Cele mai căutate cărți de parenting. Director editorial ZYX Books: „Tații, din ce în ce mai interesați de parentingul blând, dar cu limite și reguli”

Chiar dacă nimic nu poate înlocui expertiza, sfaturile prietenelor sau sprijinul familiei, cărțile de parenting joacă un rol important. Ele deschid minți, inspiră și dau încredere, conțin soluții practice și dau răspunsuri la întrebări delicate.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
tată și copil citind
Bestsellerul ZYX Books este însă o carte despre pubertate, scrisă de două autoare americane: o pediatră și o consilieră specializată în problemele adolescenților. FOTO: Shutterstock

E nevoie de un sat întreg ca să crești un copil – iată un lucru asupra căruia putem cădea cu toții de acord. Dar, atunci când nu ai satul la dispoziție sau dacă vrei să-l lărgești, oare se poate spune: E nevoie de un raft întreg de cărți ca să crești un copil?

Chiar dacă nimic nu poate înlocui expertiza, sfaturile prietenelor sau sprijinul familiei, cărțile de parenting joacă un rol important. Ele deschid minți și ghidează mâini, inspiră și dau încredere, conțin soluții practice și dau răspunsuri la întrebări delicate.

Autorul preferat al taților

ZYX Books (partener Totul Despre Mame), o editură nouă, specializată în cărți pentru părinți, răspunde la câteva dintre curiozitățile noastre. ,,Câteva lucruri surprinzătoare pe care le-am constatat în ultimul an, în care am sondat interesele și nevoile părinților din România, este că nu doar mamele cumpără și își doresc cărți care să le ajute să relaționeze mai bine cu copilul. Procentul de tați dornici de informație este în creștere, iar când vine vorba de adolescenți aproape se dublează”, povestește Alexandra Rusu, director editorial ZYX Books. ,,Este evident că tații își pun din ce în ce mai mult problema soluțiilor eficiente și sănătoase pentru viața de familie, iar autorul lor preferat de la ZYX Books este Alfie Kohn. Ideile lui curajoase, cum ar fi educația fără pedepse și recompense, sunt foarte utile într-o societate ca a noastră, în care copiii sunt încă puși la colț sau mustrați agresiv.”

Alexandra Rusu, director editorial ZYX Books.

Titlurile aduse de Editura ZYX Books se bazează pe parentingul blând, dar cu limite și reguli. Cea mai apreciată autoare este Dr. Laura Markham, cu două titluri deja testate de zeci de mii de familii, dar și cu Părinți liniștiți, copii fericiți. Caiet de lucru cu tine, tradus pentru prima oară în limba română. ,,Noutatea acestui Caiet de lucru este partea interactivă, cea care te invită să contribui cu experiența ta la teoriile Laurei Markham, să le adaptezi în scris nevoilor tale. Scrisul are valoare terapeutică în sine, deci nu poți ieși decât câștigat(ă) dintr-o astfel de experiență”, mai spune Alexandra Rusu.

,,În brațele mamei” – un pachet de cărți cu o poveste

Printre pachetele speciale oferite de editură se numără ,,În brațele mamei” – care pune laolaltă, la un preț special, două titluri fundamentale pentru creșterea bebelușilor în primii doi ani de viață: Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman și Somn ușor, de Sarah Ockwell-Smith. Acest pachet are și o poveste: ,,Într-o zi am făcut o ședință editorială foarte atipică”, povestește Maria Tănăsescu, editor coordonator ZYX Books. ,,Am început să vorbim despre cărți – și ne-am trezit că vorbim despre lucruri foarte personale, intime, din experiențele noastre de mame din generații diferite. Când s-a vorbit despre alăptare, cantitatea de emoție de la masă atinsese nivelul 100, iar confesiunile făcute au jucat rol de terapie sau de teambuilding. Nimănui nu-i fusese ușor cu alăptarea și toate am fi făcut lucrurile un pic diferit. Celălalt subiect care a revenit mereu în discuție a fost somnul copiilor, care a născut o adevărată dezbatere între adeptele somnului blând și cele ale tehnicilor mai ferme de sleep training.” Nevoia de a ști mai multe despre legătura dintre alăptare și somnul bebelușilor a dus la crearea acestui pachet tematic, ,,În brațele mamei”, care s-a dovedit extrem de popular în rândul părinților.  

Bestseller: o carte despre pubertate

Bestsellerul ZYX Books este însă o carte despre pubertate, scrisă de două autoare americane: o pediatră și o consilieră specializată în problemele adolescenților – Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile, de Dr. Cara Natterson și Vanessa Kroll Bennett. ,,Această carte extrem de utilă pentru părinții de (pre)adolescenți atinge subiecte foarte sensibile – acnee, puseuri de creștere, tulburări alimentare, sexualitate, schimbări de dispoziție – și le explică în lumina celor mai recente studii psihologice și descoperiri din lumea medicală. Pe baza ei am organizat mai multe ateliere în școli, întâlniri între părinți și psihologii cu care colaborăm, la care sălile de clasă și orele alocate au fost insuficiente. Interesul este în continuare foarte mare, probabil așa se explică faptul că primul tiraj aproape s-a epuizat”, povestește Maria Tănăsescu.

Care este viziunea care unește toate cărțile de parenting apărute la ZYX Books? ,,În primul rând, grija pentru fiecare titlu în parte: de la ideile pe care le conține, pe care le validăm cu specialiști, până la traducerea în română și la felul în care arată cartea ca obiect. Culorile ZYX sunt pastelate, vesele, senine, cum sperăm să fie și viața de părinte, măcar cinci zile din șapte”, glumește Renata Staicu, marketing manager ZYX Books. ,,Dar mai este ceva, și aici vorbesc despre cărți de parenting punând filtrul cuiva care nu are copii: cel mai important lucru este să te crești pe tine. Toate cărțile ZYX sunt îndreptate spre părinte și o (îl) sprijină în efortul său constant, uriaș, de a-și înțelege emoțiile, tiparele de comportament și a le înlocui cu acțiunile cele mai benefice pentru copilul său. Ca întotdeauna, iubirea necondiționată este cea mai importantă.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa