Cele mai bune pârtii de schi pentru copii din România

Sunt aproape 300 de pârtii de schi omologate în România, așa că ai de unde alege când planifici vacanța de iarnă.

Laura Udrea, redactor
scris pe
pârtii de schi
Schiul este unul dintre cele mai bune sporturi de întărire a musculaturii picioarelor și a corpului. Dar are o mulțime de alte beneficii. FOTO: Shutterstock

Când îl pui pe cel mic pe schiuri, îi oferi șansa de a se bucura de unul dintre cele mai frumoase și sănătoase moduri de a-și petrece vacanța de iarnă. Sportul acesta îi întărește musculatura picioarelor, îi dezvoltă echilibrul și atenția și îi crește celui mic stima de sine, odată ce se vede alunecând pe pârtie. În așteptarea vacanței de iarnă și a deschiderii pârtiilor bune de schiat, am realizat o listă a celor mai bune locuri din țară în care poți să mergi la schi.

Ne-am orientat cu precădere spre destinațiile potrivite pentru copii, atât începători, cât și avansați, și le-am grupat în funcție de stațiunile sau zonele în care se află.

Poiana Brașov – pârtiile Bradul și Stadion

Cea mai mare stațiune montană din România, situată la doar 14 km de orașul Brașov, pune la bătaie pârtii de schi pentru toate gradele de dificultate. Domeniul schiabil din Poiana Brașov are peste 20 de kilometri, adică 10 pârtii omologate, pe care zăpada este întreținută de 34 de tunuri mobile de zăpadă și 12 fixe. Pârtiile sunt dotate cu teleschi, telecabină, telegondolă și telescaun, un sistem de transport care acoperă tot masivul Postăvarul.

Începătorii pot folosi pârtiile Bradul (430 metri lungime) și Stadion (612 metri). Pârtia Bradul are o diferență de nivel de 71 de metri, punctul de plecare fiind la o altitudine de 1106 metri, iar punctul de sosire la 1035 de metri. Este și singura pârtie din Poiana Brașov care dispune de instalație nocturnă. E deservită de o instalație de teleschi și o bandă rulantă pentru copii. Pârtia Drumul Roșu este, de asemenea, potrivită începătorilor, chiar dacă diferența de altitudine este mai mare decât în cazul celorlalte două pârtii pentru copii. Cei care au ceva mai multă experiență pot practica schi și snowboard pe pârtiile Drumul Roșu, Lupului, Slalom, Subteleferic și pârtia Ruiului.

AICI găsești informații actualizate despre starea pârtiilor, vremea de la Poiana Brașov și tarifele pentru transportatoarele pe cabluri.

Sinaia – pârtiile Gondola și Valea Soarelui

Domeniul de schi Sinaia are 25 de pârtii omologate și 11 instalații de transport care deservesc pârtiile. Cele cu grad redus de dificultate, potrivite pentru începători, sunt pârtia Gondola, de 1006 metri lungime, unde există și un Baby Ski, și pârtia Valea Soarelui 2, 1200 metri lungime, care este deservită de un telescaun. Pârtiile de schi pentru copii sunt notate de harta traseelor din Sinaia cu albastru. La Sinaia, există o cartele unică care îți asigură accesul la toate instalațiile de transport pe cablu, din oraș sau de pe munte.

Găsești AICI informații la zi despre pârtiile din Sinaia, tarife și programul gondolelor și a telescaunelor care deservesc pârtiile.

Azuga – pârtiile BabySki Cazacu și Sorica Sud

Dacă vrei să înveți să schiezi, Azuga este cu siguranță locul potrivit pentru a face primii pași pe schiuri. Stațiunea este mai ieftină și mai puțin aglomerată decât alte stațiuni de pe Valea Prahovei. În Azuga se regăsesc 7 pârtii de schi cu o lungime totală de 7 kilometri. Șapte instalații pe cablu, care acoperă 4 kilometri asigura transportul pe pârtii. Pentru cei care învață să schieze, pârtia BabySki Cazacu, cu o lungime de 150 de metri, este ideală. Pentru începători, pârtia Sorica Sud are un nivel ușor de dificultate și o lungime de 770 de metri.

AICI găsești mai multe informații despre starea pârtiilor, vremea din Azuga dar și tarifele pentru transportul pe cablu.

Predeal – pârtiile Clăbucet Sosire și Clăbucet Variantă

Înconjurată de Munții Bucegi, Postăvaru și Piatra Mare, stațiunea Predeal este una dintre cele mai apreciate printre iubitorii de schi. Situată în județul Brașov, la 25 de kilometri de orașul Brașov, în partea de sus a Văii Prahovei, Predeal are cele 5 pârtii de schi deschise, de regulă, din decembrie până în martie. Există 2 pârtii pentru începători (pârtiile Clăbucet Sosire și Clăbucet Variantă), 2 pârtii medii (Clăbucet și Cocoșul) și o pârtie pentru experți (Subteleferic). Pârtiile sunt deservite de un telescaun și trei instalații de teleschi, precum și de instalație de nocturnă.

AICI găsești informații actualizate despre starea pârtiilor din Predeal.

Bușteni – Fun Park cu pârtie pentru începători

Una dintre cele mai cunoscute, frumoase și animate stațiuni de schi, Bușteni are 3 pârtii: Kalinderu 1 (1.500 de metri, nivel mediu), Kalinderu 2 (1.500 de metri, nivel mediu spre dificil) și, bucuria copiilor, un parc de distracții. Deschis din 2011, Fun Park Kalinderu are multe de oferit celor mici. În afară de caruselul cu bob care rulează pe șine, aici există și o pârtie de schi pentru începători, cu o lungime de 150 de metri. Accesul micuților la pârtia de schi este facilitat de un baby ski și o bandă rulantă. În plus, copiii se pot bucura și de o pistă de tubing (folosirea unor bărcuțe gonflabile în loc de sănii) și un tobogan de 500 de metri lungime. În Bușteni există și o pârtie amenajată pentru săniuș, singura pârtie de sanie din Valea Prahovei.

AICI, informații despre tarife, vreme și starea pârtiilor din Bușteni.

Transalpina – 5 pârtii ușoare pentru începători + una de sănii

Mai nouă în peisajul domeniilor de schi din România, Transalpina Ski Resort (inaugurată în 2012) se află în nord-vestul județului Vâlcea. În zona Lacului Vidra, pe vârfurile ce depășesc 2.000 m înălțime, zăpada persistă până în luna mai. În imediata apropiere (7,5 km), la Obârșia Lotrului, se află intersecția cu Transalpina. Altitudinea la baza domeniului este de 1.350 m. De aici pornește o telegondolă (pe o lungime de aproximativ 2,9 km) ajungând la 1.800 m de unde ascensiunea se continuă cu un teleschi, care urcă până la 2.000 m, pe Vârful Bora. Există 6 pârtii omologate aici, dintre care 5 sunt cotate ca fiind ușoare ca dificultate. Plus o pârtie de sănii, pentru care trebuie să închiriați săniile de jos, de la telegondolă.

AICI, informații actualizate despre starea pârtiilor și tarifele pentru transportul pe cablu.

Straja – pârtiile Sfântul Gheorghe și Platoul Constantinescu

Stațiunea Straja, situată pe Valea Jiului, la 8 kilometri de Lupeni (județul Hunedoara) are aproximativ 26 kilometri pârtii de schi și snowboard, dintre care 20 sunt acoperiți cu zăpadă artificială. Cele 11 instalații de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din stațiune. Care sunt în număr de 12, două dintre ele fiind destinate copiilor și începătorilor în ale schiatului. Cinci dintre pârtiile de pe acest domeniu sunt iluminate și pe timpul nopții.

AICI informații actualizate despre starea pârtiilor, vremea de la Straja, precum și prețul transportatoarelor pe cablu.

Vatra Dornei – pârtia Parc 2

Situată în județul Suceava, stațiunea de schi Vatra Dornei are 5,5 kilometri de pârtii de schi și snowboarding. Pârtia de schi Parc 2 este situata deasupra pârtiei Parc, făcând legătura cu aceasta și cu pârtia Veverița. Este recomandată schiorilor începători, având un grad scăzut de dificultate. Are o lungime de 550 de metri și o diferență de nivel de doar 50 de metri. Pârtia are instalație de zăpadă artificială și transport pe cablu.

AICI informații la zi despre pârtii și prețuri, precum și oferte de cazare.

Șureanu – pârtiile C1 și S1

La domeniul schiabil Șureanu accesul se face din DN 67C până la Lacul Oașa. De la lac, drumul nu mai este asfaltat, iar în sezon e plin de zăpadă. Se recomandă să aveți lanțuri pentru această porțiune de drum care are 18 kilometri. Domeniul schiabil Șureanu ocupă spațiul dintre cele două cele mai înalte vârfuri ale Munților Șureanu, Vârful lui Pătru (2.130 m) și Vârful Șureanu (2.059 m). Datorită amplasării, se poate schia până aproape de luna aprilie. Însă acest avantaj poate fi și un dezavantaj din pricina accesului greoi până la domeniu.

Există aici 10 pârtii omologate, una pentru copii, unde există și o școală de schi, pârtie de snowtubing și pentru săniuțe. Telescaunul Aușel care pornește de la baza domeniului deservește pârtiile A1, A2 și A3, niciuna potrivită pentru copii. Teleschiul Curmătura deservește pistele C1, C2, C3 și C4, iar teleschiul Șureanu, pistele S1, și parțial S2 și S3.

AICI informații actualizate despre starea pârtiilor, vremea de pe pârtii și tarifele pentru transportul pe cabluri.

Mădăraș – pârtiile Baby Sugo, Hadak Utja și Kicsi Mihaly, Csillasg Osveny

Mădăraș (Harghita) este una dintre cele mai spectaculoase stațiuni de schi și snowboard din Transilvania. Aici sunt 6 pârtii de schi și snowboard, localizate într-o zonă superbă și sălbatică. Pentru copii sunt potrivite 4 din cele 6 pârtii ale domeniului de schi: pârtia Baby Sugo (deservită de un baby-ski și potrivită pentru cei care acum învață să schieze), pârtia Kicsi Mihaly (are o lungime de 300 de metri și e potrivită pentru copilașii care știu deja cât de cât să schieze), pârtia Csillasg Osveny, potrivită copiilor mai mari, care stăpânesc deja echilibrul în alunecare (se întinde până la pârtia Baby Sugo) și pârtia Hadak Utja potrivită celor care acum învață să schize. Dintre acestea, toate sunt prevăzute cu instalații de transport pe cablu, dar doar două au instalație de nocturnă (Baby Sugo și Kicsi Mihaly).

Găsești AICI mai multe informații actualizate legate de starea pârtiilor, tarife pentru instalațiile de transport pe cablu și vremea de pe pârtii.

Muntele Mic – pârtia Felix

Una dintre cele mai noi stațiuni de schi din țară, Muntele Mic se află la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri în județul Caraș-Severin. Vârful ajunge la o altitudine de 1.802 m.

Accesul în stațiune se face de pe DJ 608A, dinspre Zervești spre Borlova. Drumul urcă în serpentine pe Valea Craiului, până ajunge pe platou și apoi în stațiune. Telescaunul care făcea legătura cu stațiunea (aflat la 25 km de Caransebeș, la stația Telescaun) nu funcționează, așa că pe drumul forestier care face legătura se creează adesea ambuteiaje. Dacă vă aventurați, luați în calcul să plecați devreme și să aveți lanțuri de zăpadă.

Muntele Mic are 6 pârtii, însă doar una este pentru copii, pârtia Felix. Are o lungime de 1400 m, cu un grad de dificultate ușor. Are o altitudine de plecare de la 1700 de metri, altitudinea de sosire fiind de 1520 metri. Accesul se face cu oricare dintre skilift-urile Felix sau Nordică. Din acest an, noutatea vine de la faptul că vei putea achiziționa o singură cartelă de skipass valabilă la toți operatorii de transport pe cablu de la Muntele Mic.

AICI găsești informații actualizate.

Păltiniș – pârtiile Platoș și Arena

Cea mai veche stațiune de schi din țară, înființată în 1894 de Societatea Turistică a Carpaților Transilvaniei, se află la o altitudine de 1.450 de metri. Mai exact, în Munții Cindrel, la 30 de kilometri de Sibiu. Pârtiile de schi, 5 la număr, se află pe fostul Arena Platoș, un complex turistic aflat la 1 kilometru de Păltiniș. Acum se numește Păltiniș Arena. Dificultatea pârtiilor este medie și ușoară, pârtiile pentru copii fiind Platoș și Arena. Tot aici, cei pasionați de acțiune pe zăpadă au un Fun Park în stare perfectă pentru orice nivel. Pârtiile sunt dotate cu turnuri de zăpadă și nocturnă. La bază lor există un centru de închirieri și două școli de schi și snowboard.

AICI găsești informații actualizate despre Păltiniș Arena.

Șuior – pârtia Începători

Domeniul schiabil Șuior (Baia Sprie, Maramureș) nu are decât o singură pârtie pentru copii, pârtia Începători. Este amplasată la cota 1.000 și are o lungime de 130 de metri. Este dotată cu bandă transportoare de ultimă generație. Monitorii de schi sunt prezenți tot timpul pe pârtie gata să le ofere îndrumare celor care și-au pus clăparii pentru prima oară. Tot aici, este amenajat un parc de distracții care include o pistă de tubing de 150 de metri, o pârtie sinusoidală de 120 de metri și o trambulină cu aterizare pe o saltea gonflabilă.

AICI găsești informații actualizate despre pârtiile de la Șuior, vremea de pe pârtii, oferte de cazare în zonă și tarife pentru instalațiile pe cablu care deservesc pârtiile.

Cavnic – pârtia Roata 2

Cavnic este cunoscut ca fiind polul zăpezii din Maramureș. Domeniul schiabil de la Cavnic măsoară 8,5 kilometri lungime și e format din 7 pârtii în zonele Roata și Rainer, acestea beneficiind de instalații de iluminare nocturnă. Toate pârtiile sunt deservite de instalații de transport pe cablu. Pârtiile Roata au o lungime cumulată de 6 km: un traseu pentru începători de 1,9 km, 2,3 km de pârtie cu dificultate medie, și o pista de 2,1 km pentru avansați.

AICI găsești prețurile actualizate ale instalațiilor de transport pe cablu de pe pârtii.

5 motive pentru a-ți duce copilul la schi

Petrece timp în familie, își face prieteni noi, admiră peisaje uimitoare… Există nenumărate motive pentru a pleca într-o vacanță de schi în familie cu copiii:

1. Îl face fericit

Știm că micuții activi sunt mai fericiți, iar schiul este sportul perfect pentru așa ceva. Copiii care schiază beneficiază de aceleași efecte de îmbunătățire a stării de spirit pe care le oferă exercițiile fizice; producția crescută de endorfine oferă tinerilor schiori un sentiment de fericire. 

2. Îi ține inimioara sănătoasă

Inima și plămânii lucrează în timp ce învață cum să stăpânească mișcările pe schiuri. Faptul că se mișcă toată ziua îi ajută să-și mențină sănătatea inimii. Și se vor distra atât de mult, încât nici nu vor observa că se antrenează.

3. Îl învață să aprecieze natura

Fiind pe munte, înconjurați de peisaje uluitoare, aer curat și zăpada albă care strălucește în soare, copiii se bucură de toată frumusețea și minunea lumii din jurul lor și apreciază și mai mult natura.

4. Descoperă și deprinde echilibrul și coordonarea

În timpul schiului, copiii trebuie să fie conștienți de fiecare parte a corpului lor. Ei învață să-și coordoneze mișcările pentru a-și păstra echilibrul. Cu cât schiază mai mult, cu atât echilibrul și coordonarea se îmbunătățesc.

5. Îl ține departe de ecrane

Micii schiori uită repede de ecrane când se distrează în aer liber. Își petrec majoritatea orelor afară în zăpadă, înconjurați de frumusețea naturii, producând multă vitamina D! Deficitul de vitamina D nu mai este o noutate. Lipsa acesteia poate duce la apariția depresiei.

Dacă ți-a prins bine lista noastră de pârtii de schi pentru copii din România, citește și următoarele articole ca să fii pregătită:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa