Pentru anumite boli, părinții vor primi concediu medical chiar dacă copilul are peste 7 ani

Cristina Călin, redactor
scris pe
copil bolnav

Părinții pot primi concediu medical și după vârsta de 7 a copilului, dacă acesta este depistat cu o boală infectocontagioasă. Noua lege se aplică de duminică, 3 aprilie, 2022.

Legea nr. 73/2022 introduce „o formă specială a concediului pentru îngrijirea copilului aflat în carantină sau izolare (…), acordată părinților pentru care nu s-a dispus măsura izolării sau carantinei”, după cum apare în document.

Astfel, în cazul copilului aflat în carantina sau izolare, asigurații pentru care nu a fost stabilită măsura carantinării sau izolării vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani, potrivit avocatnet.ro. Până acum puteau primi concediu medical doar părinții ai căror copii aveau vârsta mai mică de 7 ani.

Indemnizația pe care o primesc părinții

Noua lege stabilește că valoarea indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani va fi, în aceste cazuri, de 100% din baza de calcul, care poate fi media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, media indemnizațiilor de șomaj etc.

Indemnizațiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie care a luat în evidență și a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării.

Durata de acordare a indemnizației este corespunzătoare numărului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie.

Pentru ca părintele să poată primi concediu medical trebuie să fi cotizat la asigurările de sănătate cel puțin o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Potrivit Ministerului Sănătății bolile infectocontagioase sunt: poliomielita, difteria,  rujeola, pertussis, febra tifoidă, febra paratifoida, boala meningococică (MCSE), tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva, antrax pulmonar, rabia umana, holera, pesta, variola / varioloidul, gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal, cazuri umane de gripa aviară înalt patogenă, febra hemoragica Lassa, ebola, febra hemoragica Marburg, febra hemoragica Crimeea Congo, febra galbena, nipah, SARS, MersCov, SarsCov2,  boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut /emergent.

Măsurile să vor aplica efectiv, după ce vor apărea și normele.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa