Colegiul Medicilor va da un verdict în cazul băiețelului mort la Sanador peste un an

Geta Roman, director editorial
scris pe
Sursa: Știrileprotv.ro

Colegiul Medicilor din România a organizat în 24 octombrie 2018 o conferință de presă în care a detaliat procedurale aplicabile în ancheta privind băieţelul mort după o intervenţie chirurgicală la un spital privat din Capitală. Rezultatul necropsiei în cazul copilului operat pentru hernie inghinală au arătat că acesta a suferit un şoc hemoragic, în urma unei hemoragii interne.

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a declarat că după ce vor fi cercetate toate faptele medicale şi documentele şi după ce vor fi audiaţi medicii responsabili, vor fi stabilite şi vinovăţiile şi sancţiunile care se impun. Borcean a estimat că în termen de un an va exista o concluzie.

Verdict în cazul băiețelului mort la Sanador peste un an

„Speţa nu este asemănătoare cu cea a unui conducător auto care omoară un cetăţean pe trecerea de pietoni. Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona. Urmează o anchetă. Se vor cerceta faptele medicale, diagnosticul, corectitudinea faptelor medicale, eventuale diagnostice diferenţiale, eventuale situaţii particulare, foaia de observaţie, protocolul operator, protocolul de necropsie al întregului cadavru, raportul legistului. Vom încerca să aflăm ce fel de sângerare a fost, cauza ei, cantitatea de sânge acumulată. Colegiul Medicilor are cei mai buni experţi. Vom apela la ei ca să ne vorbească despre competenţa medicilor, despre experienţa lor şi despre prudenţa lor. (…) Abia după ce vom audia medicii intimaţi vom încerca să vedem dacă există fapte şi împrejurări care ţin de organizarea şi funcţionarea unităţii sanitare şi abia apoi vom stabili responsabilităţile şi vinovăţiile”, a declarat Gheroghe Borcean, citat de news.ro.

Dr. Gheroghe Borcean

Ce riscă medicii vinovați

El a estimat că în termen de un an va exista o concluzie, pentru că obţinerea documentelor, audierile, expertiza, contestarea ei sunt proceduri de durată. Borcean a precizat că dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii resposabili pot primi:

  • mustrare,
  • avertisment,
  • vot de blam,
  • amendă
  • sau le va fi limitată practicarea profesiei pe o durată de timp sau definitiv.

Întrebat despre acuzaţiile părinţilor copilului referitor la faptul că au fost nevoiţi să sune în spital la numărul de urgenţă 112, Borcean a spus că acest lucru nu ar fi normal dacă în spital ar exista un serviciu de urgenţă, pentru că de regulă există un medic de urgenţă care este chemat în situaţiile de stop cardio-respirator pentru a face resuscitarea în orice secţie.

Copilul a avut semnele unei hemoragii interne

„Este o discuţie lungă, nu vreau să mă antepronunţ. Aveţi în vedere că legislaţia spune că medicul de urgenţă este chemat în astfel de situaţii de stop cardio-respirator şi de resuscitare, el face asta chiar în secţie, la solicitarea celor care au văzut primii situaţia critică. Lucrurile se vor vedea cercetând foaia de observaţie, acolo trebuie să scrie că s-a solicitat la 112. Cineva trebuie să scrie şi în foaie. (…) Eu nu am văzut nici reclamaţie, nici foaia de observaţie, nu cunosc nici medicul intimat”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Întrebat, de asemenea, despre complicaţiile avute de copil, Borcean a spus că medicul nu prea se gândeşte atunci când este o complicaţie rară, expicând totodată că semnele unei hemoragii interne sunt transpiraţia, setea şi scăderea tensiunii, exact semnele pe care le-a avut copilul.

Mai multe anchete în desfășurare

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a decis să se autosesizeze şi a început o investigaţie în acest caz.

Concluzia necropsiei în cazul copilului de un an şi 10 luni care a murit la spitalul privat Sanador din Bucureşti, în urma unei operaţii pentru hernie inghinală, arată că acesta a murit în urma unui şoc hemoragic, după ce a făcut hemoragie internă.

Băieţelul a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în spitalul privat Sanador din Bucureşti, după ce fusese operat de hernie inghinală. Mama copilului a acuzat personalul spitalului de incompetenţă, spunând că a sunat la 112 pentru ca medicii SMURD să îl salveze pe băiat. Tatăl copilului a depus plângere la Parchet care anchetează de asemenea cazul.

Reprezentanţii Sanador au precizat că nu pot face declaraţii „având în vedere că este vorba de un deces din cauze necunoscute, până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale care va stabili cauzele decesului”. Ei au menţionat însă că echipajul SMURD a fost chemat de familia copilului, „acesta alăturându-se echipei Sanador care iniţiase deja procedura de resuscitare conform protocoalelor în vigoare”.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa