Cazul Alexandra Ivanov. Raportul IML confirmă faptul că putea fi salvată. Avea nevoie de chiuretaj și antibiotice

La 6 luni de la tragedie, raportul IML în cazul Alexandrei Ivanov spune același lucru: sarcină oprită din evoluție și lipsa intervenției – chiuretaj și tratament cu antibiotic.

Laura Udrea, redactor
scris pe
cazul Alexandra Ivanov
Noi date în cazul Alexandra Ivanov confirmă că tânăra mămică a murit din cauză că nu s-a intervenit la timp FOTO: Facebook

Raportul IML în cazul Alexandra Ivanov confirmă cauzele decesului tineri mămici. Potrivit necropsiei, decesul Alexandrei a fost provocat de „procesele de putrefacție intrauterină”. Sarcina era oprită din evoluție, iar fătul era mort de 2-4 zile. Dacă s-ar fi intervenit așa cum este protocolul în astfel de cazuri – chiuretaj și tratament cu antibiotice – Alexandra ar fi trăit azi.

Acestea sunt concluziile necropsiei. Rezultatele sunt incluse în raportul IML în cazul Alexandra Ivanov, care confirmă cauzele morții stabilite în urmă cu 6 luni. Citat de Reporter de Iași, specialistul care a interpretat rezultatele necropsiei a avansat o notă personală: „Probabil că, dacă s-ar fi luat măsura evacuării de urgență a produsului de concepție (făt – n.r.) și tratamentul antibiotic multimodal, astăzi ar fi trăit”.

Semne de întrebare în decesul Alexandrei Ivanov

Corespondența dintre poliție și spital a scos la iveală faptul că Alexandrei Ivanov nu i s-au făcut analizele bacteriologice. Explicația, scrie aceeaşi publicaţie, e stupefiantă: laborantele spun că nu au primit probele, asistentele că „nu s-a reușit recoltarea până la deces”, iar medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație.

Procurorii și polițiștii continuă cercetările în această speță. Gianina Poroșnicu, avocata familiei, a declarat pentru Reporter de Iași: „Alexandra Ivanov a murit cu zile! Se conturează tot mai mult culpa «sistemului» ca să spun așa, nevrând să nominalizez în acest moment vinovații (care sunt la plural). Este o chestiune de timp să aflăm ce a fost! Așteptăm concluziile oamenilor de știință, experții tuturor părților”. Personalul care a fost de gardă în noaptea respectivă, adică un medic, o asistentă și alte trei cadre medicale au fost suspendate din funcție.

Cazul Alexandra Ivanov a revoltat o ţară întreagă

Internată de urgență în maternitatea din Botoșani pe 17 august 2023, cu dureri mari de burtă și sângerare, Alexandra Ivanov, mamă a trei copii, a murit în urma unei septicemii. Lipsa intervenției medicale ce trebuia să aibă loc în urma sarcinii oprite din evoluție i-a provocat decesul. Deși a primit diagnosticul de sarcină oprită din evoluție, medicii au considerat că nu e urgent chiuretajul, amânând intervenția pentru a doua zi. Femeia a suferit de insuficiență cardio-respiratorie acută și edem pulmonar acut și, deși a cerut ajutor cadrelor medicale toată noaptea, acuzând dureri mari și lipsă de aer, pe toată perioada nopții a primit doar tratament simptomatic și ser fiziologic. A decedat a doua zi, dimineaţa, lăsând orfani 3 copii cu vârste între 1 şi 6 ani.

Mai multe mămici din comunitatea Totul Despre Mame ne-au scris cum au decurs nașterile lor la maternitatea din Botoșani, unde a fost internată Alexandra Ivanov. Iată poveștile lor:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa