Tragedie în Prahova. Un copil care călătorea fără centură a murit după ce a căzut din mașină. VIDEO

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
copil fără centură
Fetița a fost proiectată pe trotuar, s-a lovit la cap și a murit după câteva ore, la spital.

O fetiță de 8 ani din județul Prahova și-a pierdut viața într-un accident de mașină care a avut loc marți, 28 februarie, în localitatea Băicoi. Fetița stătea pe locurile din spate, fără centură, iar în urma impactului cu o altă mașină portiera s-a deschis și copilul a fost proiectat pe trotuar.

Fetița se afla în mașina unui vecin, împreună cu mama și fratele ei mai mare și se întorceau de la aeroport, de unde îl luaseră pe băiat. Șoferul a greșit la un moment dat drumul, iar când și-a dat seama a schimbat direcția fără să mai oprească însă la un indicator STOP. Mașina a fost lovită în acel moment de o alta, care circula regulamentar.

Accidentul, surprins de camerele video din intersecție

Evenimentul a fost surprins de camerele de supraveghere, unde se vede cum mașina lovită se rotește în urma impactului, portiera se deschide, iar fetița este proiectată pe trotuar. Ea a murit câteva ore mai târziu, la spital.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=g4h11S4laYs&feature=emb_logo

Șoferul mașinii are 68 de ani, a fost polițist chiar la Poliția Rutieră și conduce de foarte mult timp. Dragoș Bogdan, fratele fetiței, a declarat pentru Știrile ProTV că pasagerii din față, care purtau centură, nu au avut de suferit în urma impactului:

„A deviat de la drum, a vrut să întoarcem și, într-o fracțiune de secundă, am fost loviți. Noi, în față, n-am avut nimic, am avut centură. Toți din spate nu au avut centură, a fost o greșeală mare. Nici n-am apucat să o iau în brațe, să vorbesc cu ea. Era un copil, cum să vă spun, plin de viață”.

Adrian Plăcintă, inspector principal Poliția Rutieră Prahova, a declarat pentru Știrile Pro TV: „Pasagerii minori cu înălțimea de 135 de cm trebuie să fie fixați în dispozitive de retenție omologate, iar cei peste această înălțime pot ocupa locurile adulților cu condiția că centură de siguranță să fie adaptată, dar, astfel, să nu ajungă în zona fetei sau a gâtului.”

Ce spune legea în România cu privire la transportul copiilor în mașină?

  • Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.
  • Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Atenție: legislația privind transportul copiilor a suferit recent câteva modificări și introduce o serie de precizări, care lipseau până acum, privind, în special, siguranța copiilor mai mari de 135 cm și condițiile în care aceștia pot călători pe scaunul din față. Toate acestea, precum și o serie de sfaturi privind siguranța copiilor în mașină, sunt detaliate în articolul ACESTA.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa