Blondie, prima asociație din România pentru copiii abandonați în spitale

Cristina Călin, redactor
scris pe
copii abandonați în spitale

Asociația BLONDIE a fost înființată de Adelina Toncean pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii ignorată și discriminată este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.

Un studiu realizat de UNICEF în 2016,împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Banca Mondială, a arătat că 1 din 4 copii ajunși în sistemul de protecție specială a fost părăsit în maternitate. Copiii născuți cu prematur sau cu afecțiuni medicale grave au riscul de a nu fi luați niciodată acasă de familie de două ori mai mare decât cei aduși pe lume fără proleme de sănătate. 75% dintre copiii ajunși în sistemul de protecția copilului au fost părăsiți imediat după naștere. Este vorba despre copii născuți prematur sau cu alte afecțiuni. Majoritatea acestor copii provin din familii cu mame tinere, singure, cu tată necunoscut și fără sprijin din partea familiei.

Adelina Toncean, președinta Asociației Blondie

„Ne propunem să construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afecțiuni medicale grave și cu risc de părăsire să primească susținerea necesară pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie să îi îngrijească și comunitățile care trebuie să îi accepte, astfel încât să îi poată sprijini în dezvoltarea lor ulterioară. Cu ajutorul volunitarilor și al experților, le vom și sprijin emoțional și educațional, pe lângă ajutorul financiar. Totodată, vom preveni aceste cazuri grave, asigurându-ne că fiecare naștere are loc la spitalul care e pregătit să intervină în modul cel mai potrivit cu afecțiunea nou-născuților” spune Adelina Toncean.

Mamele vor fi sprijinite pentru a nu-și mai lăsa copiii abandonați în spitale

Asociația BLONDIE își propune să rezolve aceste probleme printr-o strategie în mai mulți pași. Primul prevede acțiuni înainte de momentul nașterii printr-o caravană prin țară pentru monitorizarea gravidelor în risc social. Pentru copiii nou-născuți, cu afecțiuni grave,în risc de părăsire, aflați în meternitate se va creea o aplicație mobilă ”Certificat de viață”, în parteneriat cu Asociația„Inima copiilor”, care să pună în contact, în timp real, toate instituțiile implicate. Aplicația este destinată profesioniștilor din spitale, personalului din cadrul Protecției Copilului, evidenței persoanelor, Poliție etc. Pentru cazul cel mai complex ,în care mama nu naște în județul de domiciliu și pleacă din spital, estenevoie ca 11 instituții săc omunice pentru salvarea la timp a copilului.

În spital există deja un programul de voluntariat ”Niciun copil singur in spital”, în parteneriat cu Asociația „Inima copiilor”, care se desfășoară în prezent în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București. Se va extinde la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din București și în țară la Timișoara și Constanța.

Asociația Blondie va înființa un Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afecțiuni grave, care va urmări prevenirea părăsirii copiilor cu afecțiuni grave în spital.

Cea mai complexă parte a proiectului, STEP TWO, presupune realizarea unui Centru de tranziție pentru copiii cu afecțiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de îngrijire medicală pe care mama nu poatesă o acorde, din lipsa condițiilor. Mamele care se vor întoarce în comunitate cu copiii lor vor fi susținute financiar și va fi monitorizată starea de sănătate a copiilor cu afecțiuni grave.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa