Sfântul Sinod BOR a decis: botezul bebelușilor se va face tot prin scufundare

Părinții vor trebui să aducă o adeverință de la medicul de familie prin care să ateste starea de sănătate a copilului.

Cristina Călin, redactor
scris pe
botezul bebelușilor
Preoții vor trebui să discute cu părinții și cu nașii înainte de a hotărî dacă nu scufundă copilul în cristelniță.

Botezul bebelușilor va rămâne așa cum îl știm. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din care fac parte din care fac parte 55 de episcopi, arhiepiscopi și episcopi vicari.

Un bebeluș de doar șase săptămâni a murit după ce a a fost botezat, duminică, 31 ianuarie 2021, la Suceava la Biserica ”Sfinții Constantin și Elena. Preotul l-a scufundat pe bebeluș în cristelniță, iar acesta a înghițit o cantitate mare de apă. După ce a fost scos din apă cel mic a devenit apatic și nu a mai avut semne vitale de viață. Atât preotul, cât și membrii familiei au sunat la 112 imediat ce au constatat că starea de sănătate a bebelușului s-a înrăutățit. Până la venirea ambulanței părinții au încercat să îi acorde celui mic primul ajutor.

Societatea civilă a cerut schimbarea modului în care se face botezul bebelușilor

Acest caz care nu este unic, a readus în discuție nevoia de a schimba modul în care se desfășoară botezul. Avocatul Poporului a discutat cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române chiar și despre posibilitatea organizării unor cursuri pentru preoți privind Taina Botezului sau consultarea medicilor în cazul în care starea de sănătate a copiilor o impune.

O altă propunere viza încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri, și explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este obligatorie și că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creștinat.

Petiție pentru modificarea ritualului botezului

Membrii comunității Declic făcut o petiție pe care au înmânat-o reprezentanților Patriarhiei. Petiția „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță!” a strâns peste 64.300 de semnături, informează Hotnews.

Semnatarii cer modificarea practicii botezului, astfel încât să fie prevenite riscurile, prin „udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță, și nu smuceli și chiar brutalitate (cazuri, ce-i drept, izolate, dar au existat!), așa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului…”.

Sfântul Sinod BOR a hotărât că nu își poate modifica doctrina

Ieri, 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al BOR s-a reunit pentru a lua o decizie în această privință. În urma întâlnirii s-a hotărât ca botezul să se săvârșească la fel ca până acum. Reprezentanții Bisericii au venit totuși cu niște recomandări pentru preoți.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.

Astfel, având în vedere îngrijorările din spaţiul public despre botezul copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

  •  înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.
  •  în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.
  •  în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.”

Medicii nu au norme pentru a elibera o adeverință pentru botez

În urma acestei decizii, medicii de familie spun că ei nu au cum să emită o adeverință prin care să declare un copil apt de botez.

Sandra Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie a declarat pentru Știrile PROTV că „Am mai avut asemenea solicitări din teritoriu. Noi putem certifica, eventual, starea de sănătate a copilului când îl consultăm. Ceea ce se întâmplă după aceea nu mai ține deloc de această adeverință.”

De asemenea, Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei a spus că medicii nu ar ști ce trebuie să verifice pentru a declara un bebeluș apt pentru botez: „Nu există nicăieri precizat care sunt parametrii și manevrele pe care un medic de familie să le efectueze, astfel încât să declare un copil apt de botez. Noi nu emitem documente în vederea acoperirii unor evenimente neplăcute din timpul diverselor proceduri. Și în niciun caz pentru a dovedi acest lucru în instanță.”

Un caz similar de bebeluș scufundat în cristelniță terminat cu bine

În 2011, a avut loc în București un incident similar, doar că în acel caz bebelușul a fost salvat. Atunci, medicul pediatru Alina Boboc a declarat pentru Mediafax că „există copii care pot face stop respirator în contact cu apa”, explicând că nou-născuții nu au deprinderea de a-și ține respirația: „scufundați până peste cap, ei aspiră apa, care pătrunde în căile respiratorii și ulterior în plămâni. De altfel, copiii născuți prematur primesc chiar o recomandare medicală parafată în legătură cu modul în care ar trebui botezați”.

Botezuri terminate tragic în România și Republica Moldova

Bebeluș mort la Iași

Un caz similar a mai avut loc în Iași în 2017 când un bebeluș a decedat imediat după botez. Mama l-a hrănit cu lapte, crezând că mâncarea îl va potoli. Copilul nu s-a oprit din plâns, ci a continuat să țipe și în timpul scufundării în cristelniță. Preotul l-a scos din apă și l-a dat nașilor. În momentul în care preotul se pregătea de Sfânta Împărtășanie, a sesizat că cel mic nu respira.

Preotul a început manevrele de resuscitare, iar un echipaj de la Ambulanța Iași l-a transportat pe băiețel la Spitalul Sfânta Maria. „Bebelușul prezenta cianoză, fără puls, fără respirație, s-au început manevrele de resuscitare, a fost intubat și ventilat mecanic”, a declarat Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județeană Iași. În acest caz concluzia anchetatorilor a fost că bebelușul s-a înecat cu lapte regurgitat.

Preot din Republica Moldova închis 4 luni, ulterior achitat

În 2010, în Republica Moldova, un alt bebeluș a murit în timpul botezului. Preotul nu i-a acoperit fața atunci când l-a scufundat în cristelniță. Când au văzut că nu mai respiră, oamenii s-au grăbit să ducă bebelușul la dispensar. Zadarnic însă. Speriat de moartea copilului, preotul a fugit din comună.

Expertiza medico-legală a arătat că micuțul a suportat o asfixie mecanică prin înec, depistându-se vătămări corporale sub forme de echimoze și hemoragii în țesuturile moi ale gâtului. Preotul a fost cercetat pentru omor prin imprudență, însă a fost achitat după doi ani pentru că ancheta a arătat că bebelușul suferea de o afecțiune a plămânilor. Totuși, preotul a făcut 4 luni și jumătate de închisoare, până s-a elucidat motivul decesului.

Autopsia a arătat că bebelușul avea probleme cardiace

Printr-o tragedie au trecut soții Bianca și Marius Vintilă din satul Șașag, Sibiu. Ei și-au pierdut fiul, pe Marius Claudiu, la doar câteva ore după botez, pe 19 octombrie 2009.

Băiatul avea doar 6 săptămâni. „Preotul Schiau nici nu și-a cerut scuze”, povestește cu tristețe Bianca Vintilă. „E în continuare cu noi în sat, trece prin fața porții și nu a venit odată să ne întrebe ce simțim. Ba dimpotrivă, a încercat să ne facă și rău după tot necazul”, susține tânăra.

Ea spune că fiul ei nu a fost bolnav, așa cum ar fi explicat preotul ulterior sătenilor din Hașag. „Am bilet la ieșirea din spital unde zice clar că copilul era clinic sănătos”, declară mama pentru Gândul. Rezultatul autopsiei a arătat că bebelușul avea o problemă la inimă și de aceea s-a întâmplat tragedia.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa