Ministerul Familiei a anunțat lansarea Programului Național FIV 2024, prin care persoanele infertile sunt ajutate financiar să aibă copii prin FIV sau alte proceduri. Programul a fost blocat pentru câteva luni, din lipsă de fonduri. Prin această inițiativă, 10.000 de femei sau de cupluri infertile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani ar putea primi în 2024 un ajutor financiar neimpozabil de 15.000 de lei.
Ministerul Familiei a pus în dezbatere în data de 10 mai 2024, pentru 10 zile, un proiectul de act normativ care, dacă va fi adoptat, va permite reluarea Programului Național FIV pentru femeile singure și cuplurile infertile. Pe parcursul anului 2023 și la începutul lui 2024, prin intermediul acestui program, în România s-au născut 156 de bebeluși.
- CITEȘTE ȘI: Din 2023, și femeile singure pot face FIV gratuit prin Programul Național de Fertilizare
Ce schimbări sunt propuse
Ca o noutate, în program ar putea fi acceptate din acest an și familiile în care un singur partener are cetățenie română. „Numeroasele solicitări ale potențialilor beneficiari care, din cauza condiției restrictive referitoare la cetățenia română pentru ambii parteneri ai cuplului, prevăzută în actul normativ inițial, nu au putut aplica la Program, impun modificarea acestei condiții de eligibilitate”, se arată în proiect. O altă schimbare constă în faptul că documentele de înscriere în program se vor putea depune și electronic, la o adresă pusă la dispoziție de Ministerul Familiei.
În ce constă Programul Național FIV
Concret, prin acest program, statul acordă un sprijin financiar constând în două vouchere în valoare de 15.000 de lei. Primul voucher – în valoare de 5.000 de lei – poate fi utilizat pentru cumpărarea de medicamente specifice, iar al doilea – în valoare de 10.000 de lei – pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.
Potrivit proiectului, procedurile medicale se vor putea efectua pe teritoriul României, iar acordarea sprijinului financiar va ține cont de ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Familiei. Dacă se mențin reglementările din 2023, vor putea fi decontate următoarele proceduri sau tratamente:
- Prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, cu anestezie locală sau sedare;
- Procesarea spermei;
- Inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontană. Statul decontează cheltuielile pentru realizarea procedurii de FIV și cu ovocite donate și spermă donată, dacă celulele donate sunt achiziționate de cuplul beneficiar sau de către femeia infertilă singură;
- Cultivarea embrionilor 72 sau 120 de ore;
- Transferul embrionar;
- Monitorizarea: efectuarea testului seric beta HCG la 2 săptămâni după transferul embrionar, consult ginecologic și ecografic la 6 săptămâni dacă testul beta HCG este negativ, monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni dacă testul beta HCG este pozitiv;
- Tratamentul medicamentos: medicamente de stimulare ovariană (folitropina alfa, beta, delta, alfa-corifollitropina, menotropin, lutropina alfa etc), medicamente de inhibiție (triptorelinum, cetrorelix, ganirelix), medicamente de declanșare (gonadotropină corionică umană, gonadotropina corionică alfa, triptorelinum), medicamente de susținere (progesteron micronizat natural, progesteron forma injectabilă, preparate cu estrogen/estradiol oral sau transdermic).
„I-am trimis premierului 600 de mesaje”
Una dintre asociațiile care a insistat pentru susținerea și anul acesta a Programului este „SOS Infertilitatea”. Președinta acesteia, Nicoleta Cristea-Brunel, ea însăși devenită mamă în urma procedurilor de fertilizare in vitro, spune că este extrem de important ca acest program să continue, în condițiile în care infertilitatea a devenit o problemă însemnată de sănătate, iar natalitatea a scăzut la cote alarmante.
Chiar dacă, mai spune Brunel, voucherele pe care le acordă statul prin acest program acoperă mai puțin de jumătate din costurile pe care le are un cuplu infertil pentru a obține o sarcină. „Din câte știm noi, Ministerul Familiei a primit până în ianuarie 2024, 14.000 de cereri. În condițiile în care platforma s-a închis foarte repede, atunci când s-a aflat că nu mai există buget. Dacă nu s-ar fi închis, probabil că numărul de cereri ar fi fost mult mai mare. Noi, comunitatea SOS Infertilitatea, pacienții, i-am trimis premierului 600 de mesaje personalizate cerând deblocarea acestui program. Eu am citit toate aceste mesaje și sunt foarte dureroase. Te consumă emoțional”, a declarat Nicoleta Cristea-Brunel.
Costurile financiare pentru obținerea unei sarcini de către un cuplu sunt variabile. „În funcție de patologia cuplului, de vârsta femeii, precum și de alți factori, suma poate depăși și 7.000 de euro. Statul dă doar 3.000 de euro. Multe cupluri apelează la credite la bancă pentru a reuși să facă FIV”, a mai spus Nicoleta Cristea-Brunel.
Factori care influențează fertilitatea
Infertilitatea, o problemă complexă de sănătate, afectează aproximativ una din şase persoane la nivel global, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Infecțiile vaginale, endometrioza, trompele uterine obturate, lipsa ovulației, numărul scăzut de spermatozoizi sau mobilitatea redusă a acestora, varicocelul, leziunile la nivelul testiculelor și a scrotului, disfuncțiile sexuale sunt câteva dintre afecțiunile medicale care pot duce la dificultăți de concepere a unui copil. De asemenea, un rol important în fertilitate joacă stilul de viață. Adică, dieta, stresul, expunerea la radiații și la substanțe toxice.
- CITEȘTE ȘI: Primul studiu privind infertilitatea în România – 45% din cuplurile infertile stau acasă și nu fac nimic
Ce presupune fertilizarea in vitro
Din fericire, multe dintre cauzele infertilității sunt tratabile. Modalitățile de tratament pot include atât medicamente pentru femeile cu probleme de ovulație, cât și intervenții chirurgicale în cazul în care există probleme la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau uterului.
Tratamentul poate consta și în inseminare artificială și fertilizare in vitro. Inseminarea artificială presupune injectarea spermatozoizilor în uterul femeii, înainte de ovulație, iar fertilizarea in vitro înseamnă recoltarea de ovocite. Acestea sunt apoi fertilizate cu spermatozoizi în laborator. Embrionul obținut este trasferat apoi în uter.
Medicii specialiștii recomandă ca fertilizarea in vitro să fie ultima soluție la care apelează un cuplu cu probleme de infertilitate, după ce tratamentele clasice nu au dat rezultate. Excepție fac femeile cu rezervă ovariană redusă sau la care perioada de infertilitate este mai mare de trei ani. Pentru acestea, FIV-ul este cel mai indicat.