Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași, cel mai mare spital pediatric din zona Moldovei, a fost dat în judecată de părinții unui bebeluș care a contractat Klebsiella în urma unor intervenții chirurgicale. Părinții copilului cer despăgubiri de 275.000 de euro.
Potrivit Hotnews, care relatează pe larg cazul băiețelului din Iași, băiețelul a fost dus la spital la o lună după naștere pentru că nu se hrănea corespunzător și vărsa. Inițial, deoarece nici examenul clinic și nici ecografia nu au relevat vreo problemă medicală, nu s-a considerat necesară internarea, iar nou-născutul și mama au fost trimiși acasă.
După trei zile de la prima consultație, internat și programat pentru operație
Pentru că starea micuțului nu se ameliora deloc, trei zile mai târziu mama a revenit cu copilul la spital. Medicii l-au diagnosticat de această dată cu stenoză congenitală hipertrofică a pilorului, o afecțiune a sistemului digestiv caracterizată de îngroșarea și îngustarea musculaturii aflate la joncțiunea dintre stomac și intestinul subțire. Mama a fost anunțată că bebelușul va trebui să fie spitalizat (împreună cu ea) deoarece este necesar să se intervină chirurgical. Operația, laparoscopică, a avut loc pe 11 iulie, sub anestezie generală.
Personalul medical a ținut ascunsă infecția cu Klebsiella
După efectuarea intervenției, evoluția stării de sănătate a copilului a fost bună până în a patra zi, când, brusc, aceasta s-a înrăutățit și copilul a început să aibă scaune diareice, semn specific al unei infecții nosocomiale. Mama susține că, deși a adresat numeroase întrebări personalului medical, nimeni nu i-a oferit explicații cu privire la motivul prelungirii spitalizării și nici nu a informat-o că fiul ei a contractat o infecție bacteriană. „Am aflat indirect, auzind discuțiile purtate de doi medici, iar ulterior am citit în fișa medicală a fiului meu faptul că prezenta Klebsiella Pneumoniae”, a relatat mama.
Pentru că această infecție este una multidrog rezistentă, nou-născutul a primit o schemă complexă de tratament, care includea mai multe tipuri de antibiotice foarte puternice, dar și analgezice opioide, respectiv Tramadol. În afara tratamentului, copilului i-au fost administrate și transfuzii sangvine.
Pentru că starea copilului nu se ameliora și apăruseră noi complicații, s-a decis efectuarea unei noi intervenții chirurgicale. Astfel, după o săptămână de la prima intervenție, copilul a fost operat din nou, tot laparoscopic. Nemaiavând vene viabile, bebelușului i-a fost montat un cateter venos central. Infecția cu Klebsiella a fost confirmată de rezultatul analizelor pe 17 iulie, cu o zi înainte de cea de-a doua operație. În buletinul de analize era specificat faptul că este vorba despre o „infecție asociată asistenței medicale” și „sepsis cu punct de plecare digestiv – Klebsiella”.
200.000 de euro daune morale pentru copil și 75.000 de euro pentru părinți
Pentru suferințele fizice îndurate de nou născut, dar și pentru trauma psihică la care au fost supuși, părinții au dat în judecată unitatea sanitară. Părinții băiețelului infectat în Spitalul de Copii Sfânta Maria au fost profund marcați de experiența avută de-a lungul internării, în special de momentul în care au aflat de la un cadru medical că fiul lor ar fi putut deceda, în cazul în care nici ultimul antibiotic folosit în schema de tratament nu ar fi dat rezultate. Hotărârea lor de a se adresa justiției a venit nu numai din dorinta de a fi trași la răspundere cei vinovați, dar și pentru că speră ca niciun părinte să nu treacă prin ceea ce au trecut ei. Familia a solicitat judecătorilor să oblige spitalul la plata a 200.000 de euro daune morale pentru copil și 75.000 de euro daune morale pentru părinți.
Protocoale medicale și norme metodologice călcate în picioare
Avocata care reprezintă familia bebelușului a declarat că răspunderea pentru infecțiile nosocomiale aparține exclusiv unității sanitare, care a încălcat dreptul la securitate al beneficiarului serviciului medical, respectiv al copilului. Aceasta avea obligația de a aplica protocoalele medicale și normele metodologice în vigoare, în vederea asigurării unui mediu steril pentru tratarea pacienților și prevenirea infectării lor cu bacterii sau germeni.
Părinții au povestit că, după ce copilul lor a fost diagnosticat cu infecția cu Klebsiella – una foarte gravă – în cele mai multe situații personalul sanitar nu a respectat nici măcar protocoalele minime de igienă. „Era manipulat aproape de fiecare dată fără ca medicii și asistenții medicali să poarte mănuși, unii dintre aceștia foloseau uneori telefoanele mobile sau, cel puțin, le aveau în mână în timp ce efectuau consulturile sau aplicau tratamente”, a precizat mama copilului în acțiunea depusă în instanță. Ea a mai subliniat că a atras atenția cadrelor medicale asupra acestui aspect în nenumărate rânduri, dar că personalul medical nu și-a schimbat comportamentul. „Au continuat să nu poarte mănuși în secția A.T.I., chiar și când schimbau copilului pansamentul aplicat peste zona unde fuseseră efectuate intervențiile chirurgicale”, a declarat ea.
Controlul trece, Klebsiella înainte merge…
Spitalul de Copii Sfânta Maria are lacune mari în ceea ce privește protocoalele sanitare legate de dezinfectare, arată Direcția de Sănătate Publică Iași, ai cărei inspectori au efectuat anul trecut și anul acesta nu mai puțin de 14 controale. Aceștia au constatat nereguli în ceea ce privește dezinfectarea și sterilizarea instrumentarului, dar și în respectarea circuitelor. Directorul DSP Iași, Corina Gîscă, a precizat că, în urma acestor controale, spitalului i-a fost stabilit un set de măsuri care să prevină infecțiile nosocomiale.
Oficialii Spitalului de Copii Sfânta Maria și cei ai DSP Iași au recunoscut că în primele nouă luni ale acestui an, la amintita unitate sanitară au fost raportate 258 de infecții nosocomiale, cu 61 de cazuri mai mult decât au fost raportate tot anul 2023.
Klebsiella Pneumoniae, una dintre cele mai rezistente bacterii la antibiotice
Infecțiile nosocomiale, cunoscute și sub denumirea de „infecții asociate asistenței medicale”, sunt infecții care apar în timpul spitalizării sau al tratamentului într-o unitate medicală și sunt o problemă majoră de sănătate publică din cauza consecințelor asupra pacienților și a sistemului de sănătate. Printre cele mai frecvente infecții nosocomiale se numără infecțiile plăgilor chirurgicale, infecțiile tractului urinar (adesea asociate cu utilizarea cateterelor urinare), pneumoniile (asociate mai ales ventilației mecanice) și septicemiile – infecții ale sângelui legate de utilizarea cateterelor intravenoase.
Bacteriile implicate în infecțiile nosocomiale (Staphylococcus aureus, Enterococcus spp, E. Coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella Pneumoniae etc) sunt bacterii adesea rezistente la antibiotice și pot cauza complicații severe. Aceste bacterii sunt comune în mediul înconjurător, inclusiv în sol, apă și pe suprafața pielii sau în tractul gastrointestinal al oamenilor și animalelor. Deși majoritatea speciilor de Klebsiella trăiesc în mod natural în corpul uman fără a cauza probleme, unele tulpini pot provoca infecții grave, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Klebsiella Pneumoniae este cea mai cunoscută specie și una dintre cauzele principale ale infecțiilor nosocomiale. Poate provoca pneumonie, infecții ale tractului urinar, infecții ale plăgilor și septicemii. Tulpinile de Klebsiella pneumoniae sunt cunoscute pentru rezistența lor la multe clase de antibiotice, ceea ce face ca infecția să fie dificil de tratat.