Povestea centrului Aspera, înființat de părinți ai copiilor cu nevoi speciale: „Sistemul românesc eșuează în a sprijini și integra acești copii”

Ileana Mirescu
scris pe

Centrul ASPERA, un proiect unic în România care transformă viețile familiilor copiilor cu nevoi speciale a aniversat în luna ianuarie 2022, un an de funcționare în București. Primul an de activitate al Centrului ASPERA înseamnă peste 5.700 de ore de terapie, 150 de evaluări psihologice, logopedice și senzorial-motrice, peste 300 de ore de însoțire la grădiniță și 100 de ore de consiliere parentală. De asemenea, centrul a organizat și un grup terapeutic pentru părinți cu o durată de 6 luni. Alina Munteanu, membru fondator și Coordonatorul Centrului Aspera, vorbește mai jos despre provocările primului an și ce poate oferi părinților și copiilor lor cu nevoi speciale.

Totul despre mame: Cum ați ajuns să înființați acest centrul?

Alina Munteanu: La baza înființării asociației ASPERA (Asociatia pentru Sustinerea Progresului in Educatie, Recupereare si Acceptare) și a centrului de terapie se află dragostea de părinți pentru copilul lor într-o țară care nu știe sa îl ajute.

Am înființat ASPERA în vara lui 2020, deoarece băiatul nostru cel mic a fost diagnosticat cu întârziere globală în dezvoltare data de Sindromul X Fragil, o condiție care face parte din categoria tulburărilor de neurodezvoltare, cum sunt și: Austimul, ADHD-ul, Sindromul Down, Epilepsia etc.

Nevoia de a aduce o schimbare și a înființa un centru terapeutic cu multe arii de pionierat în România a venit din cauza sistemului deficitar românesc, care eșuează în a-i sprijini și integra pe acești copii în societate.

Totul despre mame: Din ce se susține activitatea centrului și cine v-a ajutat să demarați proiectul?

Alina Munteanu: Ca orice proiect aflat la început, ASPERA are deocamdată nevoie în mare parte de susținerea noastră, a fondatorilor. În același timp ni s-au alăturat companii care ne susțin financiar sau prin servicii, oferindu-ne încrederea lor. Parte din costuri sunt acoperite de părinți inclusiv prin efortul lor de a strânge fonduri pentru susținerea terapiilor copiilor lor.

Speram ca pe viitor să susținem activitatea din sponsorizări și donații, precum și din alte surse externe atrase și să putem astfel extinde activitatea centrului și în zona de educație pentru părinți și terapeuți.

Cei care vor să sprijine activitatea ASPERA o pot face prin sponsorizări, prin produsele sau serviciile pe care companiile le oferă și care sunt necesare funcționării centrului (de exemplu, materiale și jucării necesare centrului, acoperirea cheltuielilor cu energia), iar persoanele fizice pot și ele la rândul lor redirecționa cei 3.5% din impozitul pe venit, se pot implica voluntari atât în activitatea administrativă a centrului cât și ca suport în aria terapeutica, prin a ne fi mesageri atunci când organizam evenimente de informare, cursuri, campanii de strângere de fonduri sau prin donații.

La demararea proiectului au contribuit și specialiști din afara țării prin implicare în organizarea proceselor, selecția personalului, definirea aspectelor legate de designul sălilor de terapie și dotarea acestora cu echipamentele relevante.

CITEȘTE ȘI: Centrul ASPERA, un proiect unic pentru copiii cu nevoi speciale, un an de acreditare, un an de bine


Totul despre mame: Care sunt inovațiile terapeutice pe care le propuneți mai exact și care sunt rezultatele lor?

Alina Munteanu: ASPERA aduce în România modelul și abordarea centrelor de top din țări că SUA și Maria Britanie, țări cu cea mai vastă experiență în domeniu. Baza o constituie echipa multidisciplinară, formată din: psihoterapeuți (cu formări în diferite tipuri de terapii), logopezi (terapie mio-funcțională, meloterapie și dezvoltarea comunicării și a limbajului), terapeuți ocupaționali (acoperind și specializarea de integrare senzorială), dansterapeut și un asistent social și curând ni se va alătură și un kinetoterapeut. Copiilor și familiei li se oferă o echipa.

Abordarea terapeutică prin lupa căreia specialiștii lucrează cu copiii de toate vârstele este DIR Floortime, o abordare prea puțin cunoscută la noi în țară. Floortime este terapia prin joc recomandată în cazul copiilor cu tulburări de neurodezvoltare. Ea a fost dezvoltată acum 50 de ani în SUA, având bazele în știință dezvoltării umane. DIR Floortime urmărește construirea unei fundații sănătoase pentru dezvoltarea socială, emoțională și intelectuală a copilului.

  • “D” face referire la dezvoltarea din perspectiva individului, cum este acesta, unde este și încotro se îndreaptă. Să înțelegi procesul individual de dezvoltare înseamnă să poți ghida persoană pe traseul lui personal de dezvoltare.
  • „I” descrie modul unic prin care fiecare persoană internalizează, își reglează, răspunde la și înțelege lumea din jurul lui.
  • “R” reprezintă modul în care relațiile alimentează dezvoltarea noastră. Oamenii sunt ființe sociale și relațiile sunt cheia dezvoltării noastre. 

Totul se desfășoară prin joacă și cu respect față de persoană. În Floortime nu se folosesc recompense sau pedepse pentru a face copilul să facă ceva. În cadrul unei sesiuni de Floortime terapeutul lucrează cu copilul stimulând dezvoltarea acestuia, iar părintele sau îngrijitorul este invitat să se implice activ sau să asiste (din spatele unui geam oglindă) pentru a învață și prelua cât mai multe în mediul de acasă. Principiul de baza este să urmezi inițiativa copilului și să te joci cu orice îi captează interesul, dar să o faci într-un mod care îl va încuraja pe copil să vrea să interacționeze cu ține și să construiască/să dezvolte, să aibă inițiativa, să devină conștient de propria persoană și de impactul pe care îl are asupra celor din jur, de emoțiile sale și de emoțiile altora. Vorbim totodată și de activități semi-structurate pregătite de terapeut, iar acesta îl ghidează pe copil spre ele, respectiv de activități complet structurate cum sunt cele în mediul școlar, totul în funcție de nivelul de dezvoltare și înțelegere al copilului.

Floortime contribuie la o dezvoltare armonioasă atât cognitivă cât și emoțională pentru că se lucrează pe capacități funcțional-emoționale, prin activități care au sens pentru copii și care susțîn procesul de învățare.

Totodată, am introdus în țară și terapia Therapeutic Listening, o intervenție terapeutică de sine stătătoare complementară terapiilor de baza, care s-a dovedit științific cu rezultate la copiii cu diferite tulburări în dezvoltare (autism, ADHD, epilepsie, întârziere globală în dezvoltare, tulburări de procesare senzorială etc.), pe arii cum ar fi: deficit de atenție, probleme de somn, constipație, comunicare, nesiguranță posturală, etc.

Rezultatele la copii se văd uneori și după doar câteva zile de la sosirea lor în centrul ASPERA, pentru că prin schimbări de atitudine a părinților și persoanelor din jur, copiii pot uneori să înflorească. Avem copii care după doar 2 săptămâni au făcut salturi semnificative pe nivelurile de dezvoltare funcționale și emoționale, pe aria de comunicare și inclusiv senzorial. Sunt și copii care au făcut progrese majore și astfel au părăsit centrul fiind pregătiți să crească fără spirjin terapeutic.


Totul despre mame: Câți copii susțineți și câți vă propuneți în perioada următoare?

Alina Munteanu: În momentul de față sunt în terapii pe mai multe arii terapeutice 35 de copii. În funcție de fondurile pe care reușim să le strângem pe diferite programe, copiii beneficiază fie de evaluări gratuite, fie de ședințe de terapie gratuite sau de ședințe de terapie de grup gratuite. Actualmente avem 3 copii pe care îi susținem integral în terapie și prin consiliere parentală, iar alți câțiva copii beneficiază de acoperirea parțială a terapiilor.

Totodată, datorită activității de ONG, părinții reușesc și ei să strângă fonduri prin contracte de sponsorizare sau donații / redirecționări de impozit pe venit, astfel încât efortul lor financiar să fie unul scăzut sau chiar să reușească să acopere integral programul terapeutic. Considerăm că cel mai important pentru toți copiii este că terapeuții să fie pregătiți la cel mai înalt nivel, motiv pentru care o parte considerabilă din fondurile ONG-ului sunt alocate pregătirii continue a acestora.


Totul despre mame: Ce lipsește sistemului public din România în privința integrării copiilor cu nevoi speciale? Cum ar putea fi sprijiniți mai bine părinții copiilor cu nevoi speciale?

Alina Munteanu: Segmentul îngrijirii persoanelor cu nevoi speciale este cu zeci de ani în urmă țărilor că SUA și Anglia: începând cu sistemul de învățământ superior, care nu oferă specializările de care terapeuțîi au nevoie, continuând cu sistemul medical, care nu reușește să ajute persoanele cu nevoi speciale așa cum ar trebui, până la sistemul educațional primar, care nu este capabil să integreze și să educe copiii atipici. Totodată, societatea întreagă are nevoie de multe acțiuni de conștientizare și educare pentru a înțelege mai bine ce înseamnă neurodiversitatea și cum pot sprijini familiile care trăiesc cu un diagnostic de autism, sindrom Down etc, astfel încât să trecem de la respingere la incluziune…să facem tranziția de la afirmațîi de genul “Da’, nu te uiți la el?! Pune-i lesă!”, la a dori să îi implici pe copiii tăi în viață copiilor cu nevoi speciale pentru a crește frumos.

Totodată, este foarte important că statul să ofere sprijin financiar acestor familii, deoarece costurile sunt foarte mari, iar lipsa posibilităților financiare conduce la imposibilitatea de a accesa sprijinul terapeutic și medical atât de necesar. Costurile pentru o familie variază în funcție de profilul fiecăreia, respectiv a ariilor și a gradului de afectare a copilului. Luând în considerare o medie, pentru familiile din România costurile se ridică la aproximativ 1500 Euro pe luna. Costurile lunare sunt însă mult mai mari, deoarece la costurile de terapie se adaugă cele medicale, cele pt. însoțitor în mediul educațional, materiale și echipamente suplimentare.

Mai multe informații cu privire la activitatea ASPERA gășiți aici:

Website – https://centrul-aspera.ro/

Facebook – https://www.facebook.com/CentrulASPERA/

LinkedIn –  https://www.linkedin.com/company/centrul-aspera/

Tel. +40747773724

Email: [email protected]

Adresa: Strada Plantelor nr. 20, Sector 2, București

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa