Cartea electronică de identitate (CEI), sau noul buletinul cu cip (cum mai este numită), poate fi eliberată și pentru copii începând cu data de 2 iunie 2025. Marea surpriză este aceea că pot beneficia de ea și minorii mai mici de 14 ani, însă în cazul lor nu se vor preleva amprentele. Practic, acest document poate fi eliberat încă de la naștere, iar primii 5 milioane de români care îl solicită îl primesc gratuit.
Cartea electronică de identitate (CEI) este un document modern, de dimensiunea unui card bancar, care încorporează tehnologii avansate pentru a asigura securitatea și autenticitatea identității posesorului. În ceea ce-i privește pe copii, principalul avantaj, deocamdată, este acela că CEI poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările Uniunii Europene. În viitor, pe măsură ce infrastructura digitală se va dezvolta, CEI va facilita accesul la diverse servicii online, precum educație sau sănătate.
Cât timp este valabilă cartea electronică de identitate pentru copii
Începând cu 2 iunie 2025, părinții pot solicita emiterea CEI pentru copiii de orice vârstă, inclusiv pentru nou-născuți. Decizia de a obține acest document revine părinților sau reprezentanților legali, neexistând o limită minimă de vârstă impusă. Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului, a menționat că „pentru copiii tineri, amprentele nu vor fi prelevate pentru că sunt irelevante,” iar opțional, fotografia poate fi actualizată periodic pentru a reflecta schimbările fizionomice.
„Prima CEI se eliberează doar pentru doi ani, datorită faptului că fizionomia minorului se schimbă foarte des în primii doi ani de viață. În următorii ani de viață, adică începând cu împlinirea vârstei de doi ani, termenul de valabilitate este de patru ani, până la împlinirea vârstei de 14 ani”, susține chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.
- Începând cu vârsta de 14 ani, termenul de eliberare este este de cinci ani, între 14 și 18 ani.
- După împlinirea vârstei de 18 ani, termenul de valabilitate al cărții de identitate este de zece ani.
Condiții de eliberare și securitate sporită
Pentru a obține CEI pentru copilul tău, trebuie să urmezi câțiva pași esențiali:
Documente necesare:
- Certificatul de naștere al copilului (original și copie);
- Actele de identitate ale părinților sau ale reprezentanților legali;
- Consimțământul ambilor părinți;
- Hotărârea de divorț, dacă este cazul.
Prezența copilului: Este obligatorie pentru realizarea fotografiei digitale.
Taxe: În perioada 2025-2026, costurile pentru emiterea CEI sunt acoperite prin fonduri externe, ceea ce înseamnă că eliberarea documentului este gratuită însă doar în limita a cinci milioane de exemplare. Asta pentru că acest tip de cărți de identitate sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (într-un proiect care costă în total 150 de milioane de euro).
CEI pentru copii include elemente de securitate avansate, precum:
- Cip electronic: Stochează datele biometrice și informațiile personale ale copilului, asigurând o identificare precisă și rapidă.
- Fotografie digitală: De înaltă rezoluție, integrată în baza de date națională pentru verificări ulterioare.
- Elemente de siguranță: Holograme, coduri QR și alte măsuri menite să prevină falsificarea documentului.
- CITEȘTE ȘI: Acte necesare pentru ieșirea din țară cu un copil în 2025. Ce s-a schimbat față de anii trecuți
Opțiuni: CEI sau carte de identitate simplă
Părinții copiilor peste 14 ani vor avea posibilitatea de a alege între două tipuri de documente pentru copiii lor:
Cartea electronică de identitate (CEI): Include cip electronic, oferă acces la servicii digitale și posibilitatea de a fi utilizată ca document de călătorie în UE.
Cartea de identitate simplă (CIS): Nu conține cip electronic și este destinată celor care nu doresc sau nu au nevoie de funcționalitățile suplimentare oferite de CEI.
Cartea de identitate simplă este fără suport de stocare și va avea dimensiunile unui card bancar. Diferența este că nu conține steagul Uniunii Europene alături de cel al României. „Cartea de identitate simplă nu este document de călătorie. Pe când cartea de identitate electronică îndeplinește funcția de document de călătorie. Asta înseamnă că, fiind posesori ai cărți electronice de identitate, putem circula nestingheriți în spațiul Uniunii Europene”, precizează chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.
Cum arată noua carte electronică de identitate?
Noua CEI are dimensiunile unui card bancar, facilitând astfel portabilitatea și utilizarea sa în diverse situații. Designul modern include:
- Fotografia titularului: Afișată frontal, pentru o identificare vizuală rapidă.
- Date personale: Nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal și alte informații relevante.
- Elemente de securitate: Holograme, microtexte și alte caracteristici menite să prevină falsificarea.
- Cip electronic integrat: Nu este vizibil exterior, dar esențial pentru funcționalitățile electronice ale documentului.
- CITEȘTE ȘI: Cum călătoresc din 2025 familiile cu copii? Ce se schimbă odată cu intrarea României în Schengen
Unde a fost implementat deja și planul de extindere națională
Implementarea CEI a început în județul Cluj, unde, în cadrul unui proiect pilot, au fost emise primele documente electronice. Începând cu 20 martie 2025, emiterea CEI s-a extins la nivel național, urmând ca, în termen de două luni, toate cele 674 de servicii publice comunitare de evidență a persoanelor din țară să fie pregătite pentru eliberarea noilor documente. Peste 30.000 de clujeni și-au luat astfel noile cărți de identitate cu cip.
Avantajele noilor cărți electronice de identitate pentru copii
Introducerea CEI pentru copii aduce următoarele beneficii:
- Călătorii simplificate: Copiii pot călători în țările UE fără a mai necesita pașaport, utilizând doar CEI.
- Acces la servicii digitale: Pe măsură ce infrastructura digitală se dezvoltă, CEI va facilita accesul la diverse servicii online, precum educație sau sănătate.
- Securitate sporită: Elementele avansate de securitate reduc riscul de falsificare și furt de identitate, oferind o protecție mai bună a datelor copilului tău. Cipul electronic permite autentificarea rapidă și sigură, atât la trecerea frontierelor, cât și la accesarea unor servicii publice.
- Economie de timp pentru părinți: CEI simplifică procesele administrative, eliminând necesitatea altor documente pentru diverse activități, cum ar fi călătoriile în spațiul european. De asemenea, va putea fi folosit pentru accesarea unor platforme guvernamentale digitale, pe măsură ce acestea vor fi dezvoltate.
- Durabilitate și compatibilitate internațională: Noile cărți de identitate sunt conforme cu standardele europene de securitate și tehnologie, ceea ce le face recunoscute în întreaga Uniune Europeană și facilitează interoperabilitatea cu alte sisteme informatice oficiale.
Cum și unde poți solicita CEI pentru copilul tău?
Pentru a obține noul buletin electronic, trebuie să te prezinți la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor din localitatea de domiciliu. Programarea se poate face online în multe județe, pentru a evita aglomerația. Procesul include:
- Depunerea cererii: Părintele sau reprezentantul legal depune actele necesare și completează formularul de solicitare.
- Fotografierea copilului: Este obligatorie și se realizează pe loc, la ghișeu.
- Eliberarea documentului: CEI este gata în termen de aproximativ 10 zile lucrătoare, dar poate varia în funcție de volumul cererilor.
Detalii despre Noua Carte Electronică de Identitate, în acest video oferit de Ministerul de Interne: