E cerere mare de profesori pe piața muncii! Peste 700 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment în sectorul de educație, cei mai mulți angajatori căutând, în această perioadă, candidați pentru pozițiile de educator, învățător, profesor de limbi străine sau asistent medical școlar. Numărul mare de grădinițe, școli private, instituții de tip before & after school care s-au deschis în ultimii ani generează, anual, peste 7.000 de locuri de muncă.
În cazul școlilor private, pragurile salariale diferă în funcție de ciclul de învățământ și de instituție. Astfel, potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, dacă salariul unui învățător debutant este de aproximativ 4.000 de lei pe lună, pentru cei care au cel puțin 5 ani de experiență depășește 5.000 de lei.
Ce salarii au profesorii din învățământul privat
Astfel, un educator care lucrează într-o grădiniță privată din București câștigă între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator are un salariu cuprins între 3.500 și 4.000 de lei. Un asistent medical pentru o grădiniță privată câștigă, în medie, 3.500 de lei net în fiecare lună, în timp ce un psiholog care lucrează cu copiii din grădinițe poate avea un salariu de 4.000 de lei. Plafoanele salariale variază în funcție de experiența pe care o au candidații și de certificările profesionale obținute. Cele mai mari salarii sunt în București, în orașele mai mici nivelul fiind cu aproximativ 25% mai mic decât în Capitală.
„În orașele mari, s-a format și o piață competitivă pentru acest domeniu, inclusiv din punct de vedere salarial, în condițiile în care sunt tot mai multe instituții de acest tip, dar nu și suficienți candidați eligibili. Este, totodată, un domeniu în care retenția de personal este esențială și, pentru asta, angajatorii sunt atenți la pachetele pe care le oferă candidaților. Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge și la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare și certificare profesională”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Un profesor din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime, dar și de specializarea pe care o are.
Deși vorbim despre joburi care se adresează atât candidaților entry level, cât și celor cu experiență, angajatorii au o serie de cerințe destul de specifice, precum studii universitare absolvite sau în curs de absolvire, studii psihopedagogice absolvite, dar și o serie de soft skills necesare atunci când lucrezi cu copiii, precum empatie, bune abilități de comunicare cu copiii și cu părinții și răbdare.
Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 23.000 de joburi. Aproximativ 700 aparțin angajatorilor din domeniul educație. Peste 70% dintre aplicări pentru acestea vin din partea candidaților din segmentul entry și mid level, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani.
- CITEȘTE ȘI: Taxa la liceele private din București în 2024. Opțiuni pentru familiile care evită școlile de stat
Ce salarii au profesorii din învățământul de stat
În sistemul de învățământ de stat, salariul de bază al unui învățător este de 3.900 de lei net, potrivit grilelor de salarizare de la 1 iunie 2024, iar al unui profesor de 4.000 de lei. La aceste salarii se pot adăuga diferite sporuri, precum indemnizația de dirigenție, gradația de merit, sporul de doctorat sau spor pentru predare în zone izolate. Salariile în Educație s-au mărit ca urmare a grevei cadrelor didactice, grevă care s-a desfășurat la mijlocul anului 2023.
În ultima zi lucrătoare a anului 2023, adică la 29 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanța de Urgență „pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară”. OUG 128 / 2023 a fost aprobată de guvernul Ciolacu la 28 decembrie 2023 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Potrivit noului act normativ, salariul cel mai mic al unui profesor din învățământul preuniversitar pare să fie cel de 5.874 de lei. Acest salariu este pentru „Profesor, învăţător, educatoare, educator, maistru instructor, educator-puericultor (cu studii de nivel liceal, fără pregătire de specialitate)”, cu gradația 0 și cu o vechime în învățământ de până la un an. Din iunie 2024, acest salariu a fost majorat la 6.228 de lei.
- Pentru angajații care au studii superioare de scurtă durată, salariul minim, de la 1 ianuarie 2024, este de 5.977 de lei (care se va mări la 6.337 de lei, din 1 iunie 2023). Acest salariu este pentru „Institutor, maistru-instructor studii superioare scurtă durată debutant”, cu gradația 0 și cu vechime în învățământ de până la un an.
- Pentru cadrele didactice care au studii superioare de lungă durată, salariul minim la 1 ianuarie 2024 este de 6.080 de lei și se va mări, la 1 iunie 2024, la nivelul de 6.446 de lei. Acesta este salariul pentru „Institutor, maistru-instructor studii superioare lungă durată debutant”, cu o vechime în învățământ de până la un an.
Salariile cresc treptat în funcție de gradul didactic și de vechimea în învățământ. De exemplu, în preuniversitar, un „profesor, educator-puericultor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I”, cu vechime în învățământ de peste 25 de ani, are, din data de 1 ianuarie 2024, un salariu de bază, la gradația 0, de 7.726 de lei. Acest salariu se va mări, din 1 iunie 2024, la nivelul de 8.215 lei.
- În învățământul superior, cel mai mic salariu este cel al asistentului universitar cu vechime de până la 3 ani. Acest salariu este de 6.139 de lei și se majorează, din 1 iunie 2024, la 6.520 de lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învățământ de peste 25 de ani, salariul la 1 ianuarie 2024 este de 13.388 de lei și s-a majorat, la 1 iunie 2024, la nivelul de 14.038 de lei.
Toate valorile indicate în OUG 128 / 2023 sunt salarii de bază. După adăugarea sporurilor la aceste salarii de bază, se obțin salariile brute. Din salariul brut se reține impozitul pe salariu, rezultând, astfel, salariul net.