Centru de vaccinare anti-HPV la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon din București

Daniela Șerb, redactor
scris pe
femeie vaccinata hpv
Copiii și adolescenții au parte de gratuitate, iar femeile de până în 45 de ani au reducere de 50% la acest vaccin. FOTO: Shutterstock

Acces simplificat la vaccinarea anti-HPV pentru bucureșteni. Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din Capitală a inaugurat, astăzi, 2 iulie, un centru de vaccinare împotriva HPV în sistem one-stop-shop – consultație, rețetă și vaccinare în aceeași zi.

Singurul drum pe care pacienții care se adresează centrului îl mai au de făcut este cel la medicul de familie pentru obținerea biletului de trimitere, au anunțat reprezentanții spitalului. Cu biletul de trimitere, pacienții au acces la consultație, rețetă și administrarea vaccinului într-o singură vizită medicală în cadrul spitalului. Centrul este deschis zilnic, de luni până duminică, între orele 10:00 și 18:00, în incinta spitalului, la parter, în cadrul Compartimentului de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale.

Program de luni până duminică

„Prevenția cancerului de col uterin, cu o incidență încă nefiresc de mare în România, poate fi făcută prin vaccinarea anti-HPV, eficiența fiind dovedită. Suntem bucuroși să fim al doilea spital de stat care poate oferi această alternativă doamnelor și partenerilor lor, contribuind astfel la sănătatea globală. Prevenția reprezintă varianta mult mai ieftină și, de departe, mai puțin traumatică, în lupta cu această afecțiune”, a declarat dr. Bogdan Socea, managerul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București.

Centru pentru toată lumea

În România, adolescenții fete și băieți cu vârsta între 11-18 ani au acces gratuit la vaccinarea anti-HPV, iar femeile între 19 și 45 ani beneficiază de vaccinul anti-HPV în regim compensat 50%. Potrivit reprezentanților spitalului, se pot adresa centrului atât părinții cu minori, cât și cei care au compensare 50% din prețul vaccinului.

Tulpinile oncogene ale Virusului Papiloma Uman (HPV) afectează atât bărbații, cât și femeile. Vaccinarea previne apariția cancerelor de col uterin, anal, vaginal, de penis, vulvar, la nivelul cavității bucale, gâtului, esofagului și laringelui. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții. Ratele de infecție persistentă cresc odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați.

Primii în Europa la cancerele HPV

România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor. Totodată, este al doilea cel mai frecvent în segmentul de vârstă 15-44 de ani. La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE. Rata mortalității de peste 4 ori mai mare.

În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin. 1.805 femei își pierd viața din cauza acestei maladii. În ciuda rezultatelor pozitive obținute prin vaccinarea grupelor de vârstă tinere, adulții nevaccinați activi sexual rămân susceptibili la infecție. Aceștia constituie un rezervor care favorizează circulația în continuare a virusului în populație. Imunizarea prin vaccinare a persoanelor de vârstă adultă contribuie la reducerea transmisiei HPV în populație și, implicit la reducerea prevalenței infecției cu HPV.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa