Consumul de alcool în sarcină, chiar și în cantități mici, modifică creierul copilului

Femeile însărcinate ar trebui să evite cu strictețe consumul de alcool.  Chiar și un nivel scăzut de alcool poate duce la modificări structurale în dezvoltarea creierului și la întârzierea maturizării creierului.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
gravidă care bea alcool
Studiul a fost făcut pe baza informațiilor obținute prin RMN de la femeile însărcinate.

Consumul de alcool în sarcină, chiar și în cantități mici, până la moderate, poate schimba structura creierului bebelușului și poate întârzia dezvoltarea creierului, potrivit unui nou studiu, ale cărui rezultate vor fi prezentate la reuniunea anuală a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA).

Cercetarea s-a făcut pe baza rezultatelor obținute prin RMN fetal. „RMN-ul fetal este o metodă de examinare foarte sigură, care ne permite să facem afirmații precise despre maturizarea creierului prenatal”, a spus medicul Gregor Kasprian, autor principal al studiului. Acesta este profesor asociat de radiologie la Departamentul de Imagistică Biomedicală și Terapie ghidată de imagini al Universității de Medicină din Viena din Austria.

Alcoolismul fetal duce la apariția problemelor de comportament și a dificultăților de învățare

Tulburările din spectrul alcoolismului fetal sunt o serie de afecțiuni care pot afecta fătul, dacă alcoolul este consumat în timpul sarcinii. Bebelușii născuți cu boli din spectrul alcoolului fetal pot dezvolta probleme de comportament, întârzieri de vorbire și limbaj și dificultăți de învățare.

Din păcate, multe femei însărcinate nu sunt conștiente de influența alcoolului asupra fătului în timpul sarcinii”, a spus dr. Patric Kienast, unul dintre autorii studiului. „Prin urmare, este responsabilitatea noastră nu numai să facem cercetări, ci și să educăm în mod activ publicul cu privire la efectele alcoolului asupra fătului.” Kienast este doctorand la Departamentul de Imagistică Biomedicală și Terapie Ghidată de Imagini, Divizia de Neuroradiologie și Radiologie Musculo-scheletală a Universității de Medicină din Viena.

Consumul de alcool în timpul sarcinii- cum s-a desfășurat ultimul studiu

Cercetătorii au analizat în timpul studiului examenele RMN a 24 de fetuși cu expunere prenatală la alcool. La momentul RMN-ului, fetușii aveau între 22 și 36 de săptămâni de sarcină. Expunerea la alcool a fost determinată prin sondaje anonime ale mamelor. Chestionarele utilizate au fost:

  • Sistemul de Monitorizare a Evaluării Riscului de Sarcină (PRAMS), un proiect de supraveghere al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor
  • departamentele de sănătate și Instrumentul de screening T-ACE, un instrument de măsurare care identifică consumul de alcool cu ​​risc.
Stânga: Expunerea la alcool a creierului în săptămânile 25- 29 de sarcină. Se poate observa cortexul neted în lobii frontoparietali și temporali. Dreapta: Creierul unui făt sănătos cu vârsta între 25 și 28 de săptămâni de gestație. Şanţul temporal superior este deja format bilateral (săgeţi roşii) şi apare mai adânc în emisfera dreaptă decât în ​​stânga. SURSA FOTO: RSNA și dr.Patric Kienast

La fetușii cu expunere la alcool, scorul de maturare totală fetală (fTMS) a fost semnificativ mai mic decât la cei ai căror mame nu au consumat alcool, iar șanțul temporal superior drept (STS) a fost mai puțin adânc. STS este implicat în cunoașterea socială, integrarea audiovizuală și percepția limbajului.

Am găsit cele mai mari schimbări în regiunea temporală a creierului și STS”, a spus dr. Kasprian. „Știm că această regiune, și în special formarea STS, are o mare influență asupra dezvoltării limbajului în timpul copilăriei.”

Femeile însărcinate ar trebui să evite cu strictețe consumul de alcool. După cum arătăm în studiul nostru, chiar și un nivel scăzut de consum de alcool poate duce la modificări structurale în dezvoltarea creierului și la întârzierea maturizării creierului. 

Dr. Patric Kienast
  • 17 din 24 de mame incluse în studiu au băut alcool relativ rar, cu un consum mediu de alcool de mai puțin de o băutură alcoolică pe săptămână. „Cu toate acestea, am reușit să detectăm schimbări semnificative la acești fetuși pe baza RMN-ului prenatal.,” a spus dr. Kienast
  • Trei mame au băut una până la trei pahare pe săptămână.
  • Două mame au băut patru până la șase pahare pe săptămână. 
  • O mamă a consumat în medie 14 sau mai multe băuturi pe săptămână. 
  • De asemenea, șase mame au raportat cel puțin un eveniment de consum excesiv de alcool (depășind patru pahare o dată) în timpul sarcinii.

Consumul de alcool, chiar și în cantități mici, în timpul sarcinii modifică structura creierului bebelușului

Potrivit cercetătorilor, întârzierea dezvoltării creierului fetal ar putea fi legată în mod specific de o etapă întârziată de mielinizare și de girificare mai puțin distinctă în lobii frontal și occipital.

Procesul de mielinizare este esențial pentru funcționarea creierului și a sistemului nervos. Mielina protejează celulele nervoase, permițându-le să transmită informații mai rapid. Etapele importante ale dezvoltării la sugari, cum ar fi procesarea limbajului, răsturnarea și târârile sunt direct legate de mielinizare.

Girificarea se referă la formarea pliurilor cortexului cerebral. Această pliere mărește suprafața cortexului, permițând o creștere a performanței cognitive. Când girificarea este diminuată, funcționalitatea este redusă.

Nu este clar cum aceste modificări structurale vor afecta dezvoltarea creierului la acești bebeluși după naștere.

Pentru a evalua acest lucru cu precizie, trebuie să așteptăm ca bebelușii care au fost examinați ca fetuși să mai crească puțin, astfel încât să le putem face evaluări suplimentare. Cu toate acestea, putem presupune cu certitudine că schimbările pe care le-am descoperit contribuie la apariția dificultăților cognitive și comportamentale care pot apărea în timpul copilăriei.

dr. Kienast

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre consumul de alcool în timpul sarcinii, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa