50 de bebeluși ai unor familii de români așteaptă să fie luați acasă din buncărele din Ucraina. Ei s-au născut din mame surogat și au rămas blocați în Kiev din cauza războiului.
Ucraina este una dintre țările în care legislația nu interzice nașterile din mame surogat așa că familii din întreaga lume apelează la femeile de aici ca ultimă șansă pentru a deveni părinți. Printre ele sunt și din România. Pentru unii așteptarea este mai lungă decât ar trebui și cu foarte multe emoții. Alții au reușit să își țină deja în brațe bebelușii.
Copiii războiului, transportați cu pază armată
Cataleya este o fetiță care a venit pe lume de foarte puțin timp, dar scurta ei viață și-a petrecut-o într-un buncăr. Clinica privată unde s-a născut cu ajutorul unei mame surogat s-a pregătit imediat de război. Una dintre ucrainencele angajate la maternitate spune despre locul amenajat pentru nou-născuți și lehuze: ”Acest buncăr poate adăposti 200 de persoane, care se vor simți confortabil aici. Avem saci de dormit, măști de gaze pentru toți. Rafturile sunt pline cu mâncare, avem tacâmuri, șervețele, scutece și tot ce nevoie pentru bebeluși”.
Fetița s-a născut la Kiev, cu două săptămâni înainte de termen. Pentru că a făcut icter, cadrele medicale au pus-o la lampă într-un buncăr, iar pentru a se liniști i-au improvizat o suzetă dintr-o mănușă chirurgicală. Alături de Cataleya s-au mai născut alți cinci bebeluși ai unor familii de români. Pentru că nu au putut să meargă la Kiev să își întâmpine copiii imediat ce s-au născut, părinții au așteptat la Cernăuți. Micuții au fost aduși cu o ambulanță păzită de arme.
Andreea și soțul ei, părinții bebelușei Cataleya, au așteptat-o cu mare nerăbdare. Au declarat că acum fetița mănâncă, doarme și este liniștită, chiar dacă s-a născut în condiții de război. ”Micuța este o războinică, chiar o războinică”, a spus mama ei.
Bebeluși rămași blocați în mijlocul rămași în mijlocul războiului
Elias nu a avut același noroc și acum trebuie să aștepte să își întâlnească mama și tatăl. Cadrele medicale țin mereu legătura cu părinții, pe care îi informează despre tot ceea ce face bebelușul. ”Am aşteptat 9 luni să ajungă şi, acum că a ajuns, a ajuns războiul. Foarte emoţionant, ne dorim să îl strângem cât de curând în braţe. Am luat hăinuţele şi nici nu ştim dacă o să îi vină pentru că s-a născut destul de măricel”, a declarat mama lui Elias.
În Ucraina sunt aproximativ 50 de bebeluși născuți din mame surogat care au părinți biologici români.
Deși folosirea de mame surogat din Ucraina este o practică obișnuită, războiul a făcut ca și acest lucru să fie complicat. Potrivit legislației ucrainene, părinții biologici ai copiilor trebuie să fie prezenți la naștere, și mai apoi la înregistrare, pentru a le confirma naționalitatea. Pentru că acest lucru este imposibil acum, identitatea acestor bebeluși este cumva în aer.
Părinții biologici interesați doar de copii
Olga Danchenko, o avocată din Kiev specializată în astfel de cazuri, a declarat pentru The Guardian că primește zeci de emailuri pe zi de la părinți disperați. Toți întreabă despre documente, despre proceduri, uitând cumva că totul se întâmplă într-o zonă aproape distrusă de bombardamente.
Avocata din Kiev spune că părinților biologici nici nu le mai pasă despre ceea ce se întâmplă cu femeile care le-au purtat 9 luni copiii și care i-au adus pe lume. Ea povestește despre cazul unei femei din SUA care a făcut o lungă postare pe Instagram mulțumind agenției de turism care a ajutat-o să ajungă cât mai aproape de clinica unde s-a născut copilul, dar și sălii de gimnastică pentru că a ajutat-o să fie în formă la întâlnirea cu bebelușul. În schimb, femeia nu a povestit nici măcar un cuvânt despre ucraineanca ce timp de 9 luni a ținut copilul în pântec și care acum se luptă pentru supraviețuire.
- CITEȘTE ȘI: „Bombele care cad în Ucraina se aud în România iar copiii sunt speriați!” Cum le vorbim despre război
… și părinți biologici care s-au mutat în Ucraina
Nu toate situațiile sunt la fel. Ania, o femeie de 26 de ani, însărcinată cu gemeni, care trăiește lângă Lvov, are tot suportul familiei care a angajat-o. Ei vor să o aducă pe ea, și pe cei doi copii naturali ai săi, în vestul Europei pentru a fi în siguranță. Totuși, din punct de vedere legal, lucrurile nu sunt atât de simple. Părinții biologici sunt din Franța, iar dacă Ania ar naște acolo ar trebui să fie înregistrată în acte ca mamă a copilului, ceea ce nu este adevărat. În Ucraina copiii născuți din mame surogat au trecuți în certificatul de naștere părinții biologici.
Frederic și soția lui, părinții biologici ai copiilor pe care Ania îi poartă în pântec, s-au mutat în Lvov încă din noiembrie 2021. Locuiesc într-un apartament împreună cu mama surogat, soțul acesteia și cei doi copii ai lor. Dacă războiul nu se va termina în cele cel mult 9 săptămâni rămase până la nașterea bebelușilor, cei doi nu vor putea să își înregistreze copii pentru că toate birourile sunt închise. În Franța nu vor putea pleca pentru că acolo nu vor putea demonstra că ei sunt părinții biologici decât printr-un proces lung și anevoios.
Bebelușii născuți din mame surogat sunt îngrijiți în buncăre
Alături de lehuze, în buncărele transformate ad-hoc în săli de nașteri sau săli de neonatologie sunt și asistentele care au grijă de bebeluși. Ludmila Yashenko este una dintre ele. Are grijă de 19 bebeluși născuți din mame surogat la care părinții nu au mai ajuns. Ea a povestit pentru NY Times că ”băieții și soțul care acum luptă în război mi-au spus să plec, mă tot roagă să mă scoată de aici. Nu îmi pot lăsa nici colegele și nici nu pot abandona bebelușii. O să stau până când toate lucrurile sunt în ordine”
Ucraina este una dintre puținele țări care permite nașterea copiilor din mame surogat pentru familii din exteriorul său. Potrivit cifrelor oferite de avocați pentru NY Timesc în acest moment aproximativ 500 de femei urmează să nască, iar 300 sunt în buncărele din Kiev sau alte orașe. Familii din SUA, Europa, America de Sud sau China așteaptă să își întâlnească bebelușii. Pentru o naștere o femeie primește aproximativ 15.000 de euro, potrivit aceleași surse.
Cea mai mare parte a bebelușilor născuți din mame surogat în timpul războiului vor rămâne cel mai probabil în buncărele amenajate de clinicile private. BioTexCom, una dintre cele mai mari firme care se ocupă cu nașterile din mame surogat, le-a recomandat părinților să aștepte până când își vor putea lua copiii în siguranță. Bombardamentele, raidurile aeriene, raționalizarea combustibililor și lipsa hranei fac transportul lor mult prea periculos.