Un bebeluș născut prematur a murit după botez. Preotul este cercetat pentru omor din culpă

În alte cazuri similare în care bebeluși au murit în urma botezului s-a constatat că cei mici aveau probleme de sănătate.

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
Bebeluș scufundat în cristelniță
Preotul susține că bebelușul era bine după botez. Părinții îl contrazic.

Un bebeluș de 6 săptămâni a murit după ce a făcut stop cardio-respirator în timpul botezului. Părinții au încercat să îi acorde primul ajutor, medicii au făcut tot ce au putut să îl salveze însă a fost în zadar. Copilul se născuse prematur și a murit la spital.

Copilul a fost botezat, duminică, 31 ianuarie 2021, la Suceava la Biserica ”Sfinții Constantin și Elena. Preotul l-a scufundat pe bebeluș în cristelniță, iar acesta a înghițit o cantitate mare de apă. După ce a fost scos din apă cel mic a devenit apatic și nu a mai avut semne vitale de viață. Atât preotul, cât și membrii familiei au sunat la 112 imediat ce au constatat că starea de sănătate a bebelușului s-a înrăutățit. Până la venirea ambulanței părinții au încercat să îi acorde celui mic primul ajutor.

„Am observat că ceva e în neregulă și imediat a început să îi curgă sânge pe nas la copil. L-am pus cu fața în jos, dar nu și-a revenit. Într-adevăr, îi bătea inima, dar un puls foarte scăzut”, a declarat tatăl bebelușului.

Botezul a fost făcut după rânduielile bisericii

Protopopul Doru Budeanu a confirmat că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că „botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”.

Protopopul a declarat că a vorbit cu preotul care a oficiat botezul și acesta i-a spus că bebelușul a plâns atât în timpul botezului, cât și după ce a fost scos din apă, ceea ce ar însemna că semnele vitale erau bune. Declarația preotului este contrazisă de cea a familiei care spun că atunci când a fost scos din cristelniță bebelușul nu a mai plâns, nu a mai respirat și nu a tușit.

„După câteva minute, preotul a sesizat că s-a moleșit, a anunțat imediat la 112 și a venit un echipaj SMURD”, a afirmat protopopul Budeanu. Oficialii Protopopiatului din Suceava spun că preotul care a creștinat bebelușul este unul cu multă experiență și nu-și pot explica nenorocirea.

S-a încercat resuscitarea bebelușului de mai multe ori

La fața locului a sosit o ambulanță tip SMURD, iar bebelușul a fost resuscitat și apoi transportat la spital. În secția ATI, micul pacient a fost intubat și ventilat mecanic. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat că bebelușul a fost găsit în stop cardio-respirator de echipajul SMURD ajuns la fața locului, care l-a resuscitat și l-a transportat la spital.

 „De la doctori am aflat că a inhalat 110 ml de apă. Părintele l-a scufundat, copilul plângea. L-a scufundat de trei ori, l-a scos și l-a șters. Dacă l-a văzut cu gura căscată și plângea, nu trebuia să îl scufunde cu totul în apă. Știm că respiră cu ajutorul aparatelor. Nu știm cât de afectat îi este creierul.”

Tatăl bebelușului

Bebelușul scufundat în cristelniță a ajuns la spital aproape mort

”A fost intubat, aspirat, avea o grămadă de apă în plămâni”, a precizat în stare de șoc medicul care i-a acordat primul ajutor, recunoscând că micuțul era aproape mort.

Polițiștii, care au deschis un dosar penal in rem încă de duminică, vor schimba acum încadrarea faptelor, din vătămare corporală din culpă în ucidere din culpă.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu, a declarat, pentru Mediafax, că bebelușul a murit duminică noaptea, în jurul orei 1, astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă s-a schimbat, cercetările fiind desfășurate, în prezent, pentru ucidere din culpă.

Precizările Patriarhiei Române cu privire la tragedia în care un bebeluș scufundat în cristelniță a murit

”În primul rând, în numele Instituţiei pe care o reprezint, prezint sincere condoleanţe familiei care şi-a pierdut astăzi copilaşul. E fără îndoială un caz tragic, care fireşte va trebui anchetat. Ce pot să spun este că ritualul Botezului în condiţii normale se face prin scufundare, care durează o fracţiune de secundă. 

Această scufundare, chiar dacă durează o fracţiune de secundă, se face nu oricum. Să nu ne imaginăm că un copil poate fi introdus în apă fără acoperirea nărilor, a gurii, şi a urechilor. Există o tehnică specială, Expe, pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna. Îşi pune mâna dreaptă pe faţa copilaşului. Acesta fiind foarte mic, mâna acoperă nasul, gura şi urechile. Aşa se scufundă pentru o fracţiune de secundă copilul. Nu oricum, nu cu capul descoperit, pentru a nu înghiţi apa. Tocmai de aceea se foloseşte tehnica aceasta, care se învaţă pe parcursul seminarului şi în timpul facultăţii la orele de liturgică. 

Acest lucru este posibil să nu se fi întâmplat, dar nu mă pot pronunţa. Ce pot să spun e că aşa se face! 

Aici vorbim şi de un copil născut prematur, din câte am înţeles, deci un copil hiperfragil. Dar nu ne putem antepronunţa, trebuie să lăsăm ancheta să ajungă la concluzii”, a spus Vasile Bănescu la Antena 3. 

Un caz similar de bebeluș scufundat în cristelniță terminat cu bine

În 2011, a avut loc în București un incident similar, doar că în acel caz bebelușul a fost salvat. Atunci, medicul pediatru Alina Boboc a declarat pentru Mediafax că „există copii care pot face stop respirator în contact cu apa”, explicând că nou-născuții nu au deprinderea de a-și ține respirația: „scufundați până peste cap, ei aspiră apa, care pătrunde în căile respiratorii și ulterior în plămâni. De altfel, copiii născuți prematur primesc chiar o recomandare medicală parafată în legătură cu modul în care ar trebui botezați”.

Botezuri terminate tragic în România și Republica Moldova

Bebeluș mort la Iași

Un caz similar a mai avut loc în Iași în 2017 când un bebeluș a decedat imediat după botez. Mama l-a hrănit cu lapte, crezând că mâncarea îl va potoli. Copilul nu s-a oprit din plâns, ci a continuat să țipe și în timpul scufundării în cristelniță. Preotul l-a scos din apă și l-a dat nașilor. În momentul în care preotul se pregătea de Sfânta Împărtășanie, a sesizat că cel mic nu respira.

Preotul a început manevrele de resuscitare, iar un echipaj de la Ambulanța Iași l-a transportat pe băiețel la Spitalul Sfânta Maria. „Bebelușul prezenta cianoză, fără puls, fără respirație, s-au început manevrele de resuscitare, a fost intubat și ventilat mecanic”, a declarat Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județeană Iași. În acest caz concluzia anchetatorilor a fost că bebelușul s-a înecat cu lapte regurgitat.

Preot din Republica Moldova închis 4 luni, ulterior achitat

În 2010, în Republica Moldova, un alt bebeluș a murit în timpul botezului. Preotul nu i-a acoperit fața atunci când l-a scufundat în cristelniță. Când au văzut că nu mai respiră, oamenii s-au grăbit să ducă bebelușul la dispensar. Zadarnic însă. Speriat de moartea copilului, preotul a fugit din comună.

Expertiza medico-legală a arătat că micuțul a suportat o asfixie mecanică prin înec, depistându-se vătămări corporale sub forme de echimoze și hemoragii în țesuturile moi ale gâtului. Preotul a fost cercetat pentru omor prin imprudență, însă a fost achitat după doi ani pentru că ancheta a arătat că bebelușul suferea de o afecțiune a plămânilor. Totuși, preotul a făcut 4 luni și jumătate de închisoare, până s-a elucidat motivul decesului.

Autopsia a arătat că bebelușul avea probleme cardiace

Printr-o tragedie au trecut soții Bianca și Marius Vintilă din satul Șașag, Sibiu. Ei și-au pierdut fiul, pe Marius Claudiu, la doar câteva ore după botez, pe 19 octombrie 2009.

Băiatul avea doar 6 săptămâni. „Preotul Schiau nici nu și-a cerut scuze”, povestește cu tristețe Bianca Vintilă. „E în continuare cu noi în sat, trece prin fața porții și nu a venit odată să ne întrebe ce simțim. Ba dimpotrivă, a încercat să ne facă și rău după tot necazul”, susține tânăra.

Ea spune că fiul ei nu a fost bolnav, așa cum ar fi explicat preotul ulterior sătenilor din Hașag. „Am bilet la ieșirea din spital unde zice clar că copilul era clinic sănătos”, declară mama pentru Gândul. Rezultatul autopsiei a arătat că bebelușul avea o problemă la inimă și de aceea s-a întâmplat tragedia.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa