Cadouri pentru profesori de 8 Martie. ”Nu dați bani pentru cadoul doamnei? Mutați-vă copilul în altă clasă!”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
cadouri pentru profesori
Mama care a refuzat să dea bani pentru cadoul învățătoarei susține că imaginea cadrelor didactice se deteriorează tocmai din cauza părinților.

La final de februarie și început de martie, telefoanele părinților bipăie de dimineața până seara din cauza discuțiilor aprinse pe tema cadouri pentru profesori. ”Cât dăm? și ”Ce  cumpărăm?” sunt întrebările care încing spiritele. Iar dacă vreun părinte se revoltă și spune că e ilegal și imoral să se strângă bani pentru cadouri, războiul e ca pornit. 

De multe ori, cadrele didactice ar prefera să meargă acasă cu mâna goală sau, cel mult cu un buchet de ghiocei, dar mulți părinți nu concep ”să nu-și arate recunoștința” cu seturi scumpe de bijuterii, vouchere cu trei zerouri sau chiar cu bani în plic. Există, desigur, și situații, ca ACEASTA, în care cadrele didactice se simt jignite în fața cadourilor simbolice.

O mămică din Oradea, care este și cadru didactic, le-a scris părinților, care se organizau pe grupul de whatsapp pentru a cumpăra cadou doamnei și un alfabetar pentru clasă, că ea nu va participa la o astfel de inițiativă. Femeia a fost invitată să își mute copilul în altă clasă.

”Este ilegal și imoral”

Redăm postarea pe Facebook a mămicii, Mihaela Ichim, și invitația unor părinți ca fetița să fie mutată într-o altă clasă:

Dragi părinți, căci vouă mă adresez, este inadmisibil unde s-a ajuns. Unde am ajuns noi, ca oameni. În imaginea de mai jos vedeți reacțiile părinților, ai căror copii sunt în clasa cu fetița mea, la școala „Nicolae Balcescu” din Oradea. Reacție venită în urma refuzului meu de a da bani pentru cadoul dnei învățătoare și pentru achiziționarea unor perdele și a unui alfabetar.
1. Nu am facut-o din răutate, ci pentru că lucrez în învățământ și știu, după 17 ani de dăruire, că lucrurile se pot face și altfel, nu doar stând cu mâna întinsă în fața părinților. Avem proiecte europene, avem ONG-URI foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu școli, avem sponsorizări, avem bani de la primării. Doar că lucrurile astea ar trebui făcute de cadrele didactice și manageri gratis și cu multe ore petrecute în fata calculatorului.
Dacă eu am putut, și alții pot.
2. Nu am facut-o, pentru că este ilegal( art. 5, lit. b), pct. II din Codul Cadru de etica al personalului didactic aprobat prin Ordinul MEN nr. 4831/2018) și imoral.
3. Nu am facut-o, pentru că de ani de zile încercăm să schimbam țara asta, pentru că ne plângem de indiferența și șpăgile care domnesc în toate instituțiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul.
Să ajung să fiu „sfătuită” să-mi mut copilul în altă clasă, e prea mult. Pentru mine și pentru copilul meu.
AJUNGE! VREAU O ROMÂNIE FRUMOASA!

”Părinții sunt responsabili pentru degradarea imaginii profesorilor”

Mama care s-a opus strângerii banilor a avut acceași atitudine atât în clasa fetiței mici, care este la Pregătitoare, cât și în cea a fetei mai mari, care învață în aceeași școală, ”Nicolae Bălcescu”, în clasa a Vlll-a. În urma disputelor, a fost nevoită să părăsească grupurile de whatsapp de la cele două clase, dar a solicitat conducerii școlii să ia atitudine față de modul în care a fost tratată de părinți atunci când a refuzat să dea bani.

„Sunt cadru didactic şi am observat că în ultima perioadă opinia publică este extrem de defavorabilă la adresa noastră, a educaţiei din România în general. Consider că părinţii, prin ceea ce fac, de multe ori, sunt responsabili pentru degradarea imaginii noastre”, a declarat Mihaela Ichim pentru adevarul.ro.

Mama, acuzată că a adus prejudicii școlii

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o după izbucirea scandalului cu directorul școlii și cu un reprezentant al Primăriei Oradea, acesta din urmă i-a reproșat femeii că, prin gestul de a face publică această situație, a adus prejudicii grave imaginii școlii. ”Eu le-am spus că nu a fost niciun atac la adresa şcolii, ci doar la adresa părinţilor şi a atitudinii pe care au avut-o”, a precizat Mihaela Ichim.

Directorul școlii a declarat pentru educatieprivata.ro: ”Noi nu avem nici măcar fondul școlii și nu sunt de acord cu astfel de practici! Mă angajez public că acest elev nu va avea niciodată de suferit din cauza celor care s-au întâmplat. Părinții din clasă au și desființat grupul de Whats’App după această ședință. Nu se va mai repeta”.

Într-un comunicat trimis presei, conducerea școlii precizează următoarele:

  1. Nu au fost solicitate sume pentru fondul clasei de către niciun cadru didactic sau conducerea unității de învățământ. Mai mult decât atât, în cazul de față, nu putem vorbi de acest fond al clasei pentru că nu există.
  2. Schimbul de replici al părinţilor din mediul online nu a angajat şi nu angajează în niciun fel unitatea de învăţământ, precum niciun cadru didactic din unitate. Discuţiile purtate pe grupul de whatsapp ies din sfera de competenţă a şcolii.
  3. La nivelul unităţii de învăţământ există o asociaţie a părinţilor care nu a avut o astfel de iniţiativă de strângere de fonduri pentru „cadouri”.

Școala în care sunt interzise clar cadourile

În timp ce în unele școli practica strângerii banilor este lăsată strict la latitudinea părinților, în altele, astfel de gesturi sunt total interzise. Este cazul Liceului Teoretic ”Constantin Angelescu” din Ianca, județul Brăila, unde, din 2016, sunt interzise cadourile de 8 Martie pentru profesori, precum și orice fel de ”atenție”, cu orice altă ocazie. Directorul interzice copiilor să ofere altceva decât flori învățătorilor și profesorilor și a postat anunțuri în școală prin care anunță acest lucru. ”Un ghiocel poate fi oferit profesorilor, cadouri, nu!”

afișul prin care directorul școlii interzice cadourile
De altfel, teoretic, nu ar fi nevoie de regulamente interne care să interzică astfel de gesturi atâta timp cât, din 2018, există Codul de etică al profesorului, care interzice clar tuturor dascălilor din România să primească din partea copiilor și a părinților cadouri. Dacă o fac, ei pot fi sancționați disciplinar, astfel:
  • observația scrisă
  • avertisment
  • diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 10%, pe o perioadă de 1-3 luni
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control
  • destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare și de control din învățământ
  • desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre cadourile pentru profesori de 8 martie, te invităm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa