Înscriere la grădiniță în 2024. Calendarul înscrierii și etapele

Daniela Șerb, redactor
scris pe
copii la grădiniță
Înscrierea la grădiniță în 2024: prioritate au copiii care au frecventat grădinița și în anul anterior. FOTO: Shutterstock

Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă pentru anul școlar 2024/2025 a fost modificat în urma discuțiilor cu partenerii sociali, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca. Astfel, reînscrierea copiilor va avea loc între 20 și 24 mai, iar prima etapă de înscriere, între 27 mai și 14 iunie.

Conform Metodologiei, pot fi reînscriși acei copii care au frecventat în anul școlar curent respectiva instituție de educație și pentru care părinții și-au exprimat dorința de reînscriere, prin completarea unei cereri scrise.

Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după finalizarea etapei de reînscrieri va avea loc pe 24 mai 2024, ora 14,00.

Între 27 mai și 14 iunie va avea loc prima etapă de înscriere a copiilor la creșă sau grădiniță. Pentru înscriere, părinții au posibilitatea înregistrării a trei opțiuni în cererea-tip de înscriere. În data de 14 iunie se vor afişa listele copiilor înscrişi şi locurile libere după prima etapă de înscriere.

Calendarul primei etape de înscriere

27—31 mai 2024 (colectare cereri)

3—5 iunie 2024 (procesare cereri Faza I – prima opțiune)

6—10 iunie 2024 (procesare cereri Faza a II-a – a doua opțiune)

11—12 iunie 2024 (procesare cereri Faza a III-a – a treia opțiune)

Copiii sunt înscriși în această etapă, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții și a celor trei optiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.

Calendarul etapei a II-a de înscrieri

17—21 iunie 2024 (colectare cereri)

24—26 iunie 2024 (procesare cereri Faza I – prima opțiune)

27 iunie—1 iulie 2024 (procesare cereri Faza a II-a – a doua opțiune)

2—4 iulie 2024 (procesare cereri Faza a III-a – a treia opțiune)

În aceasta etapă are loc înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către parinți și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

Afisarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri are loc pe 5 iulie 2024, ora 14,00.

Etapa de ajustări are loc între 19 și 29 august 2024. În acest interval are loc înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele doua etape.

La această etapă au acces următoarele categorii de copii: cei care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani; cei care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE; precum și cei cu vârste peste 2 ani, pentru care părinții solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin. (1), lit.b) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Afisarea rezultatului și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări are loc pe 30 august 2024, ora 14.00.

Acte necesare la înscrierea la grădiniță în 2024

1.Copie după certificatul de naștere al copilului

2.Copie după actele de identitate ale părinților

3. Adeverința de angajat pentru fiecare dintre părinți sau adeverința privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar

4.Alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere.

După începerea anului școlar, la dosarul de înscriere trebuie adăugate următoarele acte:

1.Adeverința de la medicul de familie cu mențiunea că respectivul copil este sănătos clinic, document care trebuie prezentat în prima zi de frecventare a unității de educație

2.Avizul epidemiologic/dovada de vaccinare, conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zileîinainte de a începe frecventarea unității.

Metodologia de înscriere la grădiniță și creșă în 2024, disponibilă aici:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa