Bebeluș de 7 luni, din Oradea, în comă din cauza rujeolei. Scandal și demiteri în spitalul în care e internat

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Un bebeluș de 7 luni este internat în stare gravă la Spitalul Municipal ”Gavril Curteanu”, din Oradea, cu rujeolă, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor de supraviețuire. Părinții acuză medicii de rele îngrijiri și de faptul că micuțul ar fi luat boala din spital, la o internare anterioară. Copilul nu era vaccinat împotriva rujeolei, neavând încă vârsta la care se poate face în mod normal vaccinul.

Presa locală a fost alertată de părinții copilului, iar conducerea spitalului a organizat o conferință de presă pentru a explica situația.

Vasilică Bălan, tatăl micuțului, le-a spus ziariștilor că băiatul a fost internat în perioada 24 decembrie- 31 decembrie, pentru pneumonie, la etajul 9 al spitalului. Familia l-a adus din nou la spital în 11 ianuarie, după ce copilului au început să îi iasă pete pe corp. I-a fost pus diagnosticul de rujeolă, iar câteva zile mai târziu a intrat în comă, iar medicii au spus că are 30% șanse de supraviețuire. Tatăl susține că ar fi aflat de la alți părinți că în perioada în care copilul lui a fost în spital, în aceeași secție s-a aflat un alt copil bolnav de rujeolă. Părinții acuză cadrele medicale și de nepricepere și se plâng că micuțul e plin de vânătăi pe corp pentru că asistentele nu au reușit să îi pună branule.

Sursa foto: bihoreanul.ro
 Copilul, înainte de a se îmbolnăvi, alături de părinții lui Sursa foto: bihoreanul.ro

A ieșit aparent sănătos din spital

În conferința de presă organizată de conducerea spitalului, medicul care s-a ocupat de el la prima internare a declarat că micuţul a fost internat între 24 şi 31 decembrie, cu diagnostic de pneumologie interstiţială cu insuficienţă respiratorie acută şi, sub tratament, a avut o evoluţie favorabilă, astfel că a fost externat sănătos din punct de vedere al bolii acute.

Conducerea spitalului a mai spus că nu au existat cazuri de rujeolă în secția în care a fost internat micuțul. „La etajul 9, unde este secţia Pediatrie III, nu au fost cazuri de rujeolă. Teoretic şi practic, nu putea exista o formă de contact cu un posibil suspect de rujeolă”, a precizat şeful spitalului. Epidemiologul Anca Hnatiuc a precizat că transmiterea rujeolei se face prin contact direct. „Este o transmitere aerogenă şi trebuie să am maximum 2 metri de la omul bolnav. Nu există stare de purtător sănătos în rujeolă, în sensul că m-am întâlnit cu o mamă a cărui copil e bolnav de rujeolă şi mama mi-a transmis mie. Sursa este clar omul cu infecţia”, a declarat dr. Hnatiuc.

Directorul de îngrijiri medicale, demis

Mai mult, susțin medicii, copiii cu rujeolă nu rămân internați în clădirea în care s-a aflat bebelușul, ci sunt transferați la Infecțioase, într-o clădire aflată pe o altă stradă.

Managerul a admis că în spital există aspecte de care nu e mulțumit legate de îngrijirea bolnavilor, motiv pentru care l-a demis pe directorul de îngrijiri medicale, fără să ofere însă presei motivele clare pentru care a luat această decizie.

Rujeola în România la început de 2019

Reamintim că în România, până la 11 ianuarie 2019, s-au înregistrat peste 15.600 de cazuri de rujeolă, din care 59 de decese. Situația ultimelor îmbolnăviri este următoarea, conform Institutului Național de Sănătate Publică:

Cazuri de rujeolă raportate în luna ianuarie 2019 în România

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa