Vrei un câine pentru familia ta? Adoptă, nu cumpăra. Centre de adopție câini în București

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
caine de adoptat
Un câine este un companion excelent, dar nu o jucărie pentru copii. FOTO: Shutterstock

Te bate gândul să iei un câine pentru familia ta? Copiii îl vor iubi imediat. Ți-e teamă de eventualele pericole? Igienizat, deparazitat, vaccinat, iubit și îngrijițit, câinele nu are cum să devină un pericol pentru cei mici. Atenție, însă, un animal nu este o jucărie, ci un companion. Alege cu responsabilitate, iar dacă vrei să faci o faptă bună, adoptă! Iată câteva dintre locurile din București și împrejurimi unde patrupedele își așteaptă familia!

Un câine înseamnă o responsabilitate în plus, el devenind membru al familiei, indiferent că este unul de apartament sau unul care va trăi în curte. Controalele medicale, vaccinările, deparazitările și igienizarea sunt valabile și dacă este unul de rasă, și dacă este un metis. Mare atenție dacă țineți neaparat să când cumpărați un câine de rasă! Asigurați-vă că îl luați de la o canisă autorizată, pentru că pe piață există o sumedenie de samsari.

Adoptând, oferiți o viață mai bună câinilor care așteaptă în centre specializate și descurajați activitatea samsarilor. În plus, adopția nu costă, iar câinele este gata vaccinat, deparazitat, sterilizat și microcipat. În adăposturi există inclusiv animale de rasă, care au fost abandonate atunci când proprietarii s-au plictisit de ele sau au conștientizat că și-au asumat o responsabilitate prea mare.

Iată câteva exemple de adăposturi în care puteți găsi companioni pe cinste:

ASPA București (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor)

ASPA București este un serviciu public de interes local din cadrul Primăriei Capitalei, care deține trei adăposturi pentru câini: ASPA Pallady, ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești. Periodic, ASPA București organizează târguri de adopții în diverse locuri din Capitală, în cadrul cărora adopția se poate face pe loc. Însă procedura poate fi realizată oricând, pe site găsindu-se un catalog online în care pot fi văzuți câinii adoptabili și de unde poate fi ales cel dorit.

El este Bruno, se află la ASPA Bragadiru, și e pregătit pentru adopție. Sursa foto: pagina FB ASPA Bragadiru

Asociația Kola Kariola

Deține un adăpost în Belciugatele, în care trăiesc câini salvați din adăposturile publice de la eutanasiere, câini salvați de pe stradă, câini abandonați pe câmp, în păduri, câini accidentați sau maltratați. Mulți dintre aceștia au traumatisme pe viață, fizice sau psihice, alții sunt mutilați sau paralizați, bătrâni, orbi sau nesociabili, ceea ce face ca ei să rămână rezidenți ai adăpostului pe viață. Dar există și câini tineri, sănătoși, care își așteaptă casa lor.

El e Kay, are 4 luni și este un câine de talie medie. A fost adoptat de la Kola Kariola, dar după 2 ore familia s-a răzgândit și l-a adus înapoi. Sursa foto: pagina FB Kola Kariola

Asociația Green Dog

Adăpostul se află în comuna Băneasa, județul Giurgiu, și găzduiește, de asemenea, câini (și pisici) salvați din situații dramatice. Câinii sunt recuperați, deparazitați, vaccinați, sterilizați/castrați și microcipați. Pentru iubitorii de câini care, deși își doresc, nu au posibilitatea de a lua acasă unul, există și opțiunea adopției la distanță, care presupune o contribuție lunară simbolică, pentru hrană. Adoptatorul la distanță își va putea vizita protejatul atunci când dorește.

Cațeii de la Green Dog, salvați de membrii asociației din situații grave. Sursa foto: greendog.ro

Asociația Refugiul maidanezilor

Situat în localitatea Manolache, județul Ilfov, refugiul adăpostește circa 300 de câini blânzi, sociabili, salvați din condiții foarte grele sau abandonați de stăpâni. Asociația primește și voluntari, având în vedere volumul de muncă, oferind celor care au nevoie și adeverințe de voluntariat. De asemenea, ca și în cazul tuturor celorlalte asociații enumerate, oricine își doreste, poate face donații sub formă de bani, hrană, medicamente, vaccinuri, antiparazitare, pături, castroane etc.

Pregătit pentru adopție. Sursa foto: pagina FB Refugiul maidanezilor

Adăpostul Speranța

Situat în Popesti Leordeni, acest adăpost, întins pe o suprafață de 5000 mp, deține 105 padocuri în care trăiesc circa 500 de câini, două clinici veterinare moderne dotate cu aparatură de ultimă generație și un cabinet de fizioterapie dedicat recuperării câinilor cu diverse probleme locomotorii. Cei care își doresc un patruped își pot alege unul și îl pot adopta fizic sau la distanță. În cazul adopției la distanță, adoptatorul decide suma și perioada în care îl va susține financiar. Anual, echipa Adăpostului Speranța desfășoară și programe de sterilizare pentru câini și pisici cu proprietar, proiect pro bono pentru cei interesați. 

El e Șumi, un cățel cu probleme locomotorii de la adăpostul Speranța. Sursa foto: pagina FB a adăpostului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa