Multe țări din Europa înregistrează un număr alarmant de cazuri de tuse convulsivă. Boala este periculoasă mai ales pentru sugari. Astfel, între ianuarie 2023 și până la începutul lunii aprilie 2024, numărul total de cazuri de tuse convulsivă a ajuns la aproape 60.000, a informat miercuri, 8 mai 2024, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Din numărul total, 32.037 cazuri s-au înregistrat de la 1 ianuarie și până la 31 martie, anul acesta. Cifra este mai mare decât totalul cazurilor înregistrate anul trecut.
UPDATE: În cadrul epidemiei de tuse convulsivă s-au înregistrat 19 decese, dintre care, 11 la sugari și opt la persoanele în vârstă, potrivit ECDC.
Afecțiunea determină accese necontrolate de tuse violentă, urmate de episoade de vomă și poate duce la complicații severe. Singura cale de prevenție este vaccinarea.
Potrivit ECDC, grupul cel mai expus riscului de a mortalitate și morbiditate din pricina tusei convulsive este cel al sugarilor sub șase luni, neimunizați sau imunizați parțial. ”Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a atras atenția directoarea ECDC, Andrea Ammon.
Sugarii peste șase luni și copiii cu vârste până la 15 ani au un risc moderat dacă sunt neimunizați sau parțial imunizați. Riscul de infecție este foarte scăzut la aceștia dacă sunt vaccinați conform schemei naționale de imunizare. Cât privește adolescenții peste 16 ani și adulții până la 64 de ani, ei au un risc moderat. Riscul care scade în situația în care au primit recent o doză booster de vaccin.
Majoritatea statelor europene imunizează frecvent copiii împotriva tusei convulsive. Totodată, vaccinează și femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari.
Conform sursei mai sus citate, unul dintre motivele pentru care cifrele acestei infecții au crescut spectaculos este acela că, din pricina pandemiei de COVID-19, imunizarea a fost ratată.
ECDC a recomandat țărilor europene să ia în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, în condiţiile în care imunitatea poate să scadă.
Știrea inițială
În Cehia au fost raportate peste 3.000 în acest an, informează British Medical Journal. Ministrul adjunct al Sănătății din această țară, Josef Pavlovic, a făcut apel la părinți să-și vaccineze copiii pentru a-i proteja. Potrivit aceleiași surse, în Anglia, doar în primele două luni ale acestui an, s-au înregistrat peste 900 de cazuri, în condițiile în care, în 2023, au fost peste 850.
Alte țări afectate de tuse convulsivă sunt Danemarca, Belgia și Spania. Boala a reapărut întrucât ratele de vaccinare au tot scăzut, au atras atenția medicii infecționiști și epidemiologi.
- CITEȘTE ȘI: Tusea convulsivă la nou născut. „A fost un calvar. Să nu știi dacă puiul tău va supraviețui e cumplit”
Boală infecțioasă extrem de contagioasă
Tusea convulsivă – pertussis – este o boală infecțioasă bacteriană acută, foarte contagioasă – până la 90% dintre contacții familiali ajungând să facă boala. Infecția este cauzată de Bordetella pertussis, o bacterie care elimină toxine determinând inflamarea căilor respiratorii. Boala are o perioadă de incubație de 7-10 zile.
Transmiterea se face în urma contactului apropiat, direct, cu persoana infectată, atunci când aceasta strănută, tușește sau vorbește. Semnele îmbolnăvirii apar într-un interval de o săptămână sau două. Unul dintre primele semne este tusea care durează mai bine de două săptămâni. Tusea este foarte intensă, cu accese paroxistice și este urmată de vomă. Tusea se intensifică mai ales noaptea și poate apărea și în absența febrei. Persoana infectată inspiră cu zgomot. La copiii sub un an infecția determină episoade de apnee.
Prevenția se face prin vaccinare
Diagnosticul corect se pune în urma recoltării unei probe de exudat faringian. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, un caz este considerat infecțios și are nevoie de izolare de la debutul simptomelor și până la maximum 48 de ore de la tratamentul corect. Sau, timp de 21 de zile de la debut, în lipsa tratamentului sau dacă tratamentul a fost incomplet. În principal, tusea convulsivă se tratează cu antibiotice. Copiii mici au nevoie de administrare de oxigen.
Singura modalitate de prevenția e infecției este vaccinarea. În România, vaccinul împotriva tusei convulsive este oferit gratuit, în cadrul Programului Național de Vaccinare pentru copii. Sugarii trebuie vaccinați începând cu vârsta de 2 luni.
Categoriile la risc de complicații
Printre grupurile cu un risc crescut la a dezvolta complicații în urma infecției se numără sugarii nevaccinați – cu vârsta sub 2 luni – indiferent dacă mama este vaccinată sau nu, precum și sugarii cu vârsta de minimum 2 luni, nevaccinați sau parțial vaccinați – adică au mai puțin de 3 doze de DTPa, până la vârsta de 1 an.
Persoanele care au un risc crescut de a transmite bacteria bebelușilor sunt gravidele cu sarcini mai mari de 32 de săptămâni, persoanele care locuiesc în aceeași casă cu un sugar prea mic pentru a fi complet vaccinat, personalul medical care îngrijește sugarii și gravidele, precum și alte persoane care au în îngrijire bebeluși care nu au apucat să fie complet vaccinați.
Printre complicațiile tusei convusive se numără pneumonia, otita medie, encefalopatia acută, convulsiile. Boala poate fi severă, fatală chiar, mai ales în cazul copiilor mici.
Antibiotice pentru tuse convulsivă
Tusea convulsivă se tratează de obicei cu antibiotice. Copiii, mai ales cei sub 6 luni, trebuie tratați în spital pentru a permite urmărirea lor de către medici și administrarea de oxigen și alte tratamente necesare. Antibioticele scurtează durata bolii. Pot primi antibiotice și contacții apropiați ai celui bolnav.
Copiii/adolescentii cu tuse convulsivă trebuie să ia antibiotice pentru cel puțin 5 zile înainte de a se întoarce la școală. De asemenea, si adulții cu tuse convulsivă trebuie să ia antibiotice pentru cel puțin 5 zile înainte de a sta aproape de copii mici.
Câte cazuri au fost raportate în 2023
Anul trecut, în România, au fost raportate la INSP doar 48 de cazuri. Dintre acestea, 16 cazuri au fost și confirmate. Față de 2022, incidența a fost de 5 ori mai mare. Analiza datelor oficiale arată că valorile incidenței sunt foarte mici – comparativ cu alte țări europene – și, cel mai probabil, nu reflectă realitatea. Aceasta și pentru că supravegherea epidemiologică a bolii a lăsat de dorit, se mai arată în ultimul Raport întocmit de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Potrivit sursei mai sus citate, în 2023, au fost comunicate două focare de tuse convusivă. Un focar familial cu două cazuri confirmate, la Cluj. A fost vorba despre doi copii – unul în vârstă de 1 an și celălalt de 3 ani, navaccinați din cauza refuzului părinților.
Al doilea focar a fost tot familial și s-a înregistrat în Bihor. În cauză, a fost vorba despre un copil de 8 luni nevaccinat și de tatăl acestuia, în vârstă de 30 de ani.