Bebelușii născuți din mame infectate cu COVID-19 pot suferi toată viața. Care sunt cei mai afectați

Cristina Călin, redactor
scris pe
Bebelușii născuți din mame infectate cu COVID-19
Bebelușii născuți din mame infectate cu COVID-19 pot avea probleme cu inima, rinichii și neurologice.

Noul coronavirus a afectat în mod diferit oamenii, iar cercetătorii au descoperit că anumite categorii au avut de suferit mai mult decât altele. Femeile însărcinate au fost expuse la un risc crescut, iar noile studii arată că nici bebelușii nu sunt în afara pericolului.

Un studiu publicat de publicația The Lancet a scos la iveală faptul că în cazul gravidelor care sunt infectate cu noul coronavirus afectat este și fătul, iar efectele negative se văd la mult timp după naștere. Cei mai afectați sunt băieții.

Femeile însărcinate care se îmbolnăvesc de COVID-19 au un risc de 5 ori mai mare decât cele care nu sunt gravide de a ajunge la ATI și de 22 mai mare de a muri. Nu doar ele au de suferit, ci și bebelușii pe care îi poartă în pântece. Studiul Lancet arată că mai mult de jumătate dintre gravidele cu COVID-19 nasc prematur. Acest lucru crește riscul de moarte a copilului, dar și de afecțiuni care îl pot afecta pe termen lung: astm, probleme neurologice și cardiovasculare și sindromul morții subite.

Fătul care a intrat în contact cu COVID-19 va suferi toată viața

Multe dintre aceste probleme nu apar imediat după naștere, ci se văd de-a lungul trecerii anilor. ”Afecțiunile nu se manifestă în primul an de viață, ci mai degrabă în timpul copilăriei și la începutul vieții de adult. Un lucru este cert: au legătură cu expunerea la virus în timpul vieții intrauterine”, a explicat medicul neurolog Edvokia Anagnostou, de la Universitatea din Toronto. Doctorul a adăugat că pot apărea depresii, boli ale inimii și ale rinichilor din cauza sindromului inflamator cu care au luat contact în uter în timp ce organismul mamei se lupta cu virusul și a stării de sters continuu în care a stat.

Statisticile sunt și mai dure pentru băieții născuți din mame care au avut COVID-19 în timpul sarcinii. Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, a declarat pentru NBC că, în general, feții masculi sunt mai vulnerabili decât cei de sex feminin. Atunci când intervine și o infectare cu noul coronavirus riscurile sunt și mai mari. Medicul Andrea Edlow care studiază medicina fetală la Massachusetts General Hospital spune că sistemul imunitar al mamei detectează faptul că în pântece este un băiat, iar sistemul lor imunitare comunică.

În lumina tuturor descoperirilor făcute despre efectele COVID-19 asupra gravidelor și a bebelușilor, atât în timpul vieții intrauterine, cât și după, medicii recomandă vaccinarea tuturor femeilor însărcinate.

Riscurile bolii COVID-19 în sarcină

  • Boala COVID-19 în cazul femeilor însărcinate crește riscul de naștere prematură, deslipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
  • Femeile însărcinate care fac COVID-19 și prezintă simptome sunt mai predispuse să aibă nevoie de îngrijire în terapie intensivă, de ventilație invazivă pentru a putea respira sau să își piardă viața din cauza COVID-19, față de femeile care nu sunt însărcinate.
  • Studiile indică un risc crescut de naștere prematură și moarte a fătului în uter în cazul în care mama se înbolnăvește de COVID-19. Cercetătorii continuă să studieze aceste rezultate pentru a înțelege mai bine efectele COVID-19 asupra mamei și fătului.
  • Cercetatorii au identificat cazuri de COVID-19 care au fost transmise la făt în timpul sarcinii, însă cu o incidență rară.
  • După naștere, un nou-născut poate fi infectat daca este expus la virusul SARS-CoV-2.

Când se poate vaccina o gravidă împotriva COVID?

 „Nu amâna vaccinarea după naștere, ar putea fi prea târziu!” – este mesajul Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

Vaccinurile au o eficacitate foarte bună în prevenirea infecției, a bolii severe și a decesului ca urmare a COVID-19. Administrarea vaccinului anti-COVID-19 te va proteja atât pe tine, cât și pe copilul tău. Studiile recente arată că anticorpii ajung la fat și îl protejează astfel.

„Aud adesea că femeile nu iau niciun medicament în sarcină, de teama să nu pățească ceva copilul și li se pare îngrozitor că trebuie să ia în calcul să facă acest vaccin. Întotdeauna calculăm riscul versus beneficii și luăm decizia în favoarea binelui pacientei și al copilului. Dacă este nevoie ca pacienta să ia un antibiotic, de exemplu, în sarcină, este pentru că beneficiul depășește riscul. Este similar și cu acest vaccin. Efectele dramatice pe care infectarea cu COVID le poate avea asupra mamei și fătului sunt puse în balanță cu efectele secundare pe care le poate avea vaccinul.”

Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrică Ginecologie și Directorul Medical al Spitalului Regina Maria Băneasa

Un număr tot mai mare de date confirmă faptul că vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure în timpul sarcinii. Discută cu medicul tău obstetrician (ginecolog) și acesta îți poate expune beneficiile și riscurile la care te expui, aplicate sarcinii tale.

Ce beneficii are vaccinul anti-COVID pentru femeile însărcinate?

Potrivit Societății Române de Obstretică și Ginecologie arată printr-un comunicat că până la ora actuală s-au vaccinat la nivel mondial milioane de gravide. Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:

  • Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
  • Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul Sars-Cov-2 de peste 5 ori
  • Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori
  • Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate Sars-Cov-2 de 11 ori
  • Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.
  • Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.
  • Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau a masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID în schimb poate afecta grav fertilitatea.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa