Bebeluș înecat, salvat de sfaturile telefonice ale unui dispecer de la 112. Cum se acordă primul ajutor

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
Un bebeluș de doar 3 luni a fost salvat prin telefon de un dispecer 112 Foto: Shutterstock
Un bebeluș de doar 3 luni a fost salvat prin telefon de un dispecer 112 Foto: Shutterstock

Un copil de trei luni a fost salvat prin telefon de un dispecer 112 din cadrul ISU Cluj. Bebelușul se înecase cu lapte și picături pentru colici, iar dispecerul a explicat pas cu pas rudelor copilului ce manevre trebuie să facă pentru a-l salva. Sufocarea în urma înecării cu mâncare sau cu un corp străin este una dintre primele cinci cauze de deces accidental în rândul copiilor sub 5 ani.

Plutonierul adjutant Florin Oneț era de serviciu la ISU Cluj când mătușa copilului a sunat la 112. Femeia a explicat că bebelușul a început să respire greu după ce a primit lapte și picături contra colicilor.

De ce e bine să știi să acorzi primul ajutor

Dispecerul a explicat pentru Digi24 cum a gestionat situația: ”I-am spus tatălui să ia copilul pe antebraț, să îl aplece în față și să lovească cu podul palmei între omoplați. Am ținut legătura cu mătușa și părinții. După a început să elimine laptele și să plângă, mi-am dat seama că este în regulă”. Între timp, el a trimis și ambulanța spre copil. Oneț nu este la prima intervenție de acest fel. De-a lungul timpului, a explicat multor părinți cum să efectueze corect manevrele de prim ajutor pentru a salva bebelușii.

Cunoașterea acestor manevre poate face diferența dintre viață și moarte până la venirea unui echipaj medical specializat. ”Orice manevră de prim ajutor, fie că vorbim de resuscitare, fie că vorbim de oprirea unei hemoragii, poate salva viața persoanei respective până la sosirea echipei de intervenții. Oamenii trebuie să participe la cursuri de prim ajutor și să știe ce au de făcut, chiar dacă dispeceratul nu le spune”, a explicat șeful DSU, dr. Raed Arafat.

Obiecte și alimente periculoase pentru copiii mici

Copiii sub 5 ani sunt cei mai vulnerabili în fața pericolului de sufocare prin obstrucționarea căilor respiratorii. Pentru a evita astfel de accidente, părinții trebuie, printre altele, să respecte vârsta minimă înscrisă pe jucării și să nu lase la îndemâna celor mici jucării care se pot desface în piese care pot fi înghițite sau aspirate.

Pentru bebeluși, cele mai periculoase obiecte sunt monedele, nasturii, mărgelele, sâmburii, bucăți din diverse jucării de tipul roților de mașinuțe, nasturii de la rochițele păpușilor, pastilele, bateriile. Printre alimentele cu care bebelușii se pot îneca se numără strugurii, boabele de porumb, bucățile de biscuiți, de fructe și legume tari, bomboanele, nucile și alunele.

Semne că bebelușul s-a înecat

  • Copilul respiră cu mare efort sau atunci când respiră se aude un zgomot aspru
  • Tușește, dar ineficient
  • Culoarea feței se schimbă către palid sau albastrui
  • Își pierde cunoștința

Manevra Heimlich pentru bebeluşi

  • Copilul trebuie luat în brațe, întors cu fața în jos, pe burtă, spijinit pe antebraţ sau pe picior.
  • Capul trebuie să fie mai jos decât pieptul, cu bărbia sprijinită în palma persoanei care-l ajută.
  • Atenţie! Nu trebuie ca gura să fie acoperită cu mâna, iar gâtul nu trebuie să fie răsucit.
  • Cu mâna rămasă liberă, trebuie aplicate copilului, cu podul palmei, 5 lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. Loviturile trebuie să fie destul de puternice, pentru a forţa eliminarea corpului străin de pe trahee, fără a-l răni însă pe bebeluş.

De multe ori, această manevră este ineficientă din cauză că persoana care ajută bebelușul îl loveşte prea blând pe spate, iar corpul înghițit nu se dislocă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa