Din toamnă, Ministerul Educației introduce un criteriu-cheie de acordare a burselor monoparentale: venitul părinților. Astfel, conform noilor dispoziții, elevii din familiile monoparentale nu vor mai primi bursa monoparentală în valoare de 300 de lei lunar dacă venitul părintelui este de peste 4.000 de lei.
În anul școlar 2024-2025, bursa monoparentală va ajunge doar la copiii care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie supus impozitării mai mic de un salariu minim net pe economie. Conform noilor reglementări, se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
De la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie este 3.700 de lei, ceea ce înseamnă un net de aproximativ 2.300 de lei.
Monoparentalii dezamăgiți au înaintat o petiție online
Decizia Ministerului Educației a inflamat părinții care își cresc singuri copiii. Sub titlul „Toți elevii din familiile monoparentale au aceleași drepturi. Toți au nevoie de sprijin!”, ei au semnat o petiție pentru anularea noilor condiții. Petiția a fost inițiată de Asociația Creștem Copii Fericiți și Asociația Părinților L.T: „Lucian Blaga” București.
„Solicităm Ministerului Educației modificarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, astfel încât toți elevii care provin din familii monoparentale să poată beneficia de burse sociale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”, scrie în document.
„Familiile monoparentale, aflate în situații diverse, se pot confrunta cu probleme grave, copii nerecunoscuți, abandonați, abuzați etc, fiind la fel de vulnerabili ca cei cărora le-a decedat un părinte. În plus, ar trebui să acordăm o importanță similară părinților singuri care au curajul de a adopta un copil, femeilor care își asumă maternitatea independent de asumarea paternității etc. Ministerul Educației nu poate compara aceste situații și nu poate stabili ce elev este mai îndreptățit să primească o bursă socială, necondiționat de venitul familiei monoparentale”, se arată în petiție. Petiția a strâns 2.265 de semnături și este încă deschisă.
Ce înseamnă „familie monoparentală” și „persoană singură din familia monoparentală”
Potrivit ordinului privind aprobarea metodologiei-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025, bursa monoparentală se oferă la cerere „familiilor monoparentale și „persoanelor singure din familia monoparentală”. Pot primi bursa monoparentală și persoanele care se ocupă de întreținerea unui copil în absența părinților sau tutorilor acestuia.
Ssintagma „familie monoparentală” desemnează familia formată din persoana singură și copilul sau copiii aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ – cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună.
„(4) Prin persoană singură din familia monoparentală se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații:
- a) este necăsătorită;
- b) este văduvă;
- c) este divorțată și nu s-a recăsătorit;
- d) al/a cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
- e) al/a cărei soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- f) al/a cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
- g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)—e).
(5) Se asimilează termenului „familie” și persoana/ persoanele care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și care locuiește/locuiesc împreună cu copiii aflați în întreținerea sa/lor.”
Când se plătesc bursele monoparentale în anul școlar 2024-2025
În anul școlar 2024-2025, bursele monoparentale se plătesc în continuare lunar, de către unitățile de învățământ. Ceea ce s-a modificat este că din toamnă, data la care se vor plăti aceste burse este ziua de 20 a fiecărei luni pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi liberă, zi de sărbătoare sau în weekend, plata se va face în ziua lucrătoare anterioară acestei date.
„Art. 11. — (1) La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile nete realizate de membrii familiei, supuse impozitării. Prin venituri nete se înțelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se mai specifică în Ordin.
Ce documente sunt necesare pentru obținerea bursei monoparentale
Pentru obținerea lunară a bursei monoparentale, părintele sau reprezentații legali ai elevului trebuie să depună o cerere la comisia de management al burselor din unitatea de învățământ. Această cerere, care se depune în termen de 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor anului școlar, trebuie însoțită de următoarele acte:
- declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitării, și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei;
- documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civilă de la momentul depunerii cererii, certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori, sentința judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.