Burse în anul școlar 2019-2020. Suma minimă acordată este de 100 de lei

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
burse în anul școlar 2019-2020

Bursele în anul școlar 2019-2020 nu vor fi mai mici de 100 de lei în unitățile de învățământ din România, a anunțat Ministerul Educației Naționale.

În anii trecuți elevii puteau primi burse începând de la 8 lei lunar, însă de anul acesta situația se va schimba. „În urma unei analize a datelor prezentate în situația centralizatoare, au fost constatate discrepanțe între sumele alocate burselor/fiecare categorie de bursă/ județ/unitate administrativ-teritorială, fiind acordate burse de la 8 lei pana la 1000 de lei.
Astfel, în vederea asigurării echității în sistemul de învățământ/egalității de șanse la educație pentru toți copiii, inclusiv pentru cei proveniți din categorii sociale și economice dezavantajate, luând în considerare o medie a burselor acordate la nivelul țării, precum și execuția bugetară pentru aceste cheltuieli în anul trecut, s-a decis, împreună cu cei prezenți la consultări, să se propună ca începând cu anul școlar 2019-2020, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social să fie acorde într-un cuantum de minimum 100 de lei”, se arată în comunicatul Guvernului care dă detalii despre hotărârea adoptată în această vară.

Ministerul Educației precizează că banii pentru burse în anul școlar 2019-2020 vor veni de la bugetele locale.

Elevii din unitățile de învățământ din România pot primi următoarele tipuri de burse în anul școlar 2019-2020: burse sociale sau burse de ajutor social, burse de studiu, burse de merit, burse de performanță.

 Acte necesare pentru a obținere burse în anul școlar 2019-2020

 1. acte care dovedesc venitul net pe ultimele 3 luni al tuturor membrilor familiei
 2. adeverință salariu net, defalcat pe fiecare luna + valoarea tichetelor de masă/cadou, unde e cazul;
 3. adeverințe somaj pe ultimele 3 luni, unde e cazul;
 4. adeverinte ajutor social pe ultimele 3 luni, unde e cazul;
 5. talon alocație pentru toți copiii aflați în întreținere, în original;
 6. cupoane pensie, unde e cazul, în original;
 7. orice act care dovedește un venit net dobândit în ultimele 3 luni sau orice act legal/ notarial care dovedește că familia nu dispune de niciun fel de venituri;
 8. copii certificate naștere ale tuturor copiilor aflați în întreținere;
 9. copii buletin de identitate (ale ambilor părinți, unde e cazul);
 10. adeverință de elev pentru frații care învață în alte unități școlare, cu suma bursei acordate de școala respectivă;
 11. adeverințe de venit de la administrația financiară (ANAF), în original, pe ultimele 3 luni : din iunie 2018 – august 2018 ( pentru ambii părinți) – obligatoriu
 12. Valoarea acestor burse în anul școlar 2019-2020 va rămâne diferită de la o localitate la alta. Chiar și în București elevii vor primi sume de bani diferite drept bursă, în funcție de sectorul în care se află unitatea de învățământ.

Poți citi și alte știri despre beneficiile financiare pe care le au copiii din partea statului:

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa