Cheta de Mărțișor pentru cadourile profesorilor, interzisă. Ministru: „Dacă există părinți care insită cu asta, să fie sesizat Inspectoratul!”

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
profesoara-primind-flor-de-la-elevi
Lege există, nu rămâne decât să fie respectată. FOTO: Shutterstock

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a reamintit că este interzisă prin lege colectarea de fonduri de către părinți pentru a li se cumpăra cadouri cadrelor didactice din școli și grădinițe de 1 și 8 Martie. Acesta le-a reamintit părinților nemulțumiți de aceste practici că pot trimite sesizari la inspectorate sau la minister.

Având în vedere că există deja reglementări care interzic colectarea de fonduri, Daniel David subliniază necesitatea aplicării normelor de conduită: „Nu putem inventa o altă reglementare în care să-i rugăm pe colegii noștri să respecte legea, cum a fost cu telefoanele mobile”, a explicat ministrul Educației într-o conferință de presă în care jurnaliștii i-au adresat întrebări pe această temă.

Ministrul a ținut să precizeze că, în situația în care vor fi părinți care insistă pentru strângerea acestor fonduri, cei nemulțumiți pot să trimită sesizări către inspectorate. „În această perioadă (…) le cerem (inspectorilor, n.r.) să fie mai atenți la astfel de acțiuni care există în școli, dar mai mult nu avem ce să facem decât să aplicăm legea”, a completat ministrul. 

Ca „să nu cadă în păcat”, profesorii pot refuza cadourile

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, prezent și el la conferința de presă, s-a arătat de acord cu poziția ministrului: „O să întărim mesajul și o să-l retrimitem de fiecare dată, fără să devenim niște Grinch ai mărțișorului, dar este clar că sunt inițiative ale părinților. Ceea ce sperăm noi este ca ai noștri colegi să nu condiționeze în vreun fel calitatea actului didactic”.

Chiar dacă strângerea de fonduri este o inițiativă care aparține părinților, Daniel David a sugerat că problema cadourilor de Mărțișor poate fi tranșată chiar de către cadrele didactice, prin refuzul cadourilor și evitarea situaților de acest gen.

„Litera și spiritul legii”, cam ambigue…

Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar stipulează că se interzice „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea”.

Legea nr. 477 din 2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice (unitățile de învățământ fiind și ele instituții publice) stabilește la art. 14 că „angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii”.

Noul regulament de funcționare al școlilor – ROFUIP 2024 nu interzice explicit părinților să strângă bani, însă menționează că aceștia au voie doar să susţină „activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi a unităţii de învăţământ prin acţiuni de voluntariat”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa