Rujeola a făcut o nouă victimă. Un bebeluș în vârstă de 10 luni, din București, a murit în urma complicațiilor provocate de rujeolă. El a luat boala de la sora lui de 13 ani. Acesta este cel de-al 18-lea deces de la începutul epidemiei. Reamintim că în urmă cu doar câteva zile și-a pierdut viața din aceeași cauză un alt bebeluș, de un an și jumătate, din Constanța.
Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în data de 9 iunie 2024 se înregistrau 18.146 de cazuri confirmate și 18 decese (5 în Municipiul București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, 1 în județul Mureș, 1 în județul Sibiu, 1 în județul Buzău și 1 în județul Constanța).
Bebelușul de 10 luni din București, care a decedat zilele trecute, era nevaccinat (prima doză de vaccin împotriva ROR se poate face la 9 luni) și a luat boala de la sora lui de 13 ani, și ea nevaccinată. Copiii cu vârsta mai mică de un an înregistrează cel mai mare risc de complicații provocate de rujeolă. Un caz surprinzător a fost cel al copilului de un an și jumătate din Constanța care a decedat din cauza rujeolei deși fusese vaccinat la 1 an cu prima doză de vaccin. Specialiștii spun că motivul decesului micuțului poate fi legat fie de vaccinarea incompletă, fie de alte aspecte legate de starea de sănătate ori de imunitatea individuală. Totul Despre Mame a scris aici despre acest caz.
Epidemii din ce în ce mai severe
Reamintim că Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România încă din 5 decembrie, iar autoritățile sanitare au făcut apel la părinți să-și vaccineze copiii din cauza creșterii alarmante a cazurilor. În 2016, România a trecut printr-o altă de rujeolă, în cazul căreia s-au înregistrat 16.000 de cazuri de îmbolnăvire și 60 de decese. Și în 2011 a fost epidemie, însă atunci s-au înregistrat 5.000 de cazuri și un singur deces. Motivul creșterii numărului de îmbolnăviri îl reprezintă scăderea imunității de turmă: când nu sunt vaccinați suficienți copii, grupul nu va avea protecția necesară pentru a rezista la boli. Pentru imunitatea de turmă, aproximativ 95% sau mai mult dintr-o populație trebuie să fie vaccinată.
Vaccinarea ROR de la începutul epidemiei
Potrivit aceluiași raport emis de Institutul Național de Sănătate Publică, în perioada 6 decembrie 2023 – 9 iunie 2024 au fost utilizate 169.312 doze de vaccin ROR. Dintre acestea, 27.686 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni. Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.
Amintim că vaccinul ROR se poate obține gratuit la medicul de familie. Este singurul care poate proteja împotriva virusului rujeolic care produce boala. Vaccinul ROR se administrează, în mod normal, în două doze. Prima doză se face când copilul împlinește vârsta de 1 an, iar cea de-a doua doză la vârsta de 5-7 ani ani. Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli; rujeolă, oreion și rubeolă. În cazul copiilor vaccinați cu ambele doze, riscul de a contracta boala sau de a face complicații este unul mic.
În mod excepțional, pe durata epidiilor de rujeolă, vaccinarea copiilor se poate face de la 9 luni, urmând ca 1 an să se facă o a doua doză și ulterior, la 5-7 ani, un nou rapel. Această măsură se ia pentru protejarea copiilor mai mici de 1 an, care au risc mai mare de complicații.
Atenție la simptome! Sunt asemănătoare unei răceli
La debut, simptomele rujeolei sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite: secreții nazale, tuse și febră. Între a treia și a șaptea zi de la debut, febra crește până la 39-41 °C, iar pe corp apare o erupția caracteristică, reprezentată de pete roșii, care persistă 4 până la 7 zile.
Rujeola este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați. Uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații – encefalită, pneumonie, otită. Diareea severă, deshidratarea secundară și orbirea sunt alte complicații posibile. Bebelușii și copiii nevaccinați cu vârste sub 5 ani au cel mai mare risc de complicații și deces. Și femeile nevaccinate sunt de asemenea la risc. Femeile care se infectează cât sunt gravide riscă complicații severe, iar sarcina se poate finaliza cu avort sau naștere prematură.