Avizul medical pentru reîntoarcerea în colectivitate trebuie adus doar de copiii care se înscriu într-un nou ciclu de învățământ, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. Astfel, doar cei care încep creșa, grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa IX-a trebuie să prezinte adeverință medicală sau aviz epidemiologic.
Avizul epidemiologic duce încă la apariția disputelor între părinți și școli sau grădinițe, dat fiind faptul că legislația s-a tot schimbat în ultimii ani. Unele unități de învățământ îl solicită în continuare pentru toți copiii, indiferent de clasa în care sunt înscriși. Ministerul Educației explică într-un comunicat faptul că documentul medical nu este necesar decât în anumite situații.
- CITEȘTE ȘI: Pentru anumite boli, părinții vor primi concediu medical chiar dacă copilul are peste 7 ani
”Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Toți ceilalți copii NU TREBUIE să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice! Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.”
Comunicat de presă, Ministerul Sănătății
Avizul epidemiologic se mai eliberează și în următoarele circumstanţe, potrivit legii: după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive; la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.
Avizul ridică cele mai multe probleme pentru că are ”termen de valabilitate” doar 48 de ore sau 72 de ore în cazul în care trebuie dus luni, ceea ce presupunea ca toți copiii vizați să fie consultați vineri, înainte cu 2 zile de începerea anului școlar.
Acte medicale la înscrierea într-o unitate de învățământ sau pentru transfer
Potrivit anexei 16 a Ordinului 2508/4493 din 2023 a Ministerului Sănătății la înscrierea într-o unitate de învățământ sau în cazul trasferului, este nevoie de următoarele documente:
La înscrierea în creşă/grădiniţă
- Adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic şi dovada de vaccinare a copilului- Anexa 16.2) eliberată de medicul de familie.
La înscrierea în clasa pregătitoare
- Dacă copilul a frecventat o grădiniţă în care există cabinet medical şcolar: fişa medicală de la grădiniţă şi adeverinţă medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul şcolar al grădiniţei frecventate;
- Dacă copilul a frecventat o grădiniţă în care nu există cabinet medical şcolar: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie;
La înscrierea în clasa a IX-a
- Dacă elevul a frecventat o şcoală în care există cabinet medical şcolar: fişa medicală de la şcoală şi adeverinţă medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 eliberate de medicul şcolii frecventate;
- Dacă elevul a frecventat o şcoală în care nu există cabinet medical şcolar: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie;
- CITEȘTE ȘI: „Copilul meu începe liceul, iar poveștile despre droguri și alcool mă sperie. Cum gestionez provocările”
În cazul transferului între diferite unităţi de învăţământ
- Dacă antepreşcolarul/preşcolarul/elevul a frecventat o unitate de învăţământ cu cabinet medical propriu: fişa medicală de la unitatea de învăţământ de la care se transferă – eliberată de medicul şcolar;
- Dacă antepreşcolarul/preşcolarul/elevul a frecventat o creşă/grădiniţă/şcoală fără cabinet medical propriu: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
În același document se specifică în mod clar faptul că ”la revenirea din vacanţe NU se va solicita antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”
Dacă ți s-a părut util acest articol mai poți citi și:
- Crește valoarea tichetului de creșă din aprilie 2023. Se pot folosi și la creșe private, și publice
- Vocea ta. Primul an de colectivitate: mai mult acasă decât la grădiniță. Experiența mea cu abuzul de antibiotice
- Transferul de la o școală la alta. Când se poate face și în ce condiții
- Cum transferi copilul la altă grădiniță. Procedura de transfer și acte necesare