Româncă moartă după o cezariană în Marea Britanie în care medicii au avut tot ce le trebuie, dar au fost prea ocupați

Cristina Călin, redactor
scris pe
Gabriela Pintilie

Gabriela Pintilie, o româncă de 36 de ani, a murit după ce a născut prin cezariană în Marea Britanie, într-un spital din Essex.

Femeia a avut hemoragie timp de mai bine de 7 ore, după ce la naștere au survenit o serie de complicații, potrivit surselor citate de bbc.com.

Gabriela Pintilie a pierdut 600 ml de sânge în timpul operației de cezariană prin care a născut o fetiță sănătoasă, în februarie 2019. Ea a ajuns la spital cu 3 zile înainte de ziua stabilită pentru naștere pentru că i s-a rupt apa. După mai multe ore, medicii au decis să îi inducă nașterea naturală. Nu au reușit și au hotărât să o opereze. Echipa de medici este acuzată că nu și-a dat seama de gravitatea situației și nu a reacționat așa cum ar fi trebuit pentru a opri hemoragia femeii. Gabrielei Pintilie nu i s-au administrat coagulante, deși acestea erau disponibile în spital.

gabriela pintilie
Gabriela Pintilie cu soțul ei, înainte de a naște

Cezariană în Marea Britanie. După 7 ore de hemoragie, pacienta a murit

Totuși, Gabriela Pintilie a fost dusă din nou în sala de operație în încercarea de a o salva, dar a murit 7 ore mai târziu din cauza hemoragiei.

Familia femeii a dat în judecată spitalul. Medicul Malcolm Griffiths, ginecolog din afara unității medicale unde s-a întâmplat drama, a fost adus drept expert în cadrul procesului. Acesta a declarat că gravida a pierdut 600 ml de sânge în timpul operației de cezariană, o cantitate enormă în acest caz. După terminarea intervenției, în următoarea jumătate de oră, a mai pierdut încă 2 l. Echipa medicală a cerut sânge și coagulante, însă Gabrielei Pintilie i s-au administrat doar 2 unități de sânge grupa 0 și 6 unități de sânge din aceeași grupă sangvină cu a ei. Totuși, nu a primit niciun fel de coagulant.

Gabriela Pintilie
Gabriela Pintilie cu soțul ei înainte de a naște. Ultimele clipe împreună

Expertul spune că cei din echipa medicală nu știau că există disponibile produse medicale pentru coagularea sângelui. Mai mult, nu a primit nici măcar toată cantitatea de sânge disponibilă și necesară pentru cazul ei. Potrivit serviciului de transfuzie sangvină din spital, două unități de sânge care fuseseră trimise pentru Gabriela Pintilie au fost returnate înainte de survenirea decesului, ca nefiind necesare. Raportul prezentat în sala de judecată precizează că, deși erau disponibile toate cele necesare, nu au fost folosite din cauza unei confuzii și a lipsei comunicării dintre membrii echipei (medici, pe de o parte, și moase, pe de alta parte).

Cezariană în Marea Britanie. Echipa medicală nu a comunicat

O altă problemă a fost intervenția târzie a medicilor. Experții solicitați de judecători spun că românca trebuia dusă mai repede în sala de operație pentru cezariană. Mai mult, încercarea de naștere vaginală a durat mult prea mult. Motivul invocat este că echipa se confrunta cu un alt caz dificil în maternitate și au sperat ca femeia să nască natural până când îl rezolvau pe acela.

Moașa, pe nume Grace Ladbrook, care a avut-o în grijă pe Gabriela Pintilie încă de la internare, a declarat că își cere scuze pentru ceea ce s-a întâmplat, dar totul a avut loc într-o zi foarte aglomerată. „Nu îmi amintesc să fi avut vreun pat liber. În acea zi, sala de operații a fost mereu ocupată, iar nouă ne-a fost greu să comunicăm cu medicii pentru că erau în intervenții”, a spus ea.

Moașa este cea care a sfătuit-o pe femeie să renunțe la cezariană și să aleagă mai degrabă să nască natural. Gravida a fost de acord.

Gabriela Pintilie
Fetița care a supraviețuit situației dramatice în care mama ei și-a pierdut viața are aproape un an

În urma acestui caz, maternitatea din cadrul Basildon University Hospital a primit un calificativ mai slab de la comisia care a făcut ancheta în iulie 2019. Tot atunci spitalul a fost acuzat de moartea unui baiețel la doar câteva ore de la naștere.

Verdictul în cazul Gabrielei Pintilie va fi dat în data de 10 ianuarie 2020. Stephanie Prior, avocat în cadrul firmei de avocatură care reprezintă familia româncei, a declarat: „Soțul și copiii Gabrielei sunt devastați și au nevoie de răspunsuri. Vor să știe de ce a murit într-un loc în care ar fi trebuit să fie în siguranță, mai ales că tot acolo a născut-o și pe cealaltă fetiță a ei”.

Dacă vrei să citești și alte povești de naștere din străinătate, poți să alege dintre cele mai de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa