Imagini emoționante. Bebeluși salvați de pompieri în ultimul moment din calea apelor la Bistrița-Năsăud

Cristina Călin, redactor
scris pe
Bebeluși salvați

O mare parte din țară este cuprinsă de inundații și, de multe ori, oamenii sunt salvați la limită. Apele nu țin cont de nimic și iau după ele tot ce găsesc în cale. Munca salvatorilor este grea și nu are oprire.

La Rodna, în județul Bistrița-Năsăud, viitura a făcut prăpăd și a pus în pericol viața tuturor celor care locuiesc în localitate. Ministrul de Interne Marcel Vela povestește pe pagina sa de Facebook cum un pompier care ieșise dintr-o tură de 24 de ore a în care a luptat să salveze oamenii din calea apelor a trebuit să se întoarcă pe teren pentru a-și ajuta colegii.

Deși lucrase 24 de ore, pompierul s-a gândit la oamenii blocați de ape

”Ciprian ieșise dintr-o tură extenuantă de 24 de ore, în care, alături de colegii săi, au intervenit să îi salveze pe cei năpăstuiți de inundații. După doar câteva ore, a fost trezit din somn de către comandantul unității.

-Ciprian, trebuie să mergem urgent în localitatea Rodna. S-a produs o viitură puternică, iar mai multe familii sunt blocate în case. Apa crește foarte repede și dacă nu intervenim repede se poate produce o nenorocire. Am alertat toată unitatea…”

Pentru că situația era gravă, în mai puțin de 30 de minute, zeci de pompieri salvatori erau adunați în zona afectată, iar comandatul i-a împărțit în mai multe echipe. Viitura creștea în intensitate, iar mulți oameni erau prinși în case. Într-una dintre ele erau blocate 6 persoane, dintre care doi copii foarte mici.

”Ciprian, cu o experiență de peste 14 ani în salvare de persoane și cu câteva mii de intervenții la activ, știa exact ce are de făcut. Ajunși la fața locului în doar câteva minute, și-au dat seama că intervenția trebuia să fie foarte rapidă, dar și cu foarte mare atenție. Casa de vis-a-vis era pe punctul de prăbușire, iar apa creștea. Ciprian s-a legat cu cordelina, a traversat curtea și a pătruns în casă. Acolo se aflau un bărbat, 3 femei și cei doi copii. Un pui de om de doar câteva luni și sora sa de doi ani. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-i calmeze.

Ciprian a scos din casă copiii în brațele lui

– Stați liniștiți că totul va fi în regulă. Veți ieși împreună cu mine, dar nu vreau sa vă panicați. Trebuie să fim foarte atenți. Curentul este foarte puternic și orice clipă de neatenție ne poate pune în primejdie. Pe copii îi voi purta eu în brațe, e mai sigur așa. Am doi copii acasă și știu ce înseamnă grija părintească!”, povestește Marcel Vela în postarea de pe rețeaua de socializare.

Intervenția a fost una extrem de dificilă, dar din fericire Ciprian, alături de colegii săi salvatori, au reușit să îi ducă pe toți în siguranță. În total, în localitatea Rodna, pompierii salvatori din cadrul ISU Bistrița-Năsăud au salvat în doar câteva ore câteva zeci de persoane și animale.

Ministrul de Interne spune despre pompierii salvatori că ”sunt eroii zilelor noastre. Sunt cei care salvează vieți și intervin acolo unde nu mai este nici o speranță. Cu siguranță, putem spune că cei care salvează o viață, salvează o lume întreagă.”

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa