Copil din București, preluat de Protecția Copilului după sesizarea medicului de familie. Mama – internată la Psihiatrie, copilul – dat în plasament

Laura Udrea, redactor
scris pe
copil singur care sta suparat la geam cu o masinuta in fata
Specialiștii de la Protecția Copilului Sector 6 au considerat că cea mai bună măsură pentru copil este să fie dat în plasament. FOTO: Shutterstock

Un eveniment petrecut în cabinetul unui medic de familie a trimis-o pe Alina Păsărelu, mama unui băiețel de 4 ani, direct la Psihiatrie, iar copilul a ajuns în grija asistenților maternali. Mama copilului acuză angajații de la Protecția Copilului Sector 6 de comportament abuziv, după ce a fost despărțită brusc de copil, iar acesta a fost dat în plasament, fără ca bunicii sau mătușa, care ar fi putut avea grijă de el, să fie contactați de cei de la Protecția Copilului.

Copilul a fost luat de lângă mamă la scurt timp după o sesizare a medicului de familie. Alina Păsărelu, mama copilului, povestește pentru Digi24.ro: „Așteptam la programare și copilul meu voia să se joace cu telefonul, eu nu am vrut să plângă pe motiv că vrea telefonul, și ea (n.red.: medicul de familie) mi-a zis «Nu-i da telefonul, închide-l!». Și am închis telefonul, și normal că cel mic a plâns, că voia să se joace. A fost o situație în care copilul era deja plictisit. Copilul nu este agresiv, are 4 ani.”

Ce s-a întâmplat după sesizarea făcută de medicul de familie

Medicul de familie a făcut o sesizare la Protecția Copilului Sector 6, precizând că băiețelul și-a lovit mama când i-a fost luat telefonul și că mama suferă de episoade depresive și are nevoie de ajutor de specialitate. După preluarea copilului de către stat, medicul s-a declarat șocat de această măsură radicală. „Dacă e ceva, să retrag sesizarea, eu retrag, dar dați-i copilul înapoi, pentru că ea nu a fost o mamă rea… Dar nici să-l ia așa, dintr-o dată. Puteau să îl integreze, să ducă copilul la o grădiniță. A fost cel mai ușor să ia copilul, să o debarasăm, o declarăm nebună și aia e”, declară medicul, citat de aceeași sursă.

Mama, internată trei săptămâni

În data de 8 mai 2024, după sesizare, DGASPC Sector 6 a preluat mama și copilul pentru o evaluare la Spitalul Obregia. Mama a fost internată pentru trei săptămâni, iar cel mic a fost evaluat și plasat la un asistent maternal. După externare, ea a aflat că nu mai are niciun drept asupra lui și că soarta copilului va fi decisă în instanță. Mama îi acuză de abuz pe angajații DGASPC, spunând că cel mic ar fi putut fi dat în grija mătușii sau a bunicilor.

Cum și în ce condiții se stabilește plasamentul de urgență

Într-un răspuns DGASPC Sector 6, citat de jurnaliștii de la Digi 24, se arată că starea de sănătate a mamei a impus adoptarea măsurii de plasament în regim de urgență și că în prezent se fac demersuri pentru ca cel mic să fie reintegrat în familia extinsă. Precizăm că măsura plasamentului în regim de urgență se stabilește de către directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din județul sau sectorul în care se află copilul. Plasamentul în regim de urgenţă este o măsură de protecţie specială, cu caracter temporar, care se stabileşte pentru un copil abuzat, neglijat sau supus oricărei forme de violenţă. Plasamentul se poate dispune şi în cazul copilului abandonat într-o unitate medicală sau în cazul în care unicul ocrotitor legal sau ambii au fost reţinuţi, arestaţi, internaţi (sau în situaţia în care, din orice alt motiv, aceştia nu-şi pot exercita drepturile şi obligaţiile părinteşti cu privire la copil).

Pe toată durata plasamentului în regim de urgenţă se suspendă de drept exerciţiul drepturilor părinteşti, până când instanţa judecătorească va decide cu privire la menţinerea sau înlocuirea acestei măsuri şi cu privire la exercitarea drepturilor părinteşti. Pe perioada suspendării, drepturile şi obligaţiile părinteşti privitoare la persoana copilului sunt exercitate şi, respectiv, îndeplinite de către persoana, familia, asistentul maternal sau şeful serviciului de tip rezidenţial care a primit copilul în plasament în regim de urgenţă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa