Copil din Botoșani, sufocat în portiera mașinii. Dragi parinti, nu lăsați copiii să se joace singuri în mașină!

Ileana Mirescu
scris pe
Nu lăsați copiii fără supraveghere strictă în mașini, pentru că pericolele care îi pândesc aici nu pot di îndepărate
Micuțul de 2 ani și jumătate a apăsat din greșeală cu genunchiul pe butonul care închidea geamul iar capul i-a rămas prins. A fost găsit repede de bunică si dus la spital, însă urmările evenimentului ar putea fi tragice, spun medicii, care atenționează asupra accidentelor de acest gen se înmulțesc vara, când copiii stau mai mult în aer liber. 

Copilul a fost dus în stare critică la spital după ce, în timp ce se juca, a rămas cu gâtul blocat în geamul de la portiera maşinii părinţilor săi. Micuțul era pe unul dintre scaunele din faţă, iar, la un moment dat, în timp ce a scos capul pe geam, a atins din greşeală, cu piciorul, butonul care acţionează geamul portierei, care s-a ridicat.

Ştrangulat, copilul nu a apucat să ţipe, iar presiunea asupra gâtului firav a făcut ca acesta să îşi piardă cunoştinţa, scriu publicațiile locale despre caz.

Băieţelul a fost găsit după câteva minute de bunica sa, care l-a eliberat după care l-a dus în casă şi l-a pus în pat. După alte câteva minute, părinţii copilului, au ajuns acasă, iar mama micuţului şi-a găsit copilul în stare de inconştienţă și a sunat la 112. Copilul a fost preluat de un echipaj de la Ambulanţă.

„Nu era vorba de o familie dezorganizată, nu era vorba de un copil neîngrijit…”

Cadrele medicale de la Botoşani au realizat că situaţia impune transferul imediat al micuţului la Iaşi, astfel că, pentru a nu se mai pierde timp, copilul a fost trimis cu aceeaşi ambulanţă la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, starea lui fiind una critică.

„Copilul era în stare gravă, cu hipoxie cerebrală, iar după transferul la Iaşi a suferit şi un edem pulmonar, având dificultăţi mari de respiraţie şi saturaţie scăzută de oxigen. A fost internat pe secţia de reanimare a spitalului, cu prognostic rezervat”, a precizat un asistent al spitalului ieşean potrivit jurnaliștilor locali.

Cadrele medicale care au încercat să ajute copilul, medici cu zeci de ani de experienţă, spun că sunt marcate de un astfel de accident și că nu au mai avut parte de astfel de experiențe.

„Nu era vorba de o familie dezorganizată, nu era vorba de un copil neîngrijit, sau nesupravegheat. Un astfel de caz vezi doar în filmele horror, nu te-ai aştepta că ar putea fi realitate”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.

Reguli pentru a preveni accidentele

Pentru că astfel de cazuri au fost frecvente în ultima perioada, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani au inițiat o campanie pentru părinți „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Specialiștii oferă sfaturi pentru părinţi şi bunici, pentru a încerca să limiteze, pe cât posibil, riscul ca micuţii să se rănească accidental în casă și în afara ei.

  • Nu lăsați copiii nesupravegheaţi în autoturisme, unde sunt prea multe pericole ce nu pot fi îndepărtate.
  • Strângeți toate  obiectele ascuţite şi depozitate în locuri inaccesibile copiilor.
  • Beciul, fântâna sau orice vas cu apă din gospodărie trebuie acoperite cu capace pe care copilul să nu el poată ridica.
  • Dacă sunt toalete în curtea casei, acestea trebuie asigurate cu zăvoare la care copiii să nu aibă acces.
  • Substanţele periculoase din gospodărie să fie ţinute în locuri speciale, inaccesibile copiilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa