Inspectoratul Școlar Cluj a anunțat un proiect prin care palmele a 100 de elevi de liceu vor fi scanate cu ajutorul unui dispozitiv pentru a colecta date care să ajute într-o orientare mai bună în carieră. Parteneri în proiect sunt Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Babeș Bolyai”, Genesis Lions Club, iar inventatorul aparatului este un preot, membru al organizației Tracia Unită.
UPDATE 26.01.2024: În urma reacțiilor apărute în spațiul public, conducerea Inspectoratului Școlar Cluj a anunțat joi că nu va mai pune în practică propiectul-pilor de„scanare” a palmelor elevilor pentru a ajuta orientarea în carieră. Rectorul UBB, Daniel David, și decanul Facultății de Psihologie, Adrian Opre, au declarat că pentru Edupedu.ro că metoda nu este acreditată și validată de experți în psihologie. Mai mult decât atât, facultatea nu este partener în proiect, așa cum fusese anunțat inițial.
Știrea inițială 25.01.2024:
Inspectoarea școlară generală Marinela Marc le-a declarat jurnaliștilor de la TVR Cluj că proiectul a ajuns la inspectorat prin clubul Lions – un partener de încredere al Inspectoratului Școlar Cluj în multe alte proiecte, și prin universitatea menționată.
Față de alte proiecte, a adăugat Marc, acesta are o componentă în plus, respectiv un soft creat de o companie românească: „Practic, prin scanarea mâinilor, se scanează posibilitățile native ale tinerilor, care sunt coroborate prin completarea unui chestionar clasic de orientare școlară. Prin cele două modalități de sondare se ajunge la un profil ocupațional mult mai apropiat de posibilitățile tinerilor”. Având aceste informații, realizarea unui plan de carieră se va face mult mai ușor, crede Marinela Marc.
Cum funcționează
Reprezentantul companiei care produce aparatul a declarat că cititorul de palme este în esență „un neuro-stimulator”. Persoanele își pun palmele pe aparatul care emite impulsuri electrice de voltaj foarte mic, prin care le este stimulat creierul. Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră pe modul de colectare de date. După colectarea datelor, aplicația generează „șapte rapoarte”, care vor fi coroborate cu chestionarele clasice pentru a obține un profil psihologic și vocațional cât mai precis al elevului testat.
Potrivit decanului Facultății de Psihologie a UBB, Adrian Opre, în societatea modernă este nevoie de tot mai multe instrumente care să ajute în procesul de analiză a profilului unui tânăr, în interpretarea datelor și în elaborarea profilului ocupațional, profil care îl reprezintă pe acesta în termeni cognitivi, noncognitivi, emoționali, interese, valori, provocări”.
Inventatorul tehnologiei este Dumitru Grigore, un preot din Argeș, membru al organizației Tracia Unită.