Un caz de infectare cu metapneumovirus uman (hMPV) din București a fost înregistrat la Institutul „Matei Balș”, la un copil de 12 ani, conform surselor jurnaliștilor Antena 3. Diagnosticat inițial cu pneumonie, copilul a fost testat pozitiv pentru hMPV, virusul respirator care se răspândește acum în nordul Chinei.
Copilul diagnosticat cu hMPV este bine și a fost deja externat. Acesta este cel de-al doilea caz confirmat în România, primul fiind în Bihor, la o femeie de 67 de ani. Confirmarea diagnosticului acesteia a fost făcută în urma analizelor realizate la Institutul Cantacuzino. Medicii susțin că acest virus este unul comun, mai ales în rândul copiilor, și că nu există niciun risc de pandemie.
„Există de multă vreme. De unde emoția? Este atât de frecvent încât 90% din copiii care merg la grădiniță vor face până la 5 ani o infecție cu hMPV”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii (SVC). Mai mult, și ministrul Sănătății spune că virusul care a creat panică a produs zeci de mii de răceli în România în fiecare iarnă și „nu este o noutate, nu a venit din China”. Întrebat astăzi de jurnaliști despre cazul confirmat în București, Rafila a spus: „Am prezentat și chiar am repetat ieri în conferința de presă: anual sunt mii de cazuri de infecție cu hMPV. Confirmările de laborator sunt multiple în fiecare an. Nu se face însă testare de rutină”.
În conferința la care face referire, Rafila, care e și microbiolog, a mai spus: „Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic.”
De ce se vorbește acum de acest virus și ce este el
Deși hMPV există de mult timp, avansul tehnologic în diagnosticul molecular a făcut posibilă identificarea sa mai precisă și rapidă. Testele PCR-multiplex, capabile să detecteze peste 20 de virusuri și bacterii din secrețiile respiratorii, au scos într-o lumină nouă prezența acestui virus, ceea ce a generat o creștere a raportărilor.
Virusul metapneumovirus uman face parte din familia Paramyxoviridae, fiind înrudit cu virusul rujeolos. Descoperit în 2001 de dr. Bernadette van den Hoogen, virusul este prezent de sute de ani, fiind un agent obișnuit al infecțiilor respiratorii. Cercetările efectuate în România, între care cele coordonate de Institutul Cantacuzino și Spitalul Grigore Alexandrescu, au demonstrat prezența constantă a acestui virus între cauzele bolilor respiratorii severe, alături de virusul sincițial respirator (VSR) și adenovirusuri.
„Nu am știut să îl detectăm până acum, dar el există de foarte multă vreme. Eu am un slide dedicat hMPV, în cursul despre bronșiolita acută pe care îl țin la studenți de peste 15 ani. În 2012 am publicat, alături de colegii de la Spitalul Grigore Alexandrescu și de colectivul de experți ai Centrului Național de Referință în Boli Respiratorii de la Institutul Cantacuzino (condus la acea vreme de către dna dr. Cristina Țecu) rezultatele unei cercetări ce își dorea să evalueze ce virusuri produc boli respiratorii cu spitalizare (cum ar fi bronșiolita acută sau pneumonia) la copii”, scrie dr. Mihai Craiu.
hMPV afectează cel mai frecvent copiii sub 14 ani, vârstnicii și persoanele cu imunodeficiență. Pentru majoritatea adulților sănătoși și a copiilor mai mari, infecția cu hMPV provoacă doar simptome ușoare, asemănătoare unei răceli obișnuite.
Informați, nu alarmați
Potrivit dr. Craiu, părinții ar trebui să fie informați, dar nu alarmați. „Este o infecție frecventă la copii. O simplă răceală pentru persoanele adulte sănătoase sau pentru copiii mai mari. Poate ceva mai zgomotoasă în 2025 decât în alți ani, dar cam atât. Soluția?? Avem răbdare, luăm antitermice și ne hidratăm bine. Dacă e rău în continuare după 2-3 zile mergem la medic. Și nu dăm și altora boala!!! Adică respectăm eticheta tusei, ne izolăm câteva zile și spălăm bine mâinile.”