Concediu pentru divorț: trei zile libere, plătite, pentru cuplurile care divorțează

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

  Un proiect inițiat de un deputat PSD prevede ca toate cuplurile care se separă să primească un concediu pentru divorț, de trei zile, pentru a se putea acomoda cu noul statut. Propunerea a fost depusă la Senat, aceasta fiind prima Cameră sesizată.

  „Concediul pentru divorţ se acordă în scopul de a veni în sprijinul celor ce trec prin această situaţie pentru acomodarea la noua situaţie din viaţa lor. Cei ce au divorţat au dreptul la un concediu pentru divorţ de trei zile lucrătoare. În cazul în care titularul dreptului la concediu pentru divorţ este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu pentru divorţ plătit de trei zile lucrătoare. Indemnizaţia pentru concediul de divorţ se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Concediul se acordă la cerere de către angajator în următoarele patru săptămâni de la data constatării sau, după caz, a pronunţării divorţului (…). Concediul pentru divorţ se acordă indiferent de durata căsătoriei şi indiferent de modalitatea prin care s-a desfăcut căsătoria”, se arată în proiectul iniţiat de deputatul PSD Georgian Pop.

  Una din patru căsnicii se încheie prin divorț

  Potrivit expunerii de motive, care citează din analizele Institutului Naţional de Statistică, „din 1990 până în prezent, rata divorţului definită ca numărul total al divorţurilor raportate la numărul total al căsătoriilor într-un an este în medie de 25%, mai exact în ultimele două decenii aproximativ una din patru căsnicii a sfârşit prin divorţ (…). Anual peste 60.000 de adulţi şi aproximativ 17.500 de copii sunt afectaţi în mod direct de divorţ, la aceştia adăugându-se şi membrii familiei lărgite, prietenii, colegii sau angajatorii persoanelor divorţate”, relatează Agerpres.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa