Fumatul de țigări electronice în rândul tinerilor devine o problemă tot mai serioasă, iar medicii de la Urgențe trag semnale de alarmă după ce au avut surpriza ca, printre pacienți, să ajungă la ei în stare gravă copii cu plămânii grav afectați. În Maria Britanie, s-au înregistrat cazuri de copii de 9 ani cu cângerări la nivelul plămânilor, iar în SUA au murit 58 de persoane din cauza afecțiunilor asociate fumatului de țigări electronice. În Australia, copii de 13-14 ani ajung la dezintoxicare din aceeași cauză.
La secția de pediatrie a Spitalului Royal Brompton vin atât de mulți copii cu boli produse de vaping încât medicul Andy Brush a declarat pentru Sky News că este ”absolut îngrozit.” Potrivit NHS (National Health System), în primele luni ale anului 2023 au fost internați 15 copii cu afecțiuni asociate vapingului. În aceeași perioadă a anului trecut au fost doar 3 cazuri.
- CITEȘTE ȘI TU: Țigările electronice, ca o epidemie printre adolescenți. Plămânii celor care vapează pot intra în colaps
Vape sau țigări electronice se vând și în România, iar legislația interzice comercializarea lor către minori. Dar, ca și în alte țări, acest lucru nu este pe depin controlat. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, pentru că țigările alectronice au suferit o schimbare dramatică de aspect, devenind mult mai atractice.
În România nu există statistici cu privire la numărul copiilor care folosesc vape. Totuși, este suficient să te uiți pe stradă în grupurile de adolescenți și îți poți da seama că și la noi este un fenomen scăpat de sub control. NHS din Marea Britanie arată că 9% dintre elevii cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani folosesc un vape în mod regulat sau ocazional. Un alt studiu al organizației caritabile Action on Smoking and Health (ASH) a constatat că numărul copiilor care au experimentat vapingul a crescut de la 7,7% anul trecut la 11,6% în 2023.
Ce sunt vape-urile?
Vape-urile sunt dispozitive mici care conțin un lichid care conține sau nu nicotină, precum și alte substanțe chimice nocive. Aparatul încălzește lichidul, rezultând aburi, care sunt inhalatați de persoana care îl folosește.
Se vând oriunde. Practic sunt la casa de marcat în supermarkeruri lângă gume de mestecat și batoane de ciocolată. Sunt la fel colorate, lucioase, cu o gamă vastă de arome, ceea ce le face extrem de atractive pentru copii. Reporteri de la pubicația Newsround au vorbit cu câțiva elevi de la o școală din Cambridgeshire, în Anglia, pentru a afla de ce vapează. Unii au spus că pentru că „prietenii lor o fac”. Alții fumează „pentru că sunt curioși, vor să vadă ce gust are și cum este să cumpere un astfel de dispozitiv”.
Una dintre marile probleme legate de folosirea vape-urilor de către copii este că nu se cunosc efectele pe termen lung, din lipsă de cercetări suficiente. Dr. Ian Sinha, medic pneumolog la spitalul de copii Alder Hey din Marea Britanie, spune că vapatul ar putea dăuna plămânilor copiilor, deoarece aceștia sunt încă în curs de dezvoltare. De asemenea, se crează o dependență de nicotină, de la vârste foarte fragede. Acest lucru duce după sine la consumul unor alte substanțe mult mai periculoase pe măsură ce cresc.
Medicii cer adoptarea unor măsuri drastice
Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului (RCPCH) din Marea Britanie a cerut Guvernului interzicerea vape-urilor și a altor țigări electronice de unică folosință. Organizația ASH recomandă ca vape-urile să fie impozitate, astfel încât să fie mai scumpe și mai dificil de cumpărat de copii. De asemenea, ei cer reguli mai stricte cu privire la modul în care aceste țigări sunt promovate în magazine.
Măsurile pe care le cer medicii și organizațiile vin în urma unor situații de-a dreptul șocante. Dame Rachel De Souza, oficial britanic guvernamental responsabil cu drepturile copiilor a spus declarat pentru Sky News după ce a vorbit cu mai mulți copii din școlile din Mare Britanie: ”Am fost șocată să aud de la copii de 12 ani că vapingul este o practică printre colegi și că o fac și incinta școlii. Este profund îngrijorător să auzi relatări de la copii care acum se luptă să se concentreze la ore, pentru că sunt nu sunt lăsați să-și folosească țigara electronică”. Ea a mai spus că sunt elevi care nu merg la toaleta școlii de teama presiunii colegilor care fumează acolo și care le cer să li se alăture.
În Australia copiii vapează în clase
Situația este similară și în Australia, unde elevii au ajuns să nu se poată controla și vapează chiar și în sălile de clasă, potrivit BBC. Situația este atât de gravă, încât copii de 13-14 ani au nevoie de tratament pentru dezintoxicare. Numărul adolescenților care fumează vape din Australia a crescut în ultimii ani. Autoritățile spun că este „problema de comportament numărul unu” în școlile din toată țara. Vina este aruncată pe țigările de unică folosință, despre care unii experți spun că ar putea crea mai multă dependență decât heroina și cocaina. În Australia sunt disponibile în orice magazin, lângă batoanele de ciocolată de la casa de marcat.
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială a declarat pentru aceeași publicație că „dacă un adolescent începe să fumeze țigări, probabil că cel mai rău lucru care i se va întâmpla este că se va îmbolnăvi și va vomita. Utilizarea zilnică a țigărilor electronice îl va duce la spital, la terapie intensivă, cu sângerarea plămânilor, colaps pulmonar”
- CITEȘTE ȘI: Cum vorbești cu copiii despre fumat
Povestea lui Rosey ai cărei plămâni au intrat în colaps de la vape
Rachel Howe își spune povestea de câte ori cineva vrea să o asculte. Femeia este convinsă că fiica ei de 18 ani, Rosey Christoffersen, a murit în februarie 2015, din cauza vapingului. Cu 6 luni înainte de nefericitul eveniment începuse să fumeze constant țigări electronice de unică folosință. Fata a suferit un atac de cord, provocat de colapsul brusc al ambilor plămâni, un pneumotorax bilateral. Creierul ei a fost lipsit de oxigen. Două zile mai târziu a fost clar că nu are șanse de supraviețuire. Plămânii lui Rosey erau „doar o masă de găuri și vezicule numite blebs”.
Rosey a fost la medici de mai multe ori cu dureri în piept în lunile înainte de moartea ei. Pentru că făcea fotbal feminin de performanță stările au fost puse pe seama efortului fizic. Mama ei îi găsea în fiecare zi dispozitive de fumat goale în cameră. Îi spunea să nu mai fumeze atât de mult, însă fata nu a ascultat. După moartea acesteia, medicii i-au spus că vapingul este „probabil” de vină.
Pericolele de dincolo de vape
Vapingul a luat amploare de la mijlocul anilor 2000. În 2021, erau 81 de milioane de oameni care foloseau țigări electronice de unică folosință în întreaga lume, conform grupului Global State of Tobacco Harm Reduction. Pentru a le crește atractivitatea, producătorii au pus pe piață tot mai multe arome și designuri tot mai atractive. Unele dintre ele au o concentrație mare de nicotină, uneori mai mare decât cea din țigările clasice. Analizele au descoperit că există nicotină chiar și în sortimentele etichetate ”fără nicotină”. De asemenea, s-a demonstrat că unele vape de unică folosință conțin formaldehidă și acetaldehidă, substanțe legate de boli pulmonare, boli de inimă și cancer.
Există, de asemenea, studii care arată că vapingul poate avea legătură cu apariția bolii pulmonare cronice și a astmului bronșic, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins. Asociația Americană pentru AVC a prezentat în 2019 studii care sugerau un risc crescut de accident vascular cerebral în rândul fumătorilor de vape. Experții avertizează că nu există suficiente date despre efectele pe termen lung asupra sănătății pentru cei care folosesc țigări electronice de unică folosință.
În 2020, autoritățile sanitare din SUA au identificat peste 2.800 de cazuri și 68 de decese legate de leziuni pulmonare legate de vaping. Studiile ulterioare au descoperit că acestea au fost probabil cauzate de vape ilegale care conțin THC. Aceasta este componenta psihoactivă a canabisului.
- CITEȘTE ȘI: Sex prematur, droguri și prietenii nepotrivite. Cum să ne ajutăm copiii să stea departe de pericole
Vapingul, un fenomen social
În Australia, un studiu major al organizației de caritate The Cancer Council a constatat că mai mult de jumătate dintre copiii care au fumat vape vreodată au folosit o țigară electronică conștienți că are în compoziție nicotină. De asemenea, au considerat că este un comportament acceptabil din punct de vedere social.
Copiilor de vârstă școlară li se furnizează țigări electronice prin intermediul prietenilor sau „dealerilor” din interiorul și din afara școlii. Le cumpără de la magazine și tutungerii, se arată în raport. Adolescenții au mai raportat că au cumpărat vape prin intermediul rețelelor de socializare, site-urilor web și de la magazine pop-up de vape, a descoperit proiectul Generation Vape. „Orice moditate în care adolescenții obțin țigări electronice este ilegală, dar se întâmplă sub nasul autorităților federale și de stat”, a spus autorul raportului și președintele Consiliului Cancer, Anita Dessaix, din Australia.