Capul unui băiat decapitat într-un accident de bicicletă a fost reatașat de corp de o echipă de medici din Israel

Cristina Călin, redactor
scris pe
Copilul va fi monitorizat de medici în continuare/ sursa foto: Hadassah International Supports the Hadassah Medical Center

Medicii din Israel au reușit să salveze viața unui copil de 12 ani care a fost lovit de o mașină în timp ce mergea cu bicicleta. Suleiman Hassan a suferit o fractură la conexiunea dintre cap și gât. Aproape toate oasele din acea zonă au fost rupte, capul detașându-se de corp.  

Traumatismul prin care a trecut băiatul din West Bank, Palestina, este aproape întotdeauna fatal. Totuși, el a avut noroc să ajungă la Centrul Medical Hadassah Ein Kerem din Ierusalim, unde medicii au reușit să îi reatașeze capul. După o săptămână, copilul a plecat acasă pe picioarele lui.

„Din cauza rănii grave, capul s-a desprins aproape complet de la baza gâtului”, a spus dr. Ohad Einav, unul dintre medicii care s-a ocupat de el.

Copilul a fost transportat cu avionul la centrul medical din Valea Iordanului. Medicii au estimat că șansele lui de supraviețuire erau de 50-50 în momentul în care a ajuns la spital pentru că era vorba despre un caz rar și excepțional. Practic a suferit o decapitare internă, după cum a numit-o personalul medical. Pe lângă aceasta mai avea și câteva răni în zona abdomenului, dar acestea nu îi puneau viața în pericol.

Medicii i-au refăcut legătura dintre coloana vertebrală și cap

Procedură chirurgicală a durat câteva ore. Einav și Asa i-au repus capul la loc băiatului folosind „plăci și fixații noi”, a explicat dr. Einav. „Nu este o operație obișnuită, mai ales dacă vorbim despre pacienți tineri, copii și adolescenți. Am putut salva copilul datorită cunoștințelor noastre și celei mai inovatoare tehnologii din sala de operație”, a explicat medicul.

Intervenția chirurgicală a presupus refacerea legăturii dintre cutia craniană și coloana vertebrală. Pentru ca totul să decurgă fără probleme, în sala de operații au fost o echipă medicală amplă care a inclus medici de la mai multe specializări, asistente medicale și anesteziști.

Suleiman a plecat acasă purtând o atela cervicală care îl va ajuta să se recupereze complet. Medicii au spus că băiatul nu suferă deficiențe neurologice sau disfuncții senzoriale sau motorii. Adolescentul va trebuie să se întoarcă periodic la spital pentru monitorizare.

„Toți să fiți binecuvântați!”, a spus tatăl lui Suleiman atunci când a plecat acasă cu copilul. Bărbatul nu s-a dezlipit nicio clipă de băiat. După ce a ieșit din sala de operație a stat în permanență lângă patul lui și l-a supravegheat. „Vă voi mulțumi toată viața pentru că l-ați salvat pe unicul meu fiu drag. Datorită vouă și-a recăpătat viața chiar și atunci când șansele erau mici și pericolul era evident. Ceea ce l-a salvat au fost profesionalismul, tehnologia și luarea rapidă a deciziilor de către echipa de traumatologie și ortopedie. Tot ce pot spune este un mare mulțumesc.”

Reușita medicilor din Israel a fost salutată și de Ambasada Israelului din România.

Reușită medicală extraordinară în Israel! Chirurgii au reatașat capul unui copil palestinian, după un teribil accident…

Publicată de Ambasada Israelului în România pe Miercuri, 12 iulie 2023

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa