Oficial: Grădinițele și școlile se deschid în aceleași condiții. Câte cadre didactice trebuie să fie vaccinate

Cristina Călin, redactor
scris pe
cadre didactice vaccinate

Rata de vaccinare din școli este indicatorul care hotărăște dacă elevii se întorc sau nu la școală. Dacă peste 60% din personalul unei unități de învățământ este vaccinat copiii se pot întoarce în clase, începând cu 8 noiembrie. În cazul în care nu, cursurile vor continua online.

Puțin peste jumătate din școlile și grădinițele din România îndeplinesc condiția ca peste 60% din personală să fie vaccinat, potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu. Pragul va fi actualizat săptămânal, fiecare zi de vineri. În cazul în care se va depăși pragul cerut de autorități cursurile se vor relua fizic. Fiecare școală și grădiniță are obligația de a afișa pe site rata de vaccinare în rândul personalului. De asemenea, informația poate fi verificată și pe site-ul Inspectoratelor Școlare Județene și pe cel al Municipiului București.

Se are în vedere o ridicare a acestui prag de 60%, în așa fel încât, gradual, să ajungem la 70% rată de vaccinare în fiecare școală și grădiniță din România. Pentru că acesta este pragul, conform Organizației Mondiale a Sănătății, care trebuie atins: 70%.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

În ce condiții pot trece în online școlile și grădinițele

Există posibilitatea de rămânere în online pe baza unei solicitări făcute de Consilul de Administrație în baza articolului 3, alineatul 2 din ordinul ministrului educației 5338, a precizat ministrul.

Celelalte reguli rămân, adică apare un caz de infectare în clasă –se suspendă activitatea cu prezența fizică în clasă. Dacă apar cazuri de infectare în școală într-un număr mai mare sau egal cu jumătatea numărului de clase din școală se suspendă activitatea cu prezență fizică în întreaga școală și vor avea în continuare posibilitatea ca pe baza articolului 3, alineatul 2 din ordinul de ministru, consiliul de administrație, chiar dacă are o rata de vaccinare de 70-80-90%, dacă are probleme de infrastructură, un număr prea mare de profesori infectați, spre exemplu, poate solicita începerea școlii în sistem online. Iar inspectoratul școlar va aproba cum a aprobat și până acum toate cererile pe baza articolului 3.2.

Toate aceste reguli pot fi aplicate din două motive. În sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădinița din România, lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu, drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ că au înțeles importanța vaccinării pentru siguranță sanitară în școli și de asemenea la nivelul sistemului, incluzând și învățământul universitar, rata de vaccinare este de 70 la sută.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

Câți elevi rămân în online

În București, 69 la sută din școli aveau o rata de vaccinare peste 60 la sută. Datele vor fi actualizate astăzi, ședințele consiliilor de administrație vor urma și sunt convins că în această săptămână s-au adăugat suficient de mulți colegi vaccinați astfel încât în București să fie o rata de peste 70 la sută de vaccinare. Erau 441 de școli și grădinițe publice și private care vineri avea o rata de vaccinare mai mare de 60 la sută.

La nivel național 1.8 milioane de elevi vor începe școala fizic, din cei peste 2.9 milioane de elevi și preșcolari.

Din 21 noiembrie ajung în grădinițe și școli și testele

Începând cu 21 noiembrie vor fi disponibile în școli și testele non-invazive pentru testarea elevilor și a personalului. ”Până la sosirea testelor în școli, va fi făcută cunoscută și procedura de utilizare a acestora, iar pentru instructaj se va apela la autoritățile sanitare, chiar dacă nu este nevoie de personal medical pentru folosirea lor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Într-o intervenție televizată, ministrul a declarat că “Sunt în curs de finalizare a achiziției (pentru teste, n.r.). Luni înțeleg că vor semna contractele subsecvente cu IGSU. Au la dispoziție – din păcate, asta este procedura – 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanție. Iar primul lot are un termen de livrare între 1 și 5 zile. Ca să vă răspund, nu săptămâna viitoare, săptămâna cealaltă am fost asigurat că vor ajunge aceste teste pe bază de salivă în școli. Sunt convins că în scurt timp, înainte de a ajunge aceste teste în școli, vom avea și o procedură de administrare, de utilizare a acestor teste, care de data aceasta sunt cunoscute, pentru că licitația tocmai s-a încheiat și se cunoaște exact tipul de test care va fi utilizat.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa