CEDO consideră vaccinarea obligatorie „necesară”, după sesizarea unor părinți ai căror copii nu au fost primiți la grădiniță

Cristina Călin, redactor
scris pe
Vaccinarea obligatorie
Constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauza de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control științific strict

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) consideră că vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”. Forul european a fost sesizat de părinți din Cehia ai căror copii nu au putut fi înscriși la grădiniță pentru că nu erau vaccinați, transmite AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată joi, 8 aprilie 2021.

CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin împotriva a noua boli, printre care difterie, tetanos, poliomielita nu constituie o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului cu privire la ”dreptul la respectarea vieții private”.

Cazul a fost adus în instanță de către familiile care au fost amendate sau cărora li s-a refuzat accesul la grădiniță pentru că nu și-au respectat obligația de vaccinare a copiilor.

”Politica de vaccinare urmăreste obiective legitime de protejare a sănătății, precum și a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât și pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, se explică în hotărârea CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că ”principiul solidarității sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv a celor care se simt mai puțin amenințați de boli”. Persoanele din urmă sunt „tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză”.

Vaccinarea obligatorie este în interesul copiilor

Republica Cehă „beneficiază, aşadar, de o marjă amplă de apreciere în acest context”, adaugă Marea Cameră. La această decizie nu se poate face apel. „Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc”, subliniază instanţa.

În cazul în speţă, deşi „neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii”, a fost „vorba de o măsură preventivă mai degrabă decât de una punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp”, mai explică judecătorii de la Strasbourg.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligații de vaccinare în condițiile pandemiei actuale de COVID-19″, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind „marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare”.

Potrivit lui Hervieu, hotărârea CEDO face ”constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauza de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control științific strict”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa