Cum se acordă concediul medical pentru părinți și câți bani primesc cât îngrijesc copilul bolnav

Părinții din România au dreptul la concediu medical plătit pentru a avea grijă de copilul lor bolnav, dacă acesta are până în 12 ani. În cazul copilului cu handicap, concediul se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Cristina Călin, redactor
scris pe
concediul medical pentru părinți
Doar părinții angajați de minim 6 luni pot beneficia de concediu medical pentru copii/ Shutterstock

Toamna aduce cu ea răceli, viroze și alte boli care, pe lângă faptul că îi țin pe copii acasă, îi obligă și pe părinți să găsească soluții pentru a avea grijă de cei mici. Atunci când nu există bunici, bone sau alte persoane care să stea acasă, există posibilitatea de a solicita concediu medical pentru părinți.

Părinții din România au dreptul la concediu medical plătit pentru a avea grijă de copilul lor bolnav, dacă acesta are până în 12 ani. Potrivit Legii 179/2024, persoanele angajate au dreptul ”la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani. În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.”

Durata concediului medical pentru părinți este limitată la 45 de zile calendaristice pe an pentru fiecare copil. Aceasta poate fi prelungită atunci când sunt descoperite afecțiuni mai grave. Dacă ambii părinți lucrează, zilele de concediu se pot împărți între ei. Totalul lor nu poate depăși numărul maxim permis de legislația concediilor medicale.

Cum se obține concediul medical pentru părinți

Concediul medical pentru părinți se acordă pe baza unui certificat medical emis de medicul de familie sau medicul specialist. Medicul de familie poate prescrie concediu medical numai pentru 14 zile calendaristice pe lună. Se poate acorda în una sau mai multe etape. Concediile medicale mai lungi, de maximum 30 sau 31 de zile calendaristice, pot fi emise doar de medicul de specialitate, din ambulatoriu sau din spital. În situația în care copilul are o afecțiune mai gravă pot fi depășite cele 45 de zile.

În cazul în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, limita de 45 de zile calendaristice într-un an poate fi depășită și durata maximă a concediului poate fi prelungită până la 90 de zile pe an. Chiar și această limită poate fi extinsă, dacă vorbim de cazuri grave. Eliberarea unui nou concediu medical peste acest plafon se poate face de către medicul specialist, doar cu aprobarea medicului expert în asigurări sociale.

Cum se calculează salariul când părintele este în concediu medical

Nu oricine poate beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Doar angajații care au cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni au acest drept. Pentru perioada în care se află în concediu medical, salariații părinți au dreptul și la o indemnizație, calculată în valoare brută ca 85% din media veniturilor brute lunare pentru ultimele 6 luni de cotizație.

Banii pentru plata indemnizației acordate salariaților pentru îngrijirea copilului bolnav sunt acordați integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale și de sănătate. Aceasta se plătește de către angajator. Banii îi va recupera ulterior, de la casa teritorială de care aparține.

Reguli similare se aplică și pentru copiii cu dizabilități sau cu afecțiuni foarte grave, cu diferența că, în aceste situații, concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav se poate acorda până când copilul împlinește 18 ani. Pe lista afecțiunilor foarte grave care permit acordarea acestui concediu până când copilul împlinește 18 ani se regăsesc peste 220 de de diagnostice.

Concediul medical pentru copiii cu COVID

Conform Direcției de Sănătate Publică București, nu se mai emit decizii de izolare pentru  persoanele infectate cu virusul SARS-Cov-2. Se emit doar fișe de izolare și raport medical. Conform Ordinului 190/28.01.2020, fișa de izolare stă la baza eliberării certificatului de concediu medical. „În urma testării oficiale, medicul de familie primește rezultatul pe e-mail, apoi fișa de izolare și perioada de izolare recomandată. Cinci zile de la data testării. Concediul medical se emite în baza acestor documente”, a explicat Diana Mădălina Enăchescu, medic specialist medicină de familie, pentru Totuldespremame.ro.  

În cazul în care copilul tău are semne de infecție cu Sars-Cov2 poți să îi faci un test de la farmacie. Dacă ai nevoie de concediu medical trebuie neapărat să mergi și să faci testarea într-un centru autorizat. De aici rezultatul va ajunge în baza CoronaForms. Apoi la medicul de familie care va emite documentele de care ai nevoie pentru a obține concediu medical de la serviciu.

Testarea o poți face gratuit la unul dintre centrele DSP, te poți programa pentru testare acasă sau poți plăti la o clinică. Pentru teste PCR prețul este de aproximativ 150 de lei și rezultatul vine în aproximativ 48 de ore. Cele antigen nu costă mai mult de 50 de lei, iar rezultatul vine în câteva minute.

Dacă acest articol ți s-a părut util îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa