5 copii cu COVID-19 sunt intubați. Unul dintre ei este un nou-născut din Suceava

Aproape 60.000 de copii au fost confirmați cu COVID-19 în România de la începutul pandemiei.

Cristina Călin, redactor
scris pe
copii cu COVID-19
90 de copii cu COVID-19 sunt internați în spitalele din România.

În spitalele din România sunt internați 90 de copii cu COVID-19, iar 5 dintre ei sunt intubați, a anunțat, marți, 30 martie 2021, dr. Andreea Moldovan, Secretar de Stat din Ministerul Sănătății.

„Avem 120 de paturi (de Terapie Intensivă – n.r.) pentru copii la nivelul întregii ţări. Sunt ocupate, momentan, cu copii în fază gravă, intubaţi, nouă paturi. Este impresionant că am pus în funcţiune paturi de terapie intensivă, însă pe măsură ce acestea sunt identificate, nu de acum, se săptămâni încoace, ele sunt foarte rapid ocupate şi de asemenea este impresionant faptul că putem să găsim resursa locativă pentru paturile de terapie: avem ventilatoare, monitoare, injectomate şi ce mai trebuie, problema este cu resursa umană care de un an de zile este mai mult decât chinuită şi supusă unor eforturi deosebite”, a declarat Andreea Moldovan, marţi, într-o conferinţă de presă. 

COVID-19 afectează tot organismul

Medicul a precizat că nu vorbim doar de infecția cu COVID-19 pentru că „sunt, de fapt, afectări plurisistemice, ale întregului organism, pentru că este un virus care circulă în întreg organismul şi declanşează acele fenomene imunologice de care ne temem cu toţii”.

Nu este prima dată când medicii atrag atenția asupra faptului că și la copii există situații în care Sars-Cov-2 poate să ducă la situați grave.

La începutul lunii martie 2021, medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din București, spunea la Europa FM că ”în general, copiii nu dezvoltă simptomatologie foarte zgomotoasă la infecția cu SARS-CoV-2, dar, după 3-4 săptămâni, poate apărea sindromul multisistemic inflamator. Din luna noiembrie 2020, au fost cam 30 de cazuri, unii dintre ei știau că au fost pozitivi cu ceva timp în urmă, alții nu au știut dar s-au depistat că aveau deja anticorpi, deci probabil că au fost asimptomatici.”

La Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu” situația este similară. Diana Ionescu, directorul medical al instituției, spunea pe 18 martie 2021 că ”sunt internați copii de la câteva săptămâni până la adolescenți”.

Copii cu COVID-19 internați în toată țara

Nu doar în spitalele din București sunt internați mulți copii cu COVID-19, ci și în țară. Potrivit directorului DSP Botoșani, ”de la începutul pandemiei am avut 24 de copii sub un an care au fost infectați. Cel mai mic pacient este un nou născut care a fost transferat la Suceava. Cei mai mulți copii au devenit pozitivi prin contactul direct cu membrii familiei, dar au avut o evoluție favorabilă, fără probleme deosebite.”

Bebelușul transferat la Suceava se află în stare gravă și este intubat.

La Iași sunt internați la ATI 3 copii cu forme ușoare și medii ale bolii. Dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii ”Sfânta Maria”, spune că de obicei copii vin cu probleme respiratorii și cu febră, deshidratați, cu simptomatologie digestivă sau neurologică, în special convulsii.

La Timișoara, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a anunţat un focar de COVID-19 la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, unde 12 copii şi şapte angajaţi de la Clinica de Pediatrie V (Recuperare nutriţională) au fost depistaţi cu SARS-CoV-2.

Aproape 60.000 de copii confirmați cu COVID-19 în România

Potrivit site-ului datelazi.ro luna martie 2021 a fost una în care numărul de cazuri de COVID la copii a crescut cel mai mult de la începutul pandemiei. Vârful a fost atins pe 25 martie când s-au raportat 221 de cazuri la categoria de vârstă 0-9 ani și 349 la categoria 10-19 ani, iar în lunile februarie și martie nu a fost nicio zi în care să nu fie mai puțin de 150 de cazuri de copii infectate cu COVID-19.

În total, în România, de la începutul pandemiei de coronavirus au fost depistați pozitiv 21.111 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani și 39.613 în categoria 10-19 ani.

Datele INSP arată că, până la data de 31 martie, 7 copii au decedat după confirmarea cu COVID-19.

Când începe vaccinarea copiilor

Compania Pfizer- BioNTech a început să testeze vaccinul anti-COVID19 pe copii cu vârste sub 12 ani, iar primele date anunță rezultate promițătoare: „Vaccinul este 100% eficient și bine tolerat de adolescenți”, anunță compania în urma studiilor clinice făcute pe 2.260 de copii între 12 și 15 ani.

Cercetătorii speră ca vaccinarea la această grupă de vârstă să înceapă până la începutul anului 2022.

Un alt studiu este în derulare pentru copii cu vârsta peste 6 luni. Pfizer şi BioNTech intenţionează să testeze iniţial siguranţa vaccinului lor la trei dozaje diferite – 10, 20 şi 30 micrograme – în studii clinice de fază I şi II cu 144 de participanţi. Vaccinul Pfizer- BioNTech este singurul aprobat pentru persoane peste 16 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa