Caz unic în România: o femeie cu două utere a născut gemeni, fiecare crescut în uter diferit. Doar 8 cazuri similare în lume

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
uter-didelf
Luminița și Claudiu Droj alături de cei doi băieți gemeni ai lor, pe care i-au așteptat vreme de 20 de ani. SURSA FOTO: Captură ecran Antena 1

Un caz medical de excepție a uimit comunitatea medicală din România și nu numai. Luminița Droj, o femeie de 44 de ani din Aiud, județul Alba, a devenit mamă pentru prima dată, aducând pe lume doi băieței sănătoși, Claudiu Matei și Cătălin George Damian. Ceea ce face această naștere cu adevărat specială este faptul că fiecare dintre cei doi copii s-a dezvoltat într-un uter complet separat, în cadrul unei malformații congenitale rare cunoscute sub numele de uter didelf. Probabilitatea de a obține o sarcină în aceste condiții este foarte mică, la fel și cea de a o duce aproape de termen.

Uterul didelf este o malformație congenitală caracterizată prin prezența a două utere complet separate, fiecare având cavitatea sa distinctă. La nivel global, sunt documentate doar opt cazuri de sarcină simultană în ambele utere, și doar două dintre ele obținute natural, la fel ca în cazul Luminiței.

O așteptare lungă, de 20 de ani

Pentru Luminița, visul de a deveni mamă părea imposibil. În urmă cu peste 20 de ani, un control medical i-a adus vestea dureroasă că nu va putea avea copii. Diagnosticul de uter didelf i-a fost pus devreme, iar medicii i-au spus în repetate rânduri că sarcina este imposibilă în cazul ei. A trecut printr-o sarcină oprită din evoluție și numeroase teste negative, dar nu și-a pierdut niciodată speranța.

„Mi-au spus că nu voi putea avea copii niciodată. A fost greu… Vedeam copii pe stradă și plângeam. Dar ceva în mine nu s-a resemnat”, a povestit Luminița într-un interviu. După două decenii de încercări, anul trecut, la vârsta de 43 de ani, a aflat că este însărcinată. Și nu cu un copil, ci cu doi. „Probabilitatea ca o femeie să rămână însărcinată simultan în ambele utere este comparabilă cu câștigarea marelui premiu la loto”, a declarat Luminița, citată de Gândul.

Naștere fără complicații, la 36 de săptămâni

Sarcina a fost monitorizată atent de o echipă medicală coordonată de prof. dr. Răzvan Ciortea, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Bebelușii s-au născut la spitalul din Cluj, prin cezariană, la 36 de săptămâni, cu greutăți de 1,6 kg și 1,8 kg. În ciuda riscurilor asociate prematurității, nici mama, nici copiii nu au avut complicații.

„Am reușit să mergem cu sarcina aceasta până aproape de termen, ceea ce este o performanță. Nu există protocoale clare pentru astfel de cazuri, ceea ce face acest succes medical cu atât mai valoros”, a declarat prof. dr. Răzvan Ciortea. Medicii au menționat trei factori care fac din această sarcină un caz excepțional: raritatea malformației, probabilitatea extrem de mică de sarcină simultană în ambele utere și reușita de a duce sarcina aproape de termen, fără complicații majore.

„Riscul de avort ajunge până la 50-60%. Riscul de naștere prematură urcă și mai mult de atât. Fiecare zi și fiecare săptămână pe care o adăugam era un mare bonus. Când era la 28-29 de săptămâni, nu speram că o să ajungem la 36 de săptămâni. Când am ajus la 32 de săptămâni, apoi la 34, am răsuflat oarecum ușurați și am reușit să prelungim până la 36 de săptămâni”, a mai spus medicul, în interviul acordat pentru Prima TV.

„Dumnezeu mi-a dăruit ceea ce mi s-a spus mereu că nu voi avea”

Astăzi, Luminița își ține în brațe cei doi băieți și îi consideră minunile vieții sale. „Este cea mai mare binecuvântare pe care o poate da Dumnezeu unui părinte. Privesc la ei și simt că Dumnezeu mi-a dăruit ceea ce mi s-a spus mereu că nu voi avea”, a mărturisit proaspăta mămică pentru Prima TV.

După câteva săptămâni de supraveghere medicală în spital, mama și gemenii au fost externați, perfect sănătoși.

Uterul didelf – ce este și cum afectează sănătatea reproductivă

Uterul didelf (sau uterus didelphys) este o malformație congenitală rară a sistemului reproducător feminin, caracterizată prin prezența a două cavități uterine distincte, fiecare cu propriul col uterin, și uneori cu un sept sau o membrană care împarte vaginul în două canale (vagin dublu). Această condiție apare în timpul dezvoltării embrionare, atunci când cele două ducte Mülleriene, care formează uterul, nu fuzionează complet așa cum ar fi normal.

Uterul didelf nu este o afecțiune ereditară în mod obișnuit și, de cele mai multe ori, este descoperită întâmplător în timpul unor investigații imagistice, intervenții chirurgicale sau în cazul unor dificultăți de concepție.

O sarcină în cazul uterului didelf are un risc mai mare de complicații

În multe cazuri, uterul didelf nu provoacă simptome evidente. Totuși, unele femei pot prezenta menstruații anormale sau dureroase, sângerări între menstruații, probleme de fertilitate, pierderi de sarcină recurente și dificultăți la naștere. Diagnosticul se pune de obicei prin metode imagistice precum ecografia transvaginală, RMN pelvin, histerosalpingografie, laparoscopie sau histeroscopie (în cazuri mai complexe).

Deși femeile cu uter didelf pot rămâne însărcinate, există un risc mai mare de complicații, printre care naștere prematură, poziție anormală a fătului, avort spontan și necesitatea unei operații cezariene. Totuși, cu  monitorizare medicală atentă, se poate duce o sarcină la termen. În majoritatea cazurilor, uterul didelf nu necesită tratament dacă nu provoacă simptome sau complicații. În situații mai severe (de exemplu, în prezența unui sept vaginal care provoacă disconfort sau blocaje), se poate recomanda intervenția chirurgicală pentru corectarea anomaliilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa