Copil de 1 an și 8 luni, găsit desculț pe străzi după ce a plecat de la grădiniță. Educatoarele nu i-au observat lipsa

Copilul a reușit să iasă singur pe poarta uneia dintre grădinițele private din Alba Iulia, aflate la 200 m de locul unde a fost găsit.

Cristina Călin, redactor
scris pe
Copil de 1 an și 8 luni
În jurul orei 11, copilul a ieșit singur pe poarta grădiniței/ FOTO: Shutterstock

Un băiețel de doar 1 an și 8 luni a fost găsit pe o stradă din orașul Alba Iulia, în miezul zilei, în plină caniculă. Incidentul s-a întâmplat joi, 13 iulie 2023, într-una dintre cele mai fierbinți zile ale anului. Copilul se plimba desculț, iar o femeia l-a văzut și a înțeles rapid că micuțul este în pericol.

Copilul a reușit să iasă singur pe poarta uneia dintre grădinițele private din Alba Iulia, aflate la 200 m de locul unde a fost găsit. Potrivit Poliției, nimeni nu i-a observat lipsa, iar cele trei educatoare și îngrijitoare care îl aveau în supraveghere sunt cercetate.

”La data de 13 iulie 2023, în urma apariției pe o rețea de socializare a unei informații potrivit căreia un minor ar fi fost găsit, pe stradă, fără supraveghere, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la posibile fapte de neglijență în serviciu.

Din primele cercetări, a rezultat că, la data de 13 iulie 2023, în jurul orei 11,00, minorul, în vârstă de un an și 8 luni, ar fi părăsit incinta unei grădinițe, fără a fi observat de personalul instituției, fiind identificat de către o tânără, pe Calea Labului din Alba Iulia, la o distanță de aproximativ 200 de metri de unitatea de învățământ.

Minorul a fost dus de tânără la unitatea de învățământ, fără ca incidentul să fie sesizat poliției. În cadrul verificărilor efectuate, polițiștii au identificat 3 angajate ale unității de învățământ în grija cărora se afla minorul în momentul în care ar fi părăsit incinta grădiniței. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu precum și pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest incident” au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Poliția s-a autosesizat după o postare pe Facebook

Din fericire, băiețelul nu a pățit nimic și a ajuns în siguranță înapoi la grădiniță. „Azi, în jurul orei 12:00, a fost găsit un copil blonduț, frumușel, DESCULȚ, pe o stradă din Micești. După câteva zeci de minute de căutări, a ajuns din nou la grădinița de unde a dispărut. Bineînțeles că ei nu aveau habar că acest copil era dispărut.

Doar printr-o minune nu a pățit ceva având în vedere traficul dintre Alba și Micești. Nu vreau să mă gândesc la tălpile lui de la asfaltul încins… Un Mulțumesc era suficient pentru efortul depus de domnișoara care l-a găsit, dar e bine că s-a terminat cu bine. Dacă cunoașteți părinți care au copii la una din grădinițele dintre Alba și Micești, să îi întrebați dacă e ok copilul…”, a scris un locuitori din Micești pe pagina de Facebook.

Ce trebuie să știe un copil dacă se rătăcește

Pentru băiețelul de 1 an și 8 luni din Alba Iulia, unele dintre sfaturile de mai jos nu ar fi fost utile. Dacă ai un copil atât de mic, scrie-i datele tale –număr de telefon și adresă—pe eticheta hainelor. De asemenea, îi poți pune o brățară pe care să fie scris numărul tău de telefon sau a unei alte persoane din familie.

În cazul în care copilul este mai mare, îți pot fi utile sfaturile de mai jos:

Numele părinților și numărul de telefon

Dacă un copil de 4-5 ani se va rătăci, puteți avea surpriza că îi va fi destul de greu să răspundă la întrebări cum ar fi „Cum se numește mama ta?” sau „Ce număr de telefon are mami?” Probabil, va spune că pe părinții lui îi cheamă mama și tata. Pentru a evita astfel de situații, puteți să începeți să vă jucați în familie. Inversați rolurile și implicați copilul, astfel încât să-i fie foarte clar cum se numesc ambii părinți. În ceea ce privește numărul de telefon, cel mai simplu este să-l ajutați să-l învețe printr-un cântec sau o poezie. Apoi rugați-l să repete cu voi.

Jocul „hai să stăm aproape” 

Uneori este greu, însă propuneți-i asta ca pe un joc. Niciunul nu se îndepărtează de celălalt, iar asta este cea mai bună variantă de a preveni pierderea copiilor.

Dacă te pierzi, oprește-te unde ești și țipă!

În mod normal, copiilor nu sunt încurajați să țipe în public, însă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face într-o astfel de situație. Așa că, din când în când, lasă-i să țipe, dar mai ales, spune-le cât de tare trebuie să țipe pentru a-i auzi.

Spune-le să ceară ajutor din partea unei alte mămici cu copii

Atunci când copilul a învățat numărul de telefon și numele părinților, îi putem spune să apeleze la orice mămică pentru a-i ajuta. Conform specialiștilor, este cea mai sigură opțiune. De asemenea, dacă un copil se rătăcește într-un magazin, acesta poate apela la casierie.

Asigurați-l că va fi găsit!

Când un copil se rătăcește, convingerea că va fi găsi îi va reduce anxietatea și el va putea să urmeze toți pașii de mai sus. Asigurați-l că, dacă la un moment dat se pierde, va fi găsi. De asemenea, e important să știe că este în regulă să îi fie frică.

Chiar dacă nu concepi să se întâmple asta sau consideri că îți veghezi foarte bine copilul, îți recomandăm să ai aceste discuții cu el și să ții cont de faptul că nu vei fi singura care va avea grijă de el. Copilul se poate pierde cu bunica sau cu bona.

De asemenea, un alt aspect important este reacția față de un copil care s-a rătăcit, în momentul regăsirii. În niciun caz, nu trebuie să ridicăm tonul sau să-l pedepsim. Experiența în sine este una traumatizantă și nu e cazul să accentuăm acest lucru, ci să îi dăm celui mic siguranță și încredere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa