Un bebeluș prematur de doar 500 de grame și 25 de centimentri lungime a venit pe lume, ieri, 23 august la maternitatea din Hârșova. El avea doar 5 luni și medicii au spus că sarcina nu fusese suficient supravegheată.
Din fericire, bebelușul de 500 de grame respiră singur, nu este conectat la aparatele de ventilație, iar personalul medical este încrezător în șansele sale de supraviețuire.
Un bebeluș prematur cu șanse mari de supraviețuire
Chiar dacă sarcina ajunsese doar la 24-25 de săptămâni bebelușul prematur născut la maternitatea din Hârșova, județul Constanța, respiră singur și are mari șanse de supraviețuire.
Micuțul a fost transferat cu o ambulanță SMURD Terapie Intensivă Nou – Născuți la Spitalul de Urgență Constanța. Secția din Terapie Intensivă Neonatologie de la cel mai mare spital din Dobrogea a fost reabilitată și dispune de aparatura necesară pentru astfel de cazuri complicate. Cel mai mic nou născut pentru care medicii din Constanța au făcut minuni este un bebeluș de 450 de grame.
„Era un copil de 500 de grame, nu am mai văzut niciodată așa ceva. Omulețul mișca, respira spontan, adică singur, fără să aibă nevoie de ajutor. Am chemat un echipaj specializat, au venit cu incubator, cu tot ce trebuie. Mama era și ea mai mult speriată, totul pare a fi în regulă. Am trimis-o totuși la spitalul județean, fiind un caz așa de special. Din ce mi-a spus doamna doctor de la spitalul județean, pare că are șanse. Ei știu ce au de făcut”.
Dragoș Predescu, medic la Spitalul Orășenesc Hârșova
Medicii au declarat că sarcina ajunsă la 5 luni n-a fost supravegheată (mama nu a mers la niciun control). În ciuda vârstei mici și a greutății nou-născutului, doctorii sunt încrezători în șansele lui de supraviețuire. Mai ales că bebelușul născut prematur este activ și vioi.
Ce este un bebeluș prematur?
Orice copil care se naşte înainte de 37 de săptămâni de gestaţie este numit „prematur”. Această vârstă corespunde în general, greutăţii de 2.500 de grame. În funcţie de greutate, s-a adoptat o clasificare internaţională a prematurităţii:
- gradul I cuprinde copii cu greutatea între 2000 şi 2500 g,
- gradul II se referă la greutăţi între 1500 şi 2000 g,
- gradul III între 1000 şi 1500 g.
- Sunt copii şi sub 1000 g la naştere. Cu cât vârsta gestaţională sau greutatea este mai mică, cu atât problemele sunt mai numeroase şi mai severe.
La nivel mondial, 1 din 10 copii se naște prematur. În România, anual, s-au înregistrat 18.000 de nașteri premature.
Cât „costă” un prematur?
În România, orice serviciu medical pediatric este gratuit, prin lege. Costurile lui sunt însă uriaşe. De aceea, nu orice maternitate poate avea o secţie de prematuri şi gravidele cu risc de a naşte înainte de termen trebuie orientate către spitalele mari. La noi, procentajul de prematuritate este de 10%, dar există zone în care acest procent urcă la 12-14%. Păturile cu nivel socio-economic mai redus au un indice de prematuritate mai ridicat.
De ce se naște un bebeluș prematur – dr. Ana Culcer Dr. Ana Culcer – Medic Primar Peditru, Doctor în știinte medicale
„E o patologie întreagă. Unele femei au un uter mai mic. Am avut și mame cu incompatibilități de RH sau de grup. Acum se poate face vaccin – Imunoglobulină antiD pentru incompatibilitățile de RH, dar nici acesta nu e suficient de multe ori. De aceea e bine ca de primul copil să nu se lege nimeni.
La prima sarcină nu se întâmplă nimic, anticorpii se fac după a doua sarcină la incompatibilitățile de RH. La cele de grup pot fi de la prima sarcină. Alte mame suferă infecții în timpul sarcinii (TORCH, cum le spunem noi, care dau malformații cardiace, cerebrale, hepatice).
De multe ori, infecțiile duc la malformații grave. De exemplu, rubeola în sarcină compromite copilul 100%. Poate să dea malformații cerebrale, leziuni în ochi. Să fie orbi, să fie surzi. Poate da cardiopatii congenitale grave, leziuni hepatice. Și nu numai rubeola. Patologia e foarte vastă. De aceea spun că în sarcină mama e bine să fie sănătoasă și să aibă toate vaccinurile făcute.”
Statistici de naștere prematură
- Un procent de 11,4% din toate sarcinile se termină cu o naștere prematură.
- Aproximativ 450.000 de bebeluși din Statele Unite se nasc prea devreme și 15 milioane de bebeluși s-au născut prematur în întreaga lume – adică 1 din 10!
- Peste 80 % din nașterile premature sunt neanticipate.
- Aproximativ 45-50% dintre nașterile premature sunt idiopatice.
- 30% sunt legate de ruperea prematură a membranelor.
- 15-20% sunt atribuite indicațiilor medicale precizate (de exemplu: preeclampsie, abrupție, IUGR) sau nașteri elective premature.
Cauzele care duc la nașterea prematură nu sunt încă pe deplin înțelese, deși etiologia este considerată a fi multifactorială.
Factorii cauzali legați de nașterea prematură includ condițiile medicale ale mamei sau fătului, influențele genetice, expunerea mediului, tratamentele infertilității, factorii comportamentali și socio-economici și prematuritatea iatrogenică (legate de examinarea medicală sau de tratament).
Organizația Mondială a Sănătății
Procentaj bazat pe vârsta gestațională (aproximativ)
- Mai mult de 70% dintre copiii prematuri se nasc între 34 și 36 de săptămâni de sarcină.
- 12 % din copiii prematuri se nasc între 32 si 33 de săptămani de sarcină.
- 10% dintre copiii prematur se nasc intre 28 si 32 de saptamani de sarcină.
- 6% dintre copiii prematuri se nasc inainte de 28 de saptamani de sarcină.
Rata de supraviețuire în funcție de vârsta prematurului
Vârsta sarcinii | Șanse de supraviețuire |
Bebelușii născuți în 23 de săptămâni | 17% |
Bebelușii născuți la 24 de săptămâni | 39% |
Bebelușii născuți la 25 de săptămâni | 50% |
Bebelușii născuți la 26 de săptămâni | 80% |
Bebelușii născuți la 27 de săptămâni | 90% |
Bebelușii născuți între 28-31 săptămâni | 90-95% |
Bebelușii născuți între 32-33 de săptămâni | 95% |
Majoritatea copiilor născuți în vârstă de 34 de săptămâni (și după) | Au aceeași probabilitate de supraviețuire ca și bebelușii născuți la termen. |
Ce complicații grave riscă un bebeluș născut prematur
Studiile ONU și UNICEF la nivel internațional arată că 79% dintre bebelușii prematuri sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Nou născutul înainte de 28 de săptămâni de gestație sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvoltă probleme severe de:
- retard mintal: 14%
- paralizie cerebrală: 8-12%
- surditate: 3%
- cecitate (orbire): 8%
Nou născuții între 1500 și 2500 de grame pot avea diferențe ale coeficientului de inteligență față de un nou născut la termen, însă cei ce cântăresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de apariție a unui retard în dezvoltare.
Copilul născut înainte de termen este considerat de medicul pediatru prematur până la vârsta de 7 ani, pentru corecta evaluare a evoluției sale fiind mereu calculată o vârsta reală cu 2-3 luni mai mică decât vârsta reală.