Bogdan Drăghici, apărătorul drepturilor taților, s-a sinucis. El fusese condamnat pentru violarea fiicei vitrege de 10 ani

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
bogdan drăghici
Pe numele lui Drăghici există și alte acuzații privind abuzuri sexuale la adresa minorilor.

  Bogdan Drăghici, președintele T.A.T.A (Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor), a fost condamnat în urmă cu o zi la 15 ani de închisoare, pentru violarea fiicei sale vitrege. De asemenea, pe numele lui este deschis și un alt dosar cu acuzații similare, care vizează alți minori. La câteva ore după sentință, Drăghici a intrat cu mașina în gardul ambasadei Rusiei la București, după care și-a dat foc.

  Primele acuzații împotriva lui Drăghici, avocat specializat în drepturile taților, au fost depuse la poliție în 2017, chiar de către fosta lui soție, Helen Drăghici. Ulterior, tot ea ceruse și un ordin de protecție împotriva bărbatului, în numele uneia dintre cele patru fiice minore ale acesteia, ea acuzând un abuz sexual al bărbatului asupra minorei. În 2019, Drăghici a fost arestat pentru 30 de zile și, ulterior, a fost plasat în arest la domiciliu. Conform acuzațiilor, abuzurile împotriva fetei vitrege ar fi început când mama acesteia, pe atunci soția lui Drăghici, fusese plecată în Germania, în interes de sericiu. O altă fetiță abuzată este fiica unui client al lui Drăghici.

  Iată ce declara în 2019 Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame, la care Helen Drăghici apelase pentru consiliere: „Anul acesta, în luna iunie, organizația Mame pentru Mame a fost contactată de Dna. Dr. Helen Drăghici, fosta soție a Dlui. Drăghici, care a solicitat o consiliere pentru o situație dificilă de viață, asa cum solicită zeci de mame în fiecare lună. Am consiliat-o pe Dna. Dr. Helen Drăghici, însă obiectul și detaliile acestei consilieri sunt confidențiale, mai ales că sunt implicați copii minori. Precizăm cu toată responsabilitatea că la momentul consilierii Dnei. Dr. Helen Drăghici, suspiciunile legate de abuzul sexual asupra minorului fuseseră deja sesizate Poliției, iar investigația era deja în curs de desfășurare”, precizează Ana Măiță.

  Bogdan Drăghici a fost avocat și fondator al asociației T.A.T.A. care, de-a lungul timpului, a militat pentru drepturi egale între mame şi tați în familie. Drăghici a inițiat proiectul privind instituirea Zilei Tatălui și a sesizat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în privința unor declarații sau intenții ale autorităților care ar fi fost defavorabile tăticilor.

  Cu două zile în urmă, în data de 04.04.2022, Drăghici posta pe Facebook un mesaj de solidaritate la adresa Ucrainei, care se încheia cu îndemnul: „Să fim toți ucraineni și să salvăm prezentul și viitorul civilizației umane!” Mesajul acesta, precum și gestul de a-și pune capăt zilelor izbindu-se de gardul Ambasadei Rusiei, a fost perceput de unele voci din spațiul public drept adevăratul motiv al sinuciderii.

  Psihiatru: ”Era un pedofil complexat”

  Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, care l-a cunoscut pe Bogdan Drăghici, spune că acesta era ”un monstru căruia îi plăcea popularitatea”. Iată mesajul postat de dr. Diaconu pe pagina personală de Facebook: „Bogdan Drăghici este un prădător sexual, un violator de copii, o persoană care a fost acuzată, și deunăzi condamnată, pentru aceste infracțiuni, la 15 ani de închisoare. Bogdan Drăghici este un om pe care l-am întâlnit, acum mulți ani, într-un studio de televiziune, într-o perioadă în care conducea un ONG numit T.A.T.A. care milita pentru ”drepturile taților”, respectiv care s-a luptat pentru ceea ce a sfârșit prin a se numi ”alienarea parentală”. Așa cum spuneam unei colege jurnalist adineauri, rareori am întâlnit o pesoană cu un arc biografic atât de pervers. Iar Drăghici, fără doar și poate, este un lup în blană de oaie, care și-a meritat soarta. Ce-i drept, moartea lui este o ultimă declarație de dispreț față de justiție, dovadă că Drăghici trăia cu sentimentul impunității, și se considera deasupra brațului dreptății.

  N-are a face nimic povestea acestui psihopat nici cu conflictul din Ucraina, nici cu lupta pentru libertate a ucrainenilor, iar numele lui n-ar trebui menționat în legătură cu ce trăiește acest popor în ultima vreme. În fapt, în fantezia lui megalomaniacală, Drăghici se vedea un ”deschizător de drumuri”, câtă vreme în realitate – și el știa asta – nu era decât un pedofil complexat, un consumator de pornografie infantilă, un monstru. Dar un monstru căruia-i plăcea adulația, popularitatea, îi plăcea să fie relevant respectiv în centrul atenției. Nu merită nicio atenție. Nu merită nici măcar compasiune pentru felul în care a murit.

  Fiecare violator de copil ar trebui să-și întoarcă fața și să plângă, iar numele lui ar trebui șters din memoria colectivă. Pentru că una e să ai o boală psihică, oricare ar fi ea, alta e să victimizezi o altă ființă umană. Iar când acea ființă este copil, și nu are abilitatea de-a se apăra, este cu atât mai odios. Psihiatria, psihologia nu trebuie vreodată să ofere alibi agresorilor. Da, putem explica multe comportamente deviante, și să găsim raționalul în irațional. Cum e și cazul Drăghici. Dar la niciun moment nu vom scoate din culpă, sau îi vom netezi biografia, unui criminal, sau prădător sexual – cum e cazul aici. E unul din rarele momente când eu, altfel medic, ateu și de obicei înțelegător cu mare parte a umanității, îmi doresc să existe viață după moarte. Pentru că, măcar pe lumea cealaltă, într-un iad personal, acest individ ar primi ceea ce merită”.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa