Caz de meningită cu evoluție rapidă la Iași. Adolescenta a murit

Cristina Călin, redactor
scris pe
caz de meningită

O tânără de 15 ani din Vaslui  a fost internată în stare gravă la un spital din Iași cu diagnostic confirmat de meningită meningococică. Fata a fost în comă, fiind intubată de medici și a murit la scurt timp după internare. Este al treilea caz de meningită într-o săptămână în România. 

Adolescenta se afla într-un centru de plasament din Vaslui, împreună cu 11 copii și 13 angajați ai centrului, când i s-a făcut rău. Ajunsese aici după ce poliția a găsit-o rătăcind pe străzi în urmă cu câteva zile. Acum centrul a intrat în dezinfecție, iar toți cei care au intrat în contact cu fata primesc tratament.

”Minora de 15 ani a fost internată într-un adăpost de zi și noapte pentru copiii străzii din Municipiul Vaslui acum 6 zile, fiind adusă de poliția locală, după ce a fost identificată în subsolul unui bloc din municipiul Vaslui. În decursul zilei de ieri, în jurul prânzului, fata a acuzat dureri în partea stângă a abdomenului și la un membru inferior, stare de amorțeală, iar reprezentanții centrului au solicitat de urgență o ambulanță. Reprezentanții DSP ne-au contactat pentru a ne transmite că minora este în teste de meningită. Astfel am transmis către Direcția de Sănătate Publică Vaslui informații legate de toate persoanele cu care minora a intrat în contact. La acest moment suntem în proces de identificare a unei firme autorizate care să realizeze dezinfecţia serviciului social”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

La internarea în spital, medicii au suspectat o colică renală pentru care a și primit tratament, dar peste noapte starea ei s-a înrăutățit. Pe lângă starea de agitație, a prezentat pe tot corpul o erupție specifică meningitei. În urma analizelor s-a confirmat diagnosticul de  meningită meningococică. Tânăra a fost transferată cu ambulanța la Spitatul Județean din Iași. Adolescentele care erau în salon cu bolnava au primit și ele tratament profilactic. În după-amiaza zilei de 23 aprilie 2019, medicii au anunțat că tânăra a încetat din viață. ”Toate organele îi erau afectate, de mult nu am mai văzut o formă așa de gravă a bolii”, a declarat pentru News.ro managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț.

Al treilea caz de meningită într-o săptămână

Luni, 22 aprilie, a fost depistat un alt caz de meningită, la Bacău, dar medicii au constatat că este vorba de o formă mai ușoară. Tânăra este acum stabilă, în afara oricărui pericol. Joi, 18 aprilie, o elevă de 18 ani, elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din București, a murit după ce, cu o zi înainte, fusese diagnosticată cu meningită.

Bolile meningococice au un debut rapid și o evoluție accelerată, mai ales în cazul sugarilor și copiilor mici. Deși relativ rare ca apariție, din cauza manifestărilor agresive ce duc uneori la deces, această maladie atrage atenția opiniei publice. Vaccinarea antimeningococică reprezintă o soluție, spun specialiștii, mai ales în cazul populației cu risc: copii mici, adolescenți sau vârstnici. În unele țări europene, vaccinarea antimeningococică este obligatorie pentru anumite serogrupuri. În România, vaccinarea împotriva bolilor meningococice este opțională. Vaccinarea antimeningococică este posibilă pentru tipurile A, B, C,Y și W-135. Există vaccinuri monovalente (pentru serotipul A sau B), bivalente (pentru serotipurile C și Y) și cvadrivalente (serotipurile A,C, W,Y) .

Cum se transmite meningita?

Meningita meningococică apare la 1-10 zile de la expunere. Este caracterizată de apariția bruscă a cefaleei, febrei, redorii de ceafă, uneori apare și greață, vărsături în jet, fotofobie, alterarea statusului mental. Până la 20% din pacienții cu meningită meningococică prezintă semne și simptome de sepsis (meningococemie), sepsis sever sau chiar șoc septic, cu insuficiență multiplă de organ.

Medicul pediatru Mihai Craiu a venit cu precizări legate de modul în care acționează bacteriile care duc la apariția meningitei. Printre primele semne de boală pot fi: febră, vărsături în jet, nelegate de mese, durere de cap, confuzie sau amețeală intensă, uneori convulsii sau comă, fotofobie și fonofobie (bolnavul este deranjat de zgomote cu intensitate normală și de lumină. Adică preferă să stea izolat într-o cameră întunecată). De obicei, la copilul mare se produce o contractură a mușchilor (întărire) din zona cefei. Bolnavul nu poate să pună bărbia în piept sau, dacă face medicul aceasta mișcare, apare durere intensă la ceafă. Cele mai eficiente modalități de prevenție ale meningitei bacteriene sunt igiena riguroasă și vaccinarea cu vaccinurile disponibile pentru:
– Tulpinile invazive de pneumococ (în România Prevenar 13 sau Synflorix)
– Haemophillus influenzae tip b (în România în vaccinurile penta sau hexavalente)
– Neisseria meningitidis (în România in vaccinurile pentru serotipurile A si C sau respectiv A,C,Y,W135)

Orice suspiciune de meningită trebuie adresată imediat medicului. Temporizarea poate produce urmări grave. DAR înainte de a ne panica inutil trebuie să știm că aceste meningite bacteriene mortale NU SUNT foarte frecvente.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa