Veste proastă pentru cei care pleacă în vacanță prin vama Giurgiu: au început lucrările la pod, crește timpul de așteptare la vamă

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
Lucrările vor dura aproximativ doi ani. FOTO: Shutterstock

Dacă vă pregătiți pentru o vacanță în Bulgaria, Grecia sau Turcia și plănuiți să ieșiți din țară pe la Vama Giurgiu, trebuie să știți că, începând din 11.07.2024, timpul de așteptare la vamă va crește. Au început lucrările de reabilitare la Podul Prieteniei, care impun o serie de restricții, printre care și circulația pe o singură bandă. Există și rute alternative, dar ocolitoare. Înarmați-vă ci răbdare și nu uitați să luați în mașină jocuri pentru copii, apă multă și gustări!

În fiecare vară, Vama Giurgiu devine un punct de trecere extrem de aglomerat datorită numărului mare de români care își planifică vacanțele în destinații precum Bulgaria, Grecia și Turcia. Potrivit informațiilor disponibile, în sezonul estival, acest punct de frontieră înregistrează valori record de trafic. În perioada Rusaliilor, de exemplu, Vama Giurgiu a fost tranzitată de aproximativ 220.000 de persoane în doar câteva zile.

Instalați aplicația Trafic On-line

Conform anunțului făcut de autoritățile vamale, lucrările pe partea bulgară la Podul Prieteniei dintre Ruse și Giurgiu se vor desfășura zilnic, timp de 10-12 ore. Pe perioada reparațiilor, circulația se va desfășura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat. În acest context, se recomandă participanților la traficul transfrontalier să utilizeze aplicația Trafic On-line, care prezintă o medie a timpului de așteptare în punctele de trecere. De asemenea, o soluție poate fi utilizarea celorlalte puncte de trecere a frontierei deschise în regim internațional de la granița cu Bulgaria, după cum urmează:

  • pe raza județului Dolj: PTF Calafat și PTF Bechet (BAC);
  • pe raza județului Teleorman: PTF Zimnicea (BAC), PTF Turnu Măgurele (BAC);
  • pe raza județului Călărași: PTF Călărași (BAC);
  • pe raza județului Constanța: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița și PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone,  iar programul de funcționare este de la ora 08.00 la ora 20.00.

La nivelul ITPF Giurgiu, pentru fluidizarea traficului, vor fi suplimentate atât arterele de control, cât și numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

Recomandările polițiștilor români

Centrul Infotrafic din cadrul IGPR a anunțat că lucrările se vor desfășura „pe segmente rutiere de 400 de metri”. Din acest motiv, traficul rutier nu va fi oprit total, ci se va desfăşura alternativ, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare. În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, ulterior pe sensul de ieşire, spre România. Şoferii sunt sfătuiţi:

  • să ruleze cu atenţie sporită
  • să reducă viteza
  • să respecte cu stricteţe semnalizările temporare instituite în zona lucrărilor
  • să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa