Avertisment OMS Europa: Fumatul și consumul de alcool la adolescenți, la nivel alarmant. Fetele consumă cât băieții

Daniela Șerb, redactor
scris pe
Consumul de alcool în rândul tinerilor este în creștere Foto: Shutterstock
Conform datelor oficiale, fetele beau și fumează cot la cot cu băieții. Foto: Shutterstock

Biroul regional european al Organizației Mondiale a Sănătății, OMS, a atras atenția asupra consumului alarmant de alcool în rândul adolescenților. Potrivit datelor comunicate de instituție, 57% dintre adolescenții în vârstă de 15 ani au experimentat consumul de alcool, iar unu din cinci a utilizat, recent, țigări electronice.

Alcoolul este substanța cea mai consumată în rândul tinerilor, a avertizat joi Biroul regional european al Organizației Mondiale a Sănătății. Datele Raportului Health Behaviour in School-aged Children arată că 57% dintre adolescenții de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată, iar patru din zece – 37% – au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile. Documentul indică o proporție mai mare a consumului de alcool în rândul adolescentelor – 59% – comparativ cu băieții – 56%. Proporția se păstrează și în privința consumului de alcool în ultima lună, respectiv 38% fete și 36%. băieți.

Tot mai multe episoade de beție semnificativă

Raportul mai arată că un adolescent din zece – din toate grupele de vârstă – au trecut prin cel puțin un episod de ebrietate semnificativă. Rata urcă de la 5% la 13 ani, până la 20%, la adolescenții în vârstă de 15 ani. Aceasta demonstrează o tendință de creștere a abuzului de alcool în rândul tinerilor. Mai mult decât atât, tipare de comportament recente arată că incidența beției în ultimele 30 de zile se află pe un trend ascendent, odată cu vârsta. Astfel, la 13 ani incidența este de 5% și crește la 15%, în rândul copiilor de 15 ani.

„Utilizarea pe scară largă a substanţelor nocive în rândul copiilor din multe ţări din regiunea europeană – şi nu numai – constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice”, a atras atenția Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Aceste date arată cât de accesibil este alcoolul și cât de mult s-a normalizat un astfel de comportament în rândul tinerilor. Prin urmare, atrag atenția reprezentanții OMS, este nevoie urgentă de strategii de intervenție directă pentru a reduce problema tot mai acută a consumului de alcool în rândul minorilor. Tinerii trebuie protejați prin taxarea și mai puternică a băuturilor alcoolice, prin restricții mai dure la punctele de vânzare și în privința publicității, precum și prin interzicerea agenților aromatizanți, mai arată raportul citat.

Țigaretele electronice le-au înlocuit pe cele clasice

Nu doar consumul de alcool a devenit o problemă de sănătate publică în rândul adolescenților, dar și utilizarea țigaretelor electronice. Potrivit sursei mai sus citate, acestea au luat deja locul țigaretelor clasice, devenind extrem de populare printre adolescenți. Raportul arată că 32% dintre adolescenții de 15 ani au utilizat deja țigările electronice până la această vârstă, iar 20%, le-au utilizat în ultimele 30 de zile. Comparativ, 25% dintre adolescenții de aceeași vârstă au fumat țigarete clasice, iar 15%, au făcut-o în ultima lună. Țigaretele electronice sunt populare mai ales printre copiii de 13 ani, mai notează raportul.

În document este menționată și opinia unui tânăr de 15 ani din Suedia, participant la studiu, care a declarat că obișnuiește să se joace mult pe calculator. Iar dacă personajele din joc țin în mâini sticle de alcool sau țigarete, acest lucru îl face să creadă că așa este normal.

Documentul subliniază nevoia urgentă de strategii solide de prevenție în vederea protecției adolescenților de substanțele nocive. „Este esențial să recunoaștem că impactul acestor substanțe se extinde dincolo de utilizatori, afectând întrega comunitate a tinerilor. Fiecare copil merită să trăiască într-un mediu sigur și protejat, care să-l ferească de riscurile asociate consumului de alcool, nicotină și tutun”, potrivit aceleiași surse. Raportul recomandă aplicarea de interdicții extinse privind publicitatea acestor produse pe rețelele de socializare.

Fetele consumă cot la cot cu băieții

Cât privește utilizarea substanțelor psihoactive, raportul notează că, față de 2018, consumul de cannabis în rândul adolescenților se află într-un ușor declin. Astfel, 12% dintre adolescenții de 15 ani au admis că consumat această substanță, față de 14%, în 2018. 6% dintre copiii de această vârstă au recunoscut că au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile.

Raportul mai notează că diferența de consum a substanțelor, pe sexe, tinde să se estompeze. În sensul în care fetele aproape că i-au ajuns din urmă pe băieți, aceștia fiind, până acum, consumatori într-o proporție mai mare.

Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a subliniat că, în condițiile în care creierul uman continuă să se dezvolte și după vârsta de 20 de ani, adolescenții trebuie protejați de efectele substanțelor toxice și care produc dependență. „Din păcate, copiii de astăzi sunt expuși în mod constant marketing-ului online direcționat al acestor produse toxice, în timp ce cultura populară – cum ar fi jocurile video – le normalizează.

Raportul OMS Europa este realizat o dată la patru ani și compilează date din 44 de țări atât din Europa, cât și din Asia Centrală și Canada. Raportul Health Behaviour in School-aged Children 2021/2022 compilează datele a 280.000 de tineri cu vârste între 11 și 15 ani privitor la comportamentele lor de sănătate. Raportul a fost publicat pe 25 aprilie 2024.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa