Bebelușii născuți în pandemie prezintă ușoare întârzieri în dezvoltare, arată un studiu recent

Roxana Ioana Ancuța
scris pe

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Columbia prezintă noi date referitoare la bebelușii născuți în timpul pandemiei. Mai exact, în primul an al pandemiei COVID-19. Potrivit studiului, acești copii au obținut scoruri mai mici decât bebelușii născuți înaintea pandemiei, la un test legat de dezvoltarea abilităților sociale și motorii. Indiferent dacă mamele lor au avut sau nu au avut COVID-19 în timpul sarcinii.  

Cercetătorii au vrut să știe dacă infectarea mamelor cu virusul COVID-19, în timpul sarcinii, ar putea fi asociată cu dezvoltarea abilităților sociale și motorii ale bebelușilor de până la șase luni. Descoperirea i-a uimit pe aceștia. S-a dovedit că bebelușii născuți în primele luni ale pandemiei au prezentat semne de încetinire a creșterii dezvoltării, indiferent dacă au fost sau nu expuși la COVID-19.

Acest studiu a fost efectuat pe un grup de 255 de bebeluși, născuți între martie și decembrie 2020 la Spitalele de Copii Morgan Stanley și Allen din New York – Presbyterian. Fiecare dintre cei 255 de copii ar fi putut fi expuși la COVID-19 în timpul dezvoltării lor intrauterine. Testele care le-au fost făcute au urmărit monitorizarea abilităților lor sociale, ale celor de comunicare și abilităților motorii.

Studiul nu trebuie să îngrijoreze părinții

Nu au fost observate diferențe în scorurile obținute de sugarii expuși la COVID în perioada intrauterină și cei născuți în timpul pandemiei, ai căror mame nu au fost infectate cu virusul COVID-19, în timpul sarcinii.

Totuși, scorurile medii primite de sugarii născuți în timpul pandemiei (chiar dacă mamele lor au avut sau nu COVID în timpul sarcinii) au fost mai mici decât abilitățile motorii brute, fine și sociale obținute de 62 de sugari născuți în aceleași spitale, însă înaintea pandemiei. Studiul nu ar trebui să producă emoții negative și îngrijorări deoarece nu este complet. De asemenea, el nu dovedește și nu menționează nimic legat de faptul că aceste scoruri mici sunt cu bătaie lungă în timp.

„Aceste diferențe nu au fost mari. Asta înseamnă că nu am observat o rată mai mare de întârzieri reale de dezvoltare în eșantionul nostru de câteva sute de copii. Ci doar mici schimbări ale scorurilor medii între grupuri. Este un eșantion foarte mic, prelevat dintr-un sistem de sănătate specific din New York City, într-o perioadă de timp foarte limitată”.

Mollie Wood, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord.

Părinții au fost supuși unor seturi de întrebări cum ar fi, de exemplu, dacă bebelușii se pot rostogoli de pe spate pe burtă sau cât de des îi aud pe aceștia gângurind. Cercetătorii au analizat răspunsurile dintr-un chestionar pe care pediatrii îl oferă, de obicei, părinților, pentru a evalua aspecte ale dezvoltării copilului, cum ar fi comunicarea și motricitatea fină și grosieră, rezolvarea problemelor și abilitățile sociale.

„Evident, putem trage anumite concluzii dar, repet, trebuie luat în considerare faptul că studiul se referă la un segment temporar destul de restrâns al pandemiei în rândul gravidelor”.

Părinții trebuie să rămână pozitivi

Aproape jumătate dintre mamele care au făcut parte din studiu au avut COVID la un moment dat în timpul sarcinii, deși majoritatea au avut forme ușoare sau asimptomatice.

Deși studiul nu ar trebui să provoace stres ori alarmare, el oferă unor părinți o oarecare înțelegere cu privire la motivul pentru care copiii lor ar putea fi puțin mai lenți decât alții în anumite manifestări.

„Copiii sunt rezistenți. De asemenea, vorbim despre modificări ușoare care au avut loc în anumite segmente”, a spus Dr. Samantha Rodman Whiten, psiholog clinician în cadrul clinicii Maryland.

„Este de la sine înțeles că bebelușii mai puțin stimulați din anumite puncte de vedere se vor dezvolta mai lent. Iar cea mai bună abordare, în opinia mea, ar fi ca părintele să dubleze eforturile în ceea ce privește activitățile pozitive, constructive și atitudinea optimistă pe care o are cu bebelușul său”.  

Dr. Samantha Rodman Whiten

Cu toate că acest studiu nu a monitorizat și stresul mamelor în timpul sarcinii, specialiștii sunt de părere că este posibil ca acesta să fi avut un oarecare impact asupra lor. Astfel, se poate explica și scăderea abilităților motorii și sociale constatate la bebelușii născuți în timpul pandemiei.  

Bebelușii născuți în timpul pandemiei au abilități mai bune de comunicare

Pe lângă aceste informații, studiul a mai evidențiat ceva. Și anume, s-a observat că la acești bebeluși, abilitățile de comunicare erau mai mari. Este posibil ca acest aspect să fi fost influențat de faptul că părinții, lucrând de acasă, au petrecut mult timp în preajma lor. Astfel, bebelușii au fost în măsură să își asculte părinții vorbind mai mult timp.

Pentru părinții care sunt îngrijorați că bebelușii lor au nevoie de ajutor pentru a-și struni abilitățile „afectate”, iată câteva idei care pot inspira și crea o legătură specială între părinte și copil.

Idei ce ajută în stimularea dezvoltării bebelușilor

  • Citește-i copilului, în fiecare zi, cu voce tare. Imită și crează voci amuzante. Arată-i copilului imagini și cuvinte scrise. Pune-i întrebări (chiar dacă nu îți poate răspunde încă). Vorbește cu el ca și cum te poate înțelege.
  • Profită de absolut orice ocazie pentru a vorbi cu micuțul tău. Spune-i povești, comentează imaginile din cărțile pentru copii, jucați-vă și chicotiți împreună, fă glume, cântă-i, dansați împreună.
  • Mergeți la plimbare. Priviți lumea împreună. Arată-i natura, explică-i absolut tot ce vezi în jur. Vorbește-i despre flori, copaci, frunze, păsări, animale. Despre nori și vânt. Soare și căldură. Ploaie și apă. Despre frig și ninsoare. Priviți oamenii care trec pe lângă voi. Dă-i copilului oportunitatea de a întâlni alți copii, de a învăța cum să socializeze cu ei. Cum să îi salute. Cum să le facă cu mâna. Să le zâmbească și să râdă împreună.
  • Jucați-vă. Sunt o multitudine de jocuri și de activități pe care le puteți avea împreună în timpul zilei. Foarte folositoare pot fi activitățile inspirate din educația Montessori.
  • Creează coșuri, recipiente senzoriale pentru a-ți ajuta micuțul să-și lucreze abilitățile motorii fine și grosiere. Ascultați muzică. Pictați. Desenați. Colorați. Faceți lucru manual. Sunt atâtea oportunități de a include jocul în rutina voastră zilnică.

Iar dacă ești îngrijorată de faptul că bebelușul tău ar putea rămâne în urmă în orice arie de dezvoltare, apelează oricând cu încredere la medicul tău pediatru pentru a cere o examinare. 

Despre dezvoltarea copiilor vă recomandăm să citiți și în Cartea bebelușului , apărut în limba română în 3 volume, carte despre care Revista Time are următorul comentariu: “bestseller-ul vândut în peste un milion de exemplare, scris de cel care a revoluționat conceptul de a fi părinte.” 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa